Maxim Vylegzhanins fiasko

Forklarer det russiske sjokket som fikk Sundby til å undre:
- Det minnet om Steven Bradbury

Maxim Vylegzhanin forbauset langrennsverden helga før verdenscupåpningen. Russerens sesongstart har imidlertid vært en enorm fiasko. Nå forteller Nikita Kriukov hva som er grunnen.

SKUFFELSE: Maksim Vylegzhanins (t.h.) superform før verdenscupåpningen var et klart varsko til Martin Johnsrud Sundby. I årets verdenscuprenn har imidlertid russeren vært helt ute av det. Her fra da de spurtet om OL-medalje i Sotsji. Russeren vant duellen. I år er han ikke i nærheten av noe som helst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKUFFELSE: Maksim Vylegzhanins (t.h.) superform før verdenscupåpningen var et klart varsko til Martin Johnsrud Sundby. I årets verdenscuprenn har imidlertid russeren vært helt ute av det. Her fra da de spurtet om OL-medalje i Sotsji. Russeren vant duellen. I år er han ikke i nærheten av noe som helst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Før verdenscupåpningen i Kuusamo så Martin Johnsrud Sundby på resultatene i de respektive nasjonale åpningene med interesse, spenning og usikkerhet. Spesielt Maxim Vylegzhanins russiske varsko overrasket forrige sesongs verdensener.

Russeren er en av verdens beste i lengre løp med denne nydelige medaljerekka: VM-gull på tremila i Falun i fjor, OL-sølv bak Aleksander Legkov på femmila i Sotsji og hele tre VM-sølv bak Petter Northug i lengre løp - nærmere bestemt femmila i VM i Holmenkollen og Liberec, samt tremila i Kollen.

Da Vylegzhanin plutselig banket alle de russiske sprinterne helga før verdenscupåpningen i Kuusamo, vakte det oppsikt blant verdens beste langrennsløpere. Oppsiktsvekkende nok vant femmilsspesialisten sprinten foran spesialistene Alexander Panzhinskiy, Nikita Kriukov, Alexey Pethukov, Anton Gafarov og Nikolay Morilov

FIASKO:  Maxim Vylegzhanin var på pallen på femmila i Holmenkollen i fjor, men i år har ingenting fungert. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FIASKO:  Maxim Vylegzhanin var på pallen på femmila i Holmenkollen i fjor, men i år har ingenting fungert. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Overrasket Sundby

Derfor sa Johnsrud Sundby følgende til Dagbladet før verdenscupåpningen i Kuusamo:

- Jeg er overrasket over at han vant sprinten i det selskapet der. Det tyder på at Vylegzhanin har gjort en god jobb på sprintbiten og har lyst til å prege tourene i vinter, sa Sundby dagen før verdenscupåpningen.

Konkurrentene var advart. Men i sprinten i Kuusamo ble 34-åringen nr. 34 og slått ut av prologen. I sprinten i minitouren på Lillehammer gikk det bedre for Vylegzhanin, som ble nr. 15 i et felt med flere allroundere og færre sprintere.

I Davos gikk det meste galt med 31. plass på tremila som best. I totalverdenscupen er russeren nettopp nr. 31 sammenlagt, mens Sundby leder og er i besittelse av den gule trøya. Kontrastene kunne ikke vært større.

Varskoet før sesongen har ikke blitt fulgt opp. Hva skjedde egentlig da langdistansekongen vant sprinten i Russland?

DEFINISJON PÅ FLAKS: Da alle konkurrentene falt og Steven Bradbury, som ikke var i nærheten av å holde følge, plutselig sto igjen som OL-vinner i 2002, skapte han et historisk idrettsøyeblikk som nesten hele verden kjenner til. Foto: REUTERS/David Gray
DEFINISJON PÅ FLAKS: Da alle konkurrentene falt og Steven Bradbury, som ikke var i nærheten av å holde følge, plutselig sto igjen som OL-vinner i 2002, skapte han et historisk idrettsøyeblikk som nesten hele verden kjenner til. Foto: REUTERS/David Gray Vis mer

Sjokkets forklarnig

Nå avslører Nikita Kriukov, tidligere olympisk mester og dobbelt verdensmester i sprint, hva som er årsaken til at Vylegzhanin satte alle sprinterne på plass i den russiske åpningen.

- Haha, du fikk med deg at Vylegzhanin vant sprinten ja? Det var ganske spesielt. Været var tøft og vanskelig. Gafarov ledet og var på vei til seier, men falt. Flere av oss andre ble hindret. Vylegzhanin var veldig heldig den dagen. Det var ikke bare i finalen han hadde marginene med seg, forteller Kriukov til Dagbladet.

- Kan det sammenlignes med da Steven Bradbury tok OL-gull i Salt Lake City i 2002 etter at alle konkurrentene falt foran ham i tre avgjørende heat på rad?

- Ja, det minnet om Steven Bradbury. Det var noen likheter. Vi andre ødela for hverandre. Vylegzhanin kom plutselig fram og vant. Han var heldig, men ikke så heldig som Bradbury. Vylegzhanin var sterk den dagen, men hadde utvilsomt flyt, sier Kriukov.

- En spesiell dag

De klimatiske forholdene påvirket også det oppsiktsvekkende resultatet.

- Det var en spesiell dag med vanskelig føre da han slo alle oss sprinterne i sprint. I Kuusamo helga etter kom han seg ikke videre til kvartfinalen, så sprinten han vant helga før, var nok dagen da alt fungerte for ham. Men jeg skal ikke ta fra ham noe ære, sier Kriukov og smiler.

Heller ikke i verdenscuprennene i Davos fikk Vylegzhanin fart på skiene. I stedet adopterte landsmannen Sergej Ustjugov (24) en velkjent Petter Northug-strategi da han la seg bakerst første halvdel av sprinten og akselerte forbi på flaten før andrerunden og satte hele verdenseliten på plass.