Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russland utestengt fra vinter-OL 2018

Forholdet sprakk: Et krenket Russland er farlig

Mens russerne planlegger egne fester, åpner resten av idrettsverdenen for utestengelse av Russland også i sommer-OL 2020.

KALDERE IGJEN: Da Vladimir Putins nære allierte, den russiske sportshelten Jelena Isinbayeva etter Rio-OL 2016 ble valgt inn i IOC som utøverrepresentant til tross for at hun selv var blitt utestengt fra lekene, ble det sett på som en forsoning mot Russland. Den prosessen har stoppet opp etter de siste dagers rettssaker. FOTO: AFP/Felipe Dana
KALDERE IGJEN: Da Vladimir Putins nære allierte, den russiske sportshelten Jelena Isinbayeva etter Rio-OL 2016 ble valgt inn i IOC som utøverrepresentant til tross for at hun selv var blitt utestengt fra lekene, ble det sett på som en forsoning mot Russland. Den prosessen har stoppet opp etter de siste dagers rettssaker. FOTO: AFP/Felipe Dana Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DA Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) i natt stoppet OL-drømmen til Sergej Ustjugov og 46 andre russiske idrettshelter, sprakk forholdet mellom Russland og den olympiske bevegelsen. Nå er det ikke lenger gitt at det kommer en rask forsoning. Det store russiske idrettspublikummet framstår så krenket at det ikke lenger er sannsynlig at bruddet med den olympiske bevegelsen blir kortvarig.

Nettopp det var jo meningen da IOC-president Thomas Bach for to måneder siden manøvrerte bevegelsen sin til å utestenge Russland fra vinterlekene i Pyeongchang. Dengang sørget han for å dempe de russiske følelsene med en serie forordninger som skulle slippe mange av de russiske sportsheltene inn bakdøra til OL.

En stund så dette ut som et avtalt spill mellom Russlands allmektige leder Vladimir Putin og den dengang like suverene olympiske sjefen Thomas Bach. Så fulgte flere rettslige avgjørelser I CAS som skapte en sterkere russisk sportsnasjonalisme og en IOC-president med mindre makt over idretten.

Det kan bli en dårlig kombinasjon for å beholde Russland i den olympiske bevegelsen:

  • . Mens russerne nå planlegger egne konkurranser for de utestengte heltene sine, snakker internasjonale idrettsledere om å holde Russland unna sommer-OL i Tokyo om to år.

Da er selve ideen om felles olympiske leker i spill.

DE to russiske skøytestjernene Dennis Juskov og Pavel Kulizhnikov var regnet som OL-favoritter i Pyeongchang, men ble nektet start allerede før nattas CAS-beslutning om å holde 47 andre russere unna..

Nå drar Juskov og Kulizhnikov i stedet til Russlands eget alternative skøyte-OL i den praktfulle nye innendørsarenaen Kolomna midt i Moskva. Der arrangerer russerne stevne neste helg, og lokker med premier på olympisk nivå. Omtrent på samme måte som Vladimir Putin personlig premierte de russiske stjernene som ikke fikk være med i sist sommer-OL i Rio.

FØLELSESLADET: Den utestengte stavhopperen Jelena Isinbayeva talte på Vladimir Putins mottakelse for russiske idrettsstjerner før Rio-OL 2016. Siden er hun tatt opp i hans innerste krets. FOTO: AP/Alexander Zemlianichenko.
FØLELSESLADET: Den utestengte stavhopperen Jelena Isinbayeva talte på Vladimir Putins mottakelse for russiske idrettsstjerner før Rio-OL 2016. Siden er hun tatt opp i hans innerste krets. FOTO: AP/Alexander Zemlianichenko. Vis mer

Det er mer stas enn noen gang i russisk toppidrett. For ikke så mange år siden manglet den tidligere skøytestormakten kunstfrossen isflate. Da måtte det nasjonale mesterskapet legges til Tyskland. Nå er presisjebygget Kolomna enda et tegn på hvor sentral toppidretten er blitt for de russiske makthaverne.

Nettopp det kan bety at de olympiske lekene sprekker.

