- Forkastelig å holde en klubb som gissel på den måten

Tor Kristian Karlsen tror forholdet mellom Ferguson og Rooney aldri blir det samme igjen.

BLE ENIGE TIL SLUTT: Tålmodigheten til Sir Alex Ferguson ville i de fleste tilfeller tatt slutt for lengst når en spiller har opptrådt slik Rooney har gjort de siste par ukene. Denne gangen valgte han likevel å kjempe for å overbevise Rooney om å bli i United, og fikk viljen til slutt. Her poserer de to sammen etter at femårskontrakten ble underskrevet i dag. Foto: Getty Images
BLE ENIGE TIL SLUTT: Tålmodigheten til Sir Alex Ferguson ville i de fleste tilfeller tatt slutt for lengst når en spiller har opptrådt slik Rooney har gjort de siste par ukene. Denne gangen valgte han likevel å kjempe for å overbevise Rooney om å bli i United, og fikk viljen til slutt. Her poserer de to sammen etter at femårskontrakten ble underskrevet i dag. Foto: Getty ImagesVis mer

||| (Dagbladet): «Lytt til hjertet og ta til fornuften, Rooney», skrev talentspeider og overgangskonsulent Tor Kristian Karlsen i bloggen sin - noen timer før sir Alex Ferguson røpet at 24-åringen ville vekk.

Han mente begge parter hadde alt å tape på et brudd - og spådde at de kom til å finne tilbake til hverandre før det var for seint.

Det gjorde de i tolvte time, i ettermiddag kunne Manchester United opplyse på sine hjemmesider at spissen har skrevet under en ny femårskontrakt med klubben.

Tor Kristian Karlsen tror uansett at saken har påført både klubb og spiller betydelig skade.

- De burde greid å løse dette på et mye tidligere tidspunkt. United lot Stretford (Rooneys agent) og Rooney drive en kampanje som har påført klubben stor skade, og som sender en uhyggelig signaleffekt: Hvis det er mer penger å hente, er det bare å kjøre ditt eget løp, sier Karlsen til Dagbladet.

Og fortsetter:

- Her er det kjørt en rå og kynisk strategi som har ødelagt for alle parter. Den eneste som vinner er Stretford, som nok har fått honoraret sitt nå.

- Rå kampanje
Karlsen har snakket med journalister i England som forteller om en massiv PR-kampanje fra team Rooney de siste par ukene. Hvis noen lurer på hvor mange av lekkasjene i denne saken har kommet fra er det neppe veldig skivebom å peke på Stretford & co.

- Jeg har snakket med britiske journalister, og de er blitt pepret med uttalelser fra Rooney og hans folk, han har hatt en egen pr-avdeling bak seg for å plante sakene sine. I tillegg kommer denne uttalelsen om at United ikke har ambisjoner. Det hjelper ikke en klubb som allerede har vanskeligheter, og som har sitt å stri med på styrerommet, samtidig som de ikke har kommet så bra ut som de hadde håpet denne sesongen. Dette har lagt en ekstra byrde på klubben. Det var noen som nevnte at ingen har kjørt en mer hardballstrategi siden Cuba-krisen. Og det var ikke så dumt sagt, sier Karlsen.

Han er usikker på hvem som nå har spist flest kameler av de to, men mener hele saken sier litt om hvor overflatisk og kynisk fotballbransjen er blitt.

- At spillere kan holde klubber som gissel og få viljen sin på denne måten er forkastelig, sier han.

- Jeg synes det er rart at dette fikk liv til å gå så langt, og at Stretford-leiren våget å presse så hardt. Jeg tror aldri forholdet mellom Ferguson og Rooney vil bli det det én gang var, han har elefantminne. Denne saker har åpnet for mange dårlige holdninger og taktikker som vi ikke ønsker å se i fotballen eller andre steder.

Tror fansen tilgir raskt
Enkelte supportere har tatt «en Bratseth» og gitt uttrykk for at Rooney med sin oppførsel har gjort seg uspiselig, men Karlsen minner om at det er korttidshukommelsen som regjerer blant fansen.

Derfor er han ikke i tvil om at Rooney blir tilgitt raskt. 

- Problemet i fotballen er at du kan gjøre sånne ting, for når Rooney scorer vinnermålet i et derby mot Manchester City eller scorer hattrick i Champions League mot et møkkalag, er alt dette glemt. Det er supporterne som må ta det på sin kappe. Det er lettsindigheten deres som gjør at dette får skje.

- Så du tror på umiddelbar tilgivelse?

- Absolutt. Så fort han finner tilbake til formen, og ser ut som spilleren fra fjorårssesongen, blir alt dette skjøvet under teppet. Og han vil komme i den formen, for han er en verdensklassespiller, sier Karlsen.

- Hårreisende agentjobb
Foreløpig vet ikke mange hva den nye femårskontrakten innebærer rent lønnsmessig, men Karlsen tror man kunne oppnådd det samme resultatet med en langt smidigere framgangsmåte.

HAR PEPRET MEDIA MED INFORMASJON: Tor Kristian Karlsen sier Paul Stretford, Rooneys agent, har kjørt en rå og kynisk strategi. Foto: REUTERS/Darren Staples
HAR PEPRET MEDIA MED INFORMASJON: Tor Kristian Karlsen sier Paul Stretford, Rooneys agent, har kjørt en rå og kynisk strategi. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

- Jeg tror Rooney ville fått de samme vilkårene, hvis han hadde ført dialogen på en mer seriøs og respektfull måte over lengre tid. Hvis Yaya Toure har 220 000 pund i uka, burde Rooney sånn sett hatt 375 000. Men City lever i sin egen verden.

- Tror du Rooney er brukt i et spill av egen agent og rådgivere?

- I hvert fall fra agenten. Rooney har nok personlig også vært opprørt over behandlingen, han synes kanskje han burde ha mer i lønn, og alt som har kokt rundt ham har muligens også påvirket. Jeg tror han kan ha vært inne i en malstrøm av følelser og tanker, samtidig som han vel ikke er noen kandidat for Mensa-kretser. Han har latt mye ligge i hendene til folka rundt. For dem har førsteprioriteten kanskje vært City. Agentene har ikke hatt noe å tape her, mens Rooney har hatt alt å tape. Det er bare en så dårlig agentjobb, så kynisk. Det har skadet både United og Rooney. Det er helt hårreisende.

- Hva gjør dette med Uniteds rykte utad?

- Det kan umulig være positivt. Toppspilleren deres har gått ut og sagt at de ikke er ambisiøse, og klubben har tapt mange dager og penger for å overbevise ham om at det ikke er tilfelle. Det svekker nok Uniteds renommé som en av de mest attraktive klubbene, og PR-messig er det heller ikke bra. De har mye annet å slite med, og da trenger de ikke en unødvendig prosess som dette. Jeg har aldri sett noe lignende.

- Har aldri hentet ferdige stjerner
- Hadde Rooney likevel et poeng, når han sa at United ikke lenger har evnen til å tiltrekke seg de beste spillerne i verden?

- Da må Rooney sette seg inn i finansene til klubber som Real Madrid og Barcelona også, de er omtrent like gjeldstynget. Jeg synes uansett ikke spillerne skal uttale seg om dette, det er illojalt, og han har ikke forutsetninger for å snakke om fotballøkonomi.

- United er en fast Champions League-klubb, de vant i 2008 og har vært i to av de tre siste finalene, og kom nesten til finale forrige sesong også. Faktum er at klubben er der oppe i toppen, og jeg ser ikke så mange andre som har passert dem på det barometeret. Dessuten - når skjedde det sist at United kjøpte en ferdig verdensstjerne? Det husker jeg nesten ikke, kanskje Rio Ferdinand? Det har aldri vært modellen til Manchester United å kjøpe etablerte verdensstjerner. Derfor ser jeg ikke hva som er forskjellen nå og tidligere, sier Karlsen.

Han tror City ville vært det eneste alternativet for Rooney om han gjorde alvor av truslene.

- For Rooneys del fikk de den beste løsningene. Han hadde ingenting å vinne på å gå til City, Chelsea ville neppe hatt råd til ham, skal de gi ham 250 000 i uka har du 11 andre spillere som kommer neste dag, med store titler på CV'en, som vil ha det samme. Chelsea forsøker å få driften av klubben ned på et forsvarlig nivå.

- I City tror jeg rett og slett ikke det ville funket, de har sin mann i Tevez, og jeg tror ikke de to er så lette å spleise. Og en halv million mer i ukelønn ville ikke være verdt det helvetet han hadde fått.

- Etter det jeg vet var det ikke særlig mange andre enn José Mourinho som var hissig på å få Rooney til Real Madrid. Valdano og Perez skal ha vært veldig lunkne, litt på grunn av erfaringen med andre engelskmenn, i tillegg til at de har andre spisser de har brukt voldsomt med penger på, sier Karlsen.

MENER BÅDE UNITED OG ROONEY HAR TATT SKADE: Tor Kristian Karlsen mener kampanjen Team Rooney har kjørt har påført begge parter stor skade.
MENER BÅDE UNITED OG ROONEY HAR TATT SKADE: Tor Kristian Karlsen mener kampanjen Team Rooney har kjørt har påført begge parter stor skade. Vis mer