Sjakk-VM

Forklarer fadesen som fikk sjakkverdenen til å undre: - Et veldig svakt øyeblikk av meg

Carlsen selvkritisk etter å ha spolert en ny VM-mulighet.

SLURVET: Magnus Carlsen skyldte på seg selv for remisen mot Sergej Karjakin i parti fire. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
SLURVET: Magnus Carlsen skyldte på seg selv for remisen mot Sergej Karjakin i parti fire. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

Karjakin-Carlsen 1/2-1/2

NEW YORK (Dagbladet): To maratonpartier på totalt 13 timer mot Sergej Karjakin. To store fordeler. Begge misbrukt. Det er sjelden kost fra Magnus Carlsen. Etter det fjerde VM-partiet var sjakkverdenen forbløffet over at nordmannen hadde latt en ny seiersmulighet glippe.

I natt norsk tid satt Carlsen seg ned foran pressen i New York. Tydelig sliten startet den regjerende verdensmesteren å forklare hvordan en stilling han normalt sett vinner 99 av 100 ganger ble rotet bort.

- Jeg tenkte ikke på om han fremdeles ville ha et fort da jeg kom med kongen på b3. Det var veldig, veldig slurvete. Det ødela et parti hvor jeg sto best mesteparten av tiden. Kudos til han for at han fant de rette trekkene, men det var et veldig svakt øyeblikk av meg, forteller Carlsen.

Selvransakende

«Fortet» Carlsen refererer til, var forsvaret Karjakin fikk tid til å bygge opp på grunn av en overseelse av lommedølingen.

Carlsen innrømmer at han ikke gadd å sjekke en vesentlig ting i stillingen. Han tok det forgitt at planen ville lykkes.

- Jeg har erfaring med å bryte ned slike fort. Jeg trodde at jeg vant lett med f4. Tingen var at jeg i trekket før forsøkte å sette opp f4 i det neste. Jeg ville ikke la ham regruppere. Jeg trodde at så lenge jeg hadde en vei på dronningsiden, så ville jeg vinne, forteller Carlsen, før han kommer med en ny erkjennelse:

- Jeg ble servert en stor fordel på et sølvfat. Jeg følte også at jeg gjorde framskritt etter at vi byttet av tårnene, men jeg undervurderte hele tiden at han kunne sette opp et fort.

Ambivalent Karjakin

For Karjakin endte partiet med en ny, timevis lang forsvarskamp - akkurat som runden før. Det som gjorde det langt verre i går, var Karjakins besittelse av de hvite brikkene.

Derfor var russeren både forbannet over at han hadde spilt seg inn i et nytt problem og glad for at han hadde klart å komme seg ut av det på en og samme tid.

- Det handlet i bunn og grunn om ett trekk. Etter at jeg gjorde det, tenkte jeg: «Hva er det jeg har gjort?». Jeg var veldig opprørt, sier Karjakin om sitt 19. trekk.

- Etterpå måtte jeg begynne å forsvare meg. Det var ubehagelig. Seinere var det veldig nært for svart å vinne partiet. Det så ikke ut til at jeg kunne redde stillingen, men etter at Magnus spilt f4, endret det seg, forteller en lettet Karjakin.

AMBIVALENT: Sergej Karjakin er ikke fornøyd med å ha havnet under et voldsomt press i to partier på rad. Foto: Scanpix
AMBIVALENT: Sergej Karjakin er ikke fornøyd med å ha havnet under et voldsomt press i to partier på rad. Foto: Scanpix Vis mer

- Føles ikke fantastisk

Hvis Karjakin ikke hadde vært så dyktig til å forsvare seg og Carlsen hadde benyttet seg av mulighetene som oppsto i runde tre og fire, ville VM-kampen vært mer eller mindre avgjort. Nå har i stedet begge spillerne fremdeles to poeng hver.

- Det føles ikke fantastisk, men kampen er jevn. Det er ingen katastrofe. Jeg må gjøre det bedre neste gang. Det er alt jeg kan si. Jeg syns alltid det er å bedre å være i angrepsposisjon, men han klorer seg fast. Jeg skal likevel være bedre, sier Carlsen.

- Du sier at du var slurvete. Kan du forklare hvorfor du tillot deg å være det?

- Å gå fra en stilling som teknisk vinner til å tillate et fort, er noe som kan skje, men det er ikke veldig bra. Det er ikke den standarden jeg prøver å sette for meg selv. Men kudos til han for at han fortsetter å finne ressurser som gjør det vanskelig for meg, svarer Carlsen på Dagbladets spørsmål, før Chess.com spør om de 48 siste timene har vært de mest frustrerende han har opplevd i VM-sammenheng.

- Du kan se på det på den måten eller gå videre til det neste partiet. Jeg velger å gå videre. I Chennai var jeg også veldig nær ved å vinne det fjerde partiet. Det var kanskje det mest interessante i kampen. Da forsvarte Vishy seg bra. Det er ikke bare negativt her. Jeg får gå videre til det neste partiet og prøve igjen.

Neste mulighet er med hvite brikker torsdag klokken 20.00.

SLURVET: Magnus Carlsen skyldte på seg selv for remisen mot Sergej Karjakin i parti fire. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
SLURVET: Magnus Carlsen skyldte på seg selv for remisen mot Sergej Karjakin i parti fire. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer