Fotball-VM:

Forklarer obskøn gest

Emiliano Martínez (30) ble kåret til VMs beste keeper. Så vartet han opp med en gest som siden har fått mye oppmerksomhet.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SKRITTET: Emiliano Martínez skapte store overskrifter med sin gest i etterkant av Argentinas VM-triumf. Foto: AP Photo/Martin Meissner
SKRITTET: Emiliano Martínez skapte store overskrifter med sin gest i etterkant av Argentinas VM-triumf. Foto: AP Photo/Martin Meissner Vis mer
Publisert

Alt om VM

Aston Villa-keeperen ble stemt fram som mesterskapets beste keeper, og etter å ha hentet trofeet på podiet gjennomførte han plutselig en uventet gest.

30-åringen satte trofeet ved skrittet, og virket å peke det i retning en seksjon av tribunen.

I etterkant ble argentineren spurt av media i hjemlandet hvorfor han gjennomførte den noe obskøne gesten.

Gest i retning Frankrike

Martínez, som kalles «Dibu» i hjemlandet, var tydelig på at gesten var rettet mot de franske supporterne.

- Jeg gjorde det fordi de franske supporterne buet på meg. Arroganse er ikke noe for meg, siteres Martínez på ifølge spanske AS, som igjen siterer radiostasjonen La Red i Argentina.

Martínez har blitt på kort tid blitt en kulthelt for argentinerne, både med filterløse uttalelser i pressen, og ikke minst for sine elleville redninger.

I finalen mot Frankrike vartet Villa-keeperen opp med to redninger i straffesparkkonkurransen, samt en helt avgjørende redning i sluttminuttene av ekstraomgangene mot Randal Kolo Muani.

Emiