Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Astrid Uhrenholdt Jacobsens OL-skjebne

Forklarer årsaken til tårene: - Noen ganger glemmer jeg at jeg er meg selv

Mesterskapsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsens formutvikling har gått helt etter planen. Likevel var hun veldig stresset før jul og under Tour de Ski. Tårene kom. Nå forteller hun hvorfor.

JEVNE: Bare tideler skilte Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen i NM-duellen. Nettopp disse to veteranene hadde størst formstigning inn mot Lahti-VM i fjor og dro begge hjem med medaljefangster langt over forventning. I OL i Pyeongchang er det imidlertid ikke sikkert at Jacobsen får gå noe særlig med skirenn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JEVNE: Bare tideler skilte Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen i NM-duellen. Nettopp disse to veteranene hadde størst formstigning inn mot Lahti-VM i fjor og dro begge hjem med medaljefangster langt over forventning. I OL i Pyeongchang er det imidlertid ikke sikkert at Jacobsen får gå noe særlig med skirenn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Astrid Uhrenholdt Jacobsen (31) går inn i OL i Pyeongchang både som IOC-kandidat og medaljekandidat, men risikerer å gå gjennom mesterskapet som den beste utøveren som ikke får gå skirenn.

Skjønt, etter det Dagbladet erfarer, er Heming-jenta i utgangspunktet tiltenkt en plass på tremila i klassisk på mesterskapets siste dag. Det store spørsmålet er om mesterskapsspesialisten - som slo til med tre medaljer i Lahti-VM etter en trøblete oppladning - får gå noe mer enn det ene rennet?

Med to VM-medaljer i Falun i 2015 og tre VM-medaljer i Lahti 2017, gikk Jacobsen inn i sesongen som et åpenbart ess for Norge i OL i Pyeongchang. Ikke minst fordi 31-åringen denne gang har hatt en knirkefri sesongoppkjøringen uten sykdoms- og skadetrøbbel som hun har hatt i forkant av foregående mesterskap.

- Jeg kommer til å bli bedre enn i Lahti, hvis jeg ikke blir syk. Målet er å ta en medalje i OL. Jeg tror jeg kan gå raskere i OL enn jeg gjorde i VM. Jeg gikk ganske fort i Lahti, men det var ikke det beste jeg har gjort noen gang, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

SUKSESS: Astrid Uhrenholdt Jacobsen og mesterskap bruker å være en god kombinasjon. Her sammen med Marit Bjørgen etter én av sine tre medaljer i Lahti-VM.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SUKSESS: Astrid Uhrenholdt Jacobsen og mesterskap bruker å være en god kombinasjon. Her sammen med Marit Bjørgen etter én av sine tre medaljer i Lahti-VM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Der vant hun altså tre medaljer.

Årsaken til tårene

Alt tyder på at 31-åringen kommer til å være i enda bedre form enn da hun vant tre VM-medaljer i Lahti. Sesongoppkjøringen har gått vesentlig bedre denne gang, og Jacobsen er enda tryggere på opplegget som skal gi jevn progresjon fram mot OL og en soleklar formtopp i Sør-Korea.

Likevel ble hun svært stresset og måtte ty til tårene før jul, da toppresultatene i en periode uteble. Men det var samtidig helt ventet og i pakt med planen, forteller Jacobsen til Dagbladet.

- Så hvorfor ble du stresset når alt gikk etter planen?

- Jeg var ikke helt meg selv mentalt, fordi det er så mange andre som har gått fort. Da holder ikke min plan likevel, fordi det er fire andre som har gått raskere. Men under NM meldte jeg meg på, og det gir meg en trygghet å se at jeg har den utviklingen jeg har planlagt. Til sjuende og sist er det viktigst å være i form i OL, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Hadde du forventet at grunnformen ville kvalifisere deg til OL, men blitt overrasket over Ragnhild Hagas strålende resultater?

ETTER PLANEN: For første gang på over fem år leverte Astrid Uhrenholdt Jacobsen, her fra dalen i Val Senales, en sesongoppkjøring uten store sykdoms- eller skadeplager. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ETTER PLANEN: For første gang på over fem år leverte Astrid Uhrenholdt Jacobsen, her fra dalen i Val Senales, en sesongoppkjøring uten store sykdoms- eller skadeplager. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Nei, jeg burde egentlig ikke være overrasket over at noen går fort. Men noen ganger glemmer jeg at jeg er meg selv, sier Heming-jenta.

- Hva legger du i det?

- At jeg noen ganger glemmer at jeg bruker ganske lang tid på å komme i form. Jeg er ikke villig til å vike fra planen for å være i tidlig form, for da vil jeg ikke være på mitt beste i OL. Men jeg har vært stressa. Det har jeg, innrømmer hun.

Bjørgen-metoden

- Gambler du med OL-plassen når du velger å vente så lenge med å være i den formen som får deg på pallen?

- Det er litt gambling når jeg er på det norske laget, men det er dette alle utlendingene gjør. Det er den måten jeg må gjøre på med min fysikk. Jeg går ikke jevnt fort en hel sesong. Det ligger ikke i min natur. Jeg må legge inn formtoppen i mesterskap, sier Jacobsen.

LIVET UTENFOR LANDSLAGET: Anders Aukland støtter og frir til Petter Northug, deler sin historie om uenighetene med Skiforbundet og røper oppskriften til hans unike suksess i en alder av 45 år. I panelet er også kommentator Esten O. Sæther og programleder Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer

Det var hun og Bjørgen som hadde best formutvikling etter nyttår og fram mot VM i Lahti i fjor. I år har Jacobsen dyrket «Bjørgen-taktikken» om sein formutvikling i enda større grad og bevisst ventet enda lenger med å komme i form.

- Jo eldre man blir, jo kortere perioder kan man være i kjempeform. Jo eldre man blir, jo mer rutine har man også på når man skal prikke en toppform. Man må tørre å ikke være dritgod hele tiden. For en yngre løper er det vanskeligere, for da vil man vinne alle renn hver eneste helg, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Så er det slik at når man blir eldre, restituerer man også dårligere. Derfor må jeg gå færre renn enn før. ​

Haga vs. Jacobsen

Tidenes yngste verdensmester - på asiatisk snø i Sapporo i 2007 - er en sterk medaljekandidat i Pyeongchang, hvis hun får gå.

Men med Ragnhild Hagas store framgang og drømmesesong - i tillegg til at trioen Marit Bjørgen, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg alle opprettholder et skyhøyt nivå - kan de fleste OL-øvelsene gå uten mesterskapsspesialist Uhrenholdt Jacobsen.

Nøkkelen er uttaket til åpningsdistansen skiathlon, hvor det fjerde og siste plassen står mellom Haga og Jacobsen. All den tid Haga skal gå drømmedistansen 10 kilometer fristil for Norge, er Jacobsen avhengig av å få gå skiathlon for å få gå en distanse før kvinnestafetten.

Om ikke det skjer, er medisinstudenten fra Heming avhengig av at noen av de andre jentene skal svikte om hun skal inn på stafettlaget. I Lahti-VM var det Jacobsen som skaffet Norge den store luka og avgjorde i realiteten stafetten med en glimrende tredjeetappe.

Sprinten går også uten Jacobsen; det samme gjør også lagsprinten, hvor Heming-jenta avskriver seg selv.

- Jeg tror ikke jeg står på blokka, selv om det er en god øvelse for meg. Det er ikke noe poeng for meg å bruke krefter på å snakke meg inn. Lagsprinten er den vanskeligste øvelsen å komme inn på.

- Vanskelig å sette meg ut

Det store spørsmålet er hvem som får gå åpningsdistansen skiathlon av Haga og Jacobsen.

De øvrige lagene er i praksis klare. Etter det Dagbladet erfarer får Kathrine Harsem gå sprinten, mens Haga skal gå 10 kilometer fristil sammen med de tre store på Jacobsens bekostning.

Samtidig vil Heming-jenta - om ikke noe spesielt skulle skje - få gå tremila i klassisk på OLs siste dag. ​

Før jul var Haga det soleklare valget etter 3. plass i minitouren i Kuusamo sammenlagt, ny pallplass på skiathlon på Lillehammer og 2. plass på 10 km fristil både i Davos og i Toblach.

Haga har vært Norges mest stabile fristilsløper denne sesongen, men i klassisk er hun hakket svakere, og i NM slo Jacobsen sin rival både på 10 km fristil og på skiathlon.

Dermed snudde Heming-jenta på maktforholdet i duellen.

- Det kommer til å bli vanskelig sette meg ut, men noen kommer til å bli skuffet, sa Jacobsen den gang.

Da var optimismen tilbake for medisinstudenten som vant tre VM-medaljer i Lahti.

LANGRENNSPROGRAM: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud og Esten O. Sæther. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer

I helga måtte imidlertid Jacobsen dra hjem fra Seefeld, mens Haga ble nr. 3 på fellesstarten i fristil og leverte en så god spurt at hun nesten slo Weng på oppløpet.

Det styrket Hagas sjanser til å gå OLs åpningsdistanse, i tillegg til 10-kilometeren.

Nytt treningsregime

Inspirert av blant annet Ole Einar Bjørndalen endret Marit Bjørgen sitt treningsregime foran 2009/10-sesongen og fikk umiddelbar suksess med tre OL-gull i Vancouver.

Bjørgens nye treningsgrep gjorde fiasko til suksess. Da bestemte Martin Johnsrud Sundby seg for å gjøre det samme, noe som ble starten på hans forvandling - til å bli verdens beste mannlige langrennsløper. Sundby fikk massiv framgang da han kopierte Bjørgens treningsopplegg. Dette røpet han til Dagbladet i høst.

Nå forteller Astrid Uhrenholdt Jacobsen at også hun har endret treningsopplegget mer likt det Bjørgen og Sundby har hatt stor suksess med. Suksessoppskriften handler blant annet om en større andel av treningen i styrkerommet, med fokus på balansetrening og kraftoverføring.

Filosofien er klar: Jacobsen er - i likhet med Bjørgen og Sundby - allerede sterk nok som hun er og har bra nok kapasitet til å være best. Det viktige nå er å utnytte kapasiteten best mulig.

- Jeg har jobbet mye her inne i styrkerommet med balansetrening denne sesongoppkjøringen. Hvis jeg kan ha bedre balanse og kan gå enda mer effektivt, trenger jeg ikke å bli sterkere og øke kapasitet. Det handler om å utnytte energien jeg har mer effektivt, sier 31-åringen.

​- Det er et prosjekt jeg har satt i gang på egen hånd, selv om Martin og Marit har jobbet en del med det tidligere. Jeg tror jeg har en del å hente her. Vi har kanskje ikke historie i langrenn for å fokusere så mye på dette. Hvis det fungerer, er det sikkert flere som vil gjøre det samme neste år.

- Hvordan har responsen vært på treningen i skisporet denne sesongen?

- Det gjør at jeg er mer effektiv, og det så vi under NM. Jeg kjører bedre nedover og kan ligge litt på halen av feltet, lære mye og ta de smarte valgene, forteller Jacobsen til Dagbladet. ​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!