Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti

Forklarer Niskanens uvirkelige forvandling: Sundby, Hetland og Jauhojärvi med ulike teorier.
- Dere tar feil

Martin Johnsrud Sundby mener han gikk et av sine livs beste renn, men ble likevel knust av det finske hjemmehåpet. Hvordan er det mulig?

RÅSTERK: Martin Johnsrud Sundby mente han gikk et av sine beste klassiskrenn i karrieren, men ble likevel slått av Iivo Niskanen. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
RÅSTERK: Martin Johnsrud Sundby mente han gikk et av sine beste klassiskrenn i karrieren, men ble likevel slått av Iivo Niskanen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Da Krista Pärmäkoski skuffet på kvinnenes klassiskløp i går, var det først og fremst én mann som kunne redde Finlands drøm om VM-gull på hjemmebane.

Iivo Niskanen mottok stormende applaus både før start, ved alle passeringspunktene og da han gikk over mål til finnenes første gull i mesterskap.

Ropene etter Iivo på tribunen var så intense at journalistene og utøverne som sto i mixed zone knapt hørte hverandre. Mesterskapet er reddet for Finland takket være den stilfulle klassiskspesialisten, som hyllet den avdøde og tidligere dopingdømte langrennsstjernen Mika Myllylä etter målgang.

Dermed fulgte han opp Sergej Ustjugovs hyllest av EPO-dømte Jevgeni Dementjev på lørdag, som han begrunnet overfor Dagbladet. Marit Bjørgen delte sitt gull med Therese Johaug og fikk svensk kritikk, men unison finsk og russisk støtte.

- IIVO FIKK UTLØSNING I DAG: Martin Johnsrud Sundby tok sølv på 15-kilometeren i Lahti-VM, slått av Iivo Niskanen. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Forvandlingen

Selv ikke Martin Johnsrud Sundby kunne tukte Niskanen. Sundby måtte nøye seg med sølv, mens Niklas Dyrhaug tok bronsen. Spørsmålet er: Hva har skjedd med styrkeforholdet mellom Sundby og Niskanen siden generalprøven rett før VM?

La oss skru tiden ti dager tilbake:

Otepää, 19. februar 2017: Martin Johnsrud Sundby vinner generalprøven på 15 kilometer klassisk med hele 37,1 sekunder foran Iivo Niskanen.

Og så fram igjen:

Lahti, 1. mars 2017: Niskanen vinner 15 kilometer klassisk i VM 17,9 sekunder foran Sundby.

Niskanen hadde ikke noen topp 10-plasseringer i fjor, men slår til med toppløp i klassisk med jevne mellomrom. I år har de kommet tettere enn før, med seieren i verdenscupåpningen i Kuusamo som høydepunktet.

Inntil i dag.

I årevis har klassiskspesialisten sett fram mot denne dagen: Favorittdistansen 15 kilometer klassisk intervall i VM på hjemmebane. Det kan ikke bli større og bedre for Niskanen.

Hetlands teori

Norges herrelandslagstrener Tor Arne Hetland tror disse aspektene kan ha avgjort gullduellen i Sundbys disfavør.

- Iivo har sett fram mot dette rennet i så lang tid og satset alt på gull her. Martin har siktet seg inn mot flere ulike gullsjanser. Kanskje er det det som utgjør forskjellen i dag, sier Hetland til Dagbladet.

- Martin måtte være i tidligere form på grunn av tremila på lørdag, mens Iivo kunne holde igjen litt lenger fordi han ikke gikk lørdag, men satset alt på dagens renn. Martin har hatt formstigning fra Otepää, men Niskanen har løftet seg enda mer. Jeg tror det handler om disse faktorene.

Uenig Sundby

Sundby hevdet han gikk sitt livs klassiskløp, men gikk likevel fra å knuse Niskanen i Otepää til å bli smadret av finnen på hjemmebane. 32-åringen fra Røa støtter likevel ikke helt Hetlands teori om at man øker gullsjansen om man spisser satsingen inn mot enkeltøvelser.

VIL HJEM: Johannes Høsflot Klæbo var ikke fornøyd med sin egen innsats på 15-kilometeren, og varsler at han vil sette seg på et fly hjem ved første mulighet. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Nei, jeg tror ikke det er hoverdårsaken til at styrkeforholdet endret seg såpass mye siden generalprøven, sier Sundby til Dagbladet.

- Hvordan forklarer du endringen i styrkeforholdet?

- Jeg tror det går på material. Han hadde nok litt dårlige ski og fikk trøbbel underveis i Otepää. Det kan også være at han har gjort andre ting for å slippe opp formen og få formutløsning.

Finland hadde åpenbart bra ski i motsetning til på kvinnerennet i går. Sami Jauhojärvi gikk også sesongens desidert beste klasiskrenn.

- Skiene til finnene må ha vært gode, men det hadde vi også med tre mann topp 5, sier Sundby.

Den finske forklaringen

Jauhojärvi forklarer den store finske dagen slik:

- Skiene var gode, men det er ikke bare det det handler om. Der tar dere feil. Vi er råsterke mentalt. Vi er best når det gjelder. Det var mitt beste renn for sesongen og en enda større dag for Iivo. Dette skal vi feire, sier den finske veteranen til Dagbladet.

FEMTE PLASS: Didrik Tønseth innrømmer at avslutningen hans var for dårlig, og er ikke overrasket over at Dyrhaug slo han i dag. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Hetland er ikke overrasket over at Niskanen var i en egen klasse i dag.

- Nei, når man først har dagen på dette føret, kan det bli en del sekunder som skiller - ti sekunder her og ti sekunder. Martin er råsterk, men jeg er ikke overrasket over at forskjellen ble såpass solid, sier landslagstreneren.

Sundbys advarsel før stafetten

Den finske leiren tror medaljevinnerne Sundby og Dyrhaug går klassisketappene for Norge på fredagens herrestafett. Det er helt greit for Sundby, som i utgangspunktet har vært tiltenkt den tredje etappen.

- Finnene får tro hva de vil. Vi skal ikke røpe noe som helst om laget, sier Sundby til Dagbladet.

- Kan det være aktuelt å endre på laguttaket slik at du kan utlikne Niskanens kapasitet på den andre etappen?

- Jeg tror ikke klassisketappene vil skille noe særlig. Fristilsløypa derimot er kanskje den tøffeste vi noen gang har gått. Der trenger man kapasitet, sier verdenscuplederen til Dagbladet og hinter at han vil gå tredje etappe.

Der håper han å avgjøre stafetten for Norge, slik at Sergej Ustjugov må jobbe hardt for å ta igjen Finn-Hågen Krogh.

- Jeg tror Finn tar en duell mot Sergej uansett, men Finn skal få luke, varsler Sundby.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media