U20-VM i Polen

Forklarer aggresjon

Erling Braut Haaland: - Luis Suárez er et av mine store forbilder. Nå spilte vi mot Uruguay. Og da måtte jeg prøve å være litt som ham.

NEDTUR: Erling Braut Haaland og Norge tapte 1-3 for Uruguay i åpningskampen i U20-VM i går kveld. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
NEDTUR: Erling Braut Haaland og Norge tapte 1-3 for Uruguay i åpningskampen i U20-VM i går kveld. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer
  • Uruguay U20 – Norge U20 3-1

LODZ (Dagbladet): Mye ble sagt og skrevet om Erling Braut Haaland (18) før han gikk fra Molde til Red Bull Salzburg i vinter. Han er et av Norges største spisstalenter, men i Østerrike har det blitt lite spilletid.

I går kveld presenterte Haaland seg igjen da Norge spilte åpningskamp mot Uruguay i U20-VM i Polen. Det ble 1-3-tap, men 18-åringen viste tidvis kvalitetene som bor i ham. Også de mer uttrykksfulle.

Han jubler når det går bra. Og han viser aggresjon når det går dårlig. På Stadion Widzewa i Lodz var dette veldig tydelig i går kveld. Og ikke uten grunn:

- Luis Suárez er et av mine store forbilder. Nå spilte vi mot Uruguay. Og da måtte jeg prøve å være litt som ham, sier Haaland.

ORIGINALEN: Erling Braut Haaland har Barcelona-spiller Luis Suárez som et av sine store forbilder. Foto: NTB scanpix
ORIGINALEN: Erling Braut Haaland har Barcelona-spiller Luis Suárez som et av sine store forbilder. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dagbladet møtte ham i pressesonen på Stadion Widzewa seint i går kveld. Han hadde roet seg ned og fortalte historien med et smil.

Det er ingen tvil om at et par av spillerne til Uruguay fikk servert en glose eller to fra den råsterke nordmannen under kampen. For trener Pål Arne «Paco» Johansen er det greit at spissen spiller på et bredt register.

Følelser

- Det er mye følelser i den store kroppen. Han er veldig glad når han scorer. Og veldig skuffet når det går galt. Det må være rom for å vise følelser, så lenge han er tilbake på jobb rett etterpå.

Uruguay vant åpningskampen i U20-VM fortjent. Norge kunne med hell fått med et poeng foran 4600 tilskuere. Blant annet fikk Haaland annullert en scoring etter 12 minutter.

- Offside i situasjonen før, mente den amerikanske dommeren Ismail Elfath.

I stedet for å ta ledelsen sørget Darwin Nunez og Francisco Ginella for 2-0 til Uruguay før det var gått en halvtime. Christian Dahle Borchgrevink reduserte til 1-2, før Brian Rodriguez fastsatte sluttresultatet til 3-1.

- Kjipt, sier Haaland om offside-situasjonen.

- Men det er sånn det er nå til dags. Det er teknologi, og da går det ikke an å klage.

Norge møter New Zealand mandag. De slo Honduras hele 5-0 i åpningskampen. De to beste lagene fra gruppa går videre. Det samme gjør fire av de seks treerne. New Zealand-kampen blir svært viktig. Men Haaland har troen. Og treneren mener 18-åringen er blitt bedre etter et halvt år i Østerrike, selv om han bare har spilt én seriekamp for Red Bull Salzburg.

Godt trent

- Erling har fått trent veldig godt. Han er blitt tryggere teknisk, sier «Paco».

- Det er alltid en omstilling å flytte til et annet land og lære et nytt språk. Jeg synes han har taklet det bra. Jeg tror det blir mye spilletid fra sommeren og utover. Stjernespissen (Moanes Dabour) går til Sevilla. Jeg føler Erling er i en bra klubb og på et veldig bra sted i karrieren.

På samme måte som Luis Suárez: Hadde spillerne fra Uruguay noen skitne triks på lur i går kveld?

- Jeg synes det var en fair kamp, svarer Haaland.

PS: Kampen mot New Zealand starter klokka 20.30 mandag.