DE kjøligere følelsene er tosidige. Der Vladimir Putin raskt etter IOCs utestengelse av Russland 5.desember forsikret at han ville støtte alle de russiske sportsheltene som dro til OL på egen hånd, er ikke den politiske strategien lenger så opplagt.

Da 28 av de russiske utøverne forleden ble frikjent i CAS og fikk OL-medaljene sine tilbake, ble det oppfattet som en bekreftelse på at beskyldningene om russisk statssvindel i Sotsji bare var et vestlig politisk spill. Bevisene i McLaren-rapportene holdt jo likevel ikke mål i individuelle saker.......

Derfor var forargelsen stor i Russland da IOC-president Thomas Bach rett etter denne frikjennelsen truet med at det var nødvendig å gjøre raske endringer i idrettens domssystem. Det ble tolket som et nytt bevis på at utestengelsen av Russland bare var politikk.

Når så et nytt sett med CAS-dommere i natt etter denne trusselen fra Bach nekter de samme frikjente russiske utøverne å få konkurrere i Pyeongchang, forsterkes følelsen av å ha blitt urettferdig behandlet.

Spørsmålet er hvordan Putin nå vil utnytte denne stemningsbølgen. Et Russland kringsatt av fiender er jo ingen ukjent nasjonal historiefortelling.

OM russisk idrettspolitikk blir mer uforsonelig, skjer det samme i den olympiske bevegelsen rundt en svekket Thomas Bach. Han ønsket opprinnelig å gjennomføre så milde straffetiltak mot svindelen at Putin og Russland ikke ble fornærmet, men den planen er altså spolert.

Samtidig er IOCs makt blitt begrenset fordi CAS har fratatt bevegelsen retten til å bestemme fritt over sine egne medaljer. Det har gjort at Bach nå blir utfordret internt. Selv om nattas CAS-avgjørelse er en seier for de som har ønsket strengere straff mot russerne, har runde etter runde med nye ankesaker tæret på viljen til å slippe Russland inn igjen i OL.

Forleden åpnet Craig Reedie, president i Verdens Antidopingbyrå (WADA) for at suspensjonen av det nasjonale russiske antidopingorganet (RUSADA) kan fortsette også til sommer-OL 2020.

Uten en troverdig russisk dopingkomtroll blir det umulig for IOC å ta Russland inn igjen i varmen.

ETTER nattas definitive nederlag i kampen for å få sine utestengte sportshelter på plass i OL, blir det også mye vanskeligere for de russiske myndighetene å godta de to sentrale betingelsene WADA har satt for å godkjenne RUSADA igjen.

Den ene er at Russland erkjenner sannheten om sin egen statssvindel fra rapportene til den uavhengige granskeren Richard McLaren; den andre at omverdenen får tilgang til det gjenværende prøvematerialet som ligger i det famøse Antidoping-laboratoriet i Moskva:

- Selvsagt håper jeg ikke at utestengelsen varer til Tokio 2020. En eller annen gang må vi klare å komme over den brua som nå skiller oss slik at vi får lagt en felles plan som inkluderer disse to betingelsene, sa Craig Redee før nattas avgjørelse.

Nå er spørsmålet enda mer om russerne selv ser seg tjent med å ta denne veien mot forsoning.

I MELLOMTIDA ser den olympiske ledelsen nettopp på hvordan russerne oppfører seg i forhold til den nasjonale utestengelsen. IOC har opprettet en egen kommisjon bare for dette formålet.

Opprinnelig hadde IOC-president Thomas Bach planlagt å heise det russiske flagget allerede under avslutningsseremonien i Pyeongchang som et tegn på at konflikten var over. Det skjer neppe nå som forholdet stadig blir kaldere.

Under IOC-kongressen tidlig denne uka forsikret kommisjonens leder Nicole Hoevertz at bevegelsen ville ha «åpne og fleksible kriterier» i forhold til Russsland, men tonen fra Bach selv er allerede blitt merkbart mer negativ. Også han understreker nå at Russland må akseptere alle krav før det ble snakk om å oppheve utestengelsen.

Det kan sitte langt inne for en stormakt som altså allerede er så smått i gang med sine alternative leker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!