Forklarer mystisk fravær

Kombinertløper Jarl Magnus Riiber (24) slo Halvor Egner Granerud (25) og spesialhopperne i NM-kvaliken fredag. Da rennet skulle starte lørdag, dukket Riiber aldri opp. Nå forklarer han og sportssjefen hvorfor.

KOM IKKE: Jarl Magnus Riiber. Foto: Lise Åserud / NTB
KOM IKKE: Jarl Magnus Riiber. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

MIDTSTUBAKKEN (Dagbladet): Tåka lå tett over Midtstubakken i Holmenkollen fredag kveld. Hopp-Norge var samlet til NM i normalbakken.

Denne kvelden var det kvalifisering. Til sammen 65 hoppere skulle i aksjon. Selve rennet ble arrangert lørdag.

På forhånd snakket folk i bakken om hvem av landslagshopperne som kom til å vinne kvaliken: Halvor Egner Granerud, Daniel-André Tande, Robert Johansson, Johann André Forfang eller Marius Lindvik.

Naturligvis måtte det bli en av dem. Men sånn gikk det ikke.

SPØKELSESAKTIG STEMNING: Midtstubakken i Holmenkollen var preget av tåke fredag kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland
SPØKELSESAKTIG STEMNING: Midtstubakken i Holmenkollen var preget av tåke fredag kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

I stedet vant kombinertløper Jarl Magnus Riiber kvaliken med et hopp på 98,5 meter. Granerud landet på 101,5 meter. Men Riiber var 0,1 poeng foran.

Plutselig var det kombinertstjerna som var favoritt til å ta NM-gullet lørdag.

Så kom lørdagen. Mye folk var på plass i bakken og NRK sendte direkte. Men Riiber kom aldri til start.

Spekulasjoner blant publikum gikk på at 24-åringen kanskje hadde bestemt seg for å erte spesialhopperne:

- Ved å vinne kvaliken, hadde han uansett fått de svarene han skulle om hoppformen, mente flere. På Twitter skrev Viaplays hoppkommentator, Petter Tenstad:

«Jarl Magnus Riiber står dessverre over kveldens NRK-sendte NM i hopp. Prioriterer å dra til fjells for å gå på ski. Fikk hoppsvarene han trengte i går. Tipper det er en og annen lettet spesialhopper som slipper å bli slått av en kombikar i dag.»

Riibers lagkamerat på kombinertlandslaget, Jørgen Graabak, skrev dette på fleip etter seieren i kvaliken fredag:

«Bra utgangspunkt før langrennet i Midtstua.»

Men spekulasjonene avslørte ikke hele sannheten. I en tekstmelding til Dagbladet skriver Riiber:

«Av helsemessige årsaker valgte jeg å stå av.»

Kombinertgiganten med fire VM-gull og tre verdenscupseirer sammenlagt ønsker ikke å si noe mer utover dette. Men sportssjef Ivar Stuan utfyller bildet:

- Jarl har tatt både coronavaksine og influensavaksine. Etter dette har han vært variabel i formen. Det var ikke lenge siden han fikk influensavaksine. Da ble han også litt rufsete.

SPORTSSJEF: Ivar Stuan. Foto: Terje Pedersen / NTB
SPORTSSJEF: Ivar Stuan. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Stuan fortsetter:

- Han vil se det litt an fra dag til dag. Han syntes nok det var en tung dag i bakken fredag. Jeg var ikke der selv. Men etterpå kjente han nok litt på hva han tåler. Jeg tror rett og slett han ville stå over og trene annerledes neste dag. Det er forklaringen.

Og:

- Jeg tenker at det var en lur beslutning. Men det er synd at han ikke kunne være med i NM. Og særlig når han er i så god form som han er nå.

De færreste spesialhopperne snakker høyt om det: Men naturligvis er det ekstra irriterende å bli slått av en kombinertløper.

At den relativt ukjente Oscar Petersen Westerheim (25) vant NM-gullet lørdag - foran Granerud - ble en dobbelt skrape i lakken for landslagshopperne.

Om Riibers seier i kvaliken sier Stuan:

- Jeg synes det er imponerende at han ut fra en normaldag klarte å være med i toppen sammen med spesialhopperne. Det er knallsterkt. Jeg har ikke sett Jarl så sterk i bakken på mange år. Den sesongen her gleder jeg meg virkelig til.

Høydepunktet er OL i Beijing. Men at Riiber er inne i en trøblete sesongoppkjøring, er hevet over tvil.

FIKK VAKSINETRØBBEL: Jarl Magnus Riiber. Foto: Erik Johansen / NTB
FIKK VAKSINETRØBBEL: Jarl Magnus Riiber. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

Det var overfor NRK i slutten av september at han først fortalte om problemene knyttet til coronavaksinen. Årsaken var underliggende virus som blusset opp.

- Det har gjort at jeg har brukt en måneds tid etter hver dose på å komme meg i slag igjen, sa han til kanalen.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at latente virus kan reaktiveres. Men det er en uvanlig bivirkning i forbindelse med vaksineringen mot coronaviruset.

ANKLAGES FOR JUKS: Finland har de siste ukene hatt en heksejakt mot verdens beste kombinertløper, Jarl Magnus Riiber. Ilta-Lehti publiserte en video hvor nordmannen anklages for juks. Video: Lukijan Vis mer

Til Dagbladet sa Riiber nylig:

- Det kom litt overraskende på. Etter første dose så tenkte jeg: «Ja, ja - jeg overlevde fint.» De første fem dagene gikk veldig bra. Etter det så var det bare helt krise, egentlig. Ikke kunne jeg trene hardt, ikke kunne jeg trene langt.

Og:

- Så det var hovedsakelig langrennstreninga det gikk utover. Men heldigvis så driver jeg med kombinert, og da valgte jeg å fokusere på skihopping, utstyr og prøve å få ting på plass.

Selv om Riiber ikke har konkurrert skikkelig siden Klingenthal i mars, er ikke Stuan bekymret:

- Jeg tror han tenker på det som skjer framover. Derfor var det en veldig lur avgjørelse å stå over NM-rennet. Når han kjenner på det, skal han stå på den avgjørelsen. Det er synd at det ble sånn. Men sånn ble det.

Kombinertløperne trener på Sjusjøen denne uka. Riiber skal etter planen være med på samlingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer