Forklarer det rørende øyeblikket

Emosjonell dag for to av de engelske landslagsspillerne.

RØRENDE MØTE: Phil Neville trøster Fran Kirby. Foto: Skjermdump NRK
RØRENDE MØTE: Phil Neville trøster Fran Kirby. Foto: Skjermdump NRKVis mer

Phil Neville takket argentinerne for kampen, før han gikk bort og roste hver enkelt av de engelske landslagsspillerne. England-treneren samlet spillerne, gratulerte med seieren, men brukte ekstra land tid med stjernespiller Fran Kirby, som gikk rundt med tårer i øynene.

Chelsea-spilleren har hatt noen tøffere ungdomsår enn de fleste, og denne dagen strømmet minnene fra den vanskeligste dagen i livet hennes tilbake.

Da England-spilleren var 14 år mistet hun moren brått. Fredag var morens bursdag, og Kirby skulle så gjerne ønske at hun kunne opplevd Englands VM-seier sammen med henne.

Etter kampen dedikerte Neville seieren til mødrene til Kirby og lagvenninne Carly Telford, som mistet sin mor til kreft i fjor.

STJERNESPILLER: Kirby feirer Englands mål mot Argentina. Damien MEYER / AFP
STJERNESPILLER: Kirby feirer Englands mål mot Argentina. Damien MEYER / AFP Vis mer

- Vi er en familie

- Vi håper mødrene deres ser ned på oss og er stolt av prestasjonen, sa Neville på pressekonferansen etter kampen.

Den tidligere Manchester United-spilleren ble mottatt med skepsis da han ble ansatt som landslagssjef, men har raskt steget i kurs og blir nå sett på som en samlende figur for laget.

42-åringens popularitet faller nok ikke etter den rørende hyllesten til to av spillernes mødre.

- Vi er en familie. Vi hjelper hverandre. Det har vært en svært emosjonell dag for Fran, som savner moren sin. Det samme gjør Carly Telford. I dag delte vi deres følelser, vi var sammen om gleden og delte deres tristhet.

- Vi var klar over at det var moren til Frans bursdag i dag. Hennes kjærlighet til moren er velkjent og vi vet hvor mye hun savner henne, sa Neville.

Sjokkbeskjeden

Kirbys mor var mennesket som fikk 25-åringen til å satse på fotballen. Chelsea-spilleren har fortalt om hvordan livet ble snudd opp ned etter morens død i en lengre artikkel på nettstedet The Player's Tribune.

Moren var med Kirby på trening for 11 år siden, da hun plutselig sa at hun ikke følte seg bra. Hun ble tatt med til sykehus, og seinere samme dag fikk familien beskjed om at moren hadde hatt en hjerneblødning.

Kirby dro hjem og tilbrakte natta hos bestevenninnen. Dagen etter satt de i hagen da hun fikk beskjed om at hun måtte bli med til sykehuset. Like etter kom sjokkbeskjeden: Moren var død.

Kirby vurderte lenge å legge opp som fotballspiller etterpå, men fant ut at det var det siste moren - personen som hadde fått henne til å drive med sporten - hadde ønsket.

- Jeg tenker på henne hver dag. Spesielt når ting går bra, for da har jeg lyst til å feire med henne, skriver Kirby i artikkelen, som med åra har akseptert at smerten av tapet aldri går helt bort.

- Det er OK å ikke være OK, avslutter hun.

- Hun var alltid nervøs!

Etter kampen mot Argentina roste Neville spillerne for hvordan de hadde taklet fredagens kamp.

- Fran var enestående i dag.

- Carly gjorde sin VM-debut etter å ha vært i VM- og EM-troppen en rekke ganger tidligere.

Etter kampen snakket Telford også om tapet av moren.

- Jeg skulle selvfølgelig ønske at hun kunne vært her og sett meg. Men helt ærlig så hatet hun å se meg spile, så jeg er usikker på om hun hadde kommet til stadion om hun var her. Hun ble alltid så nervøs! Men hun hadde vært stolt.

- Det var en emosjonell dag for både meg og Fran, forteller Telford til Fifas nettside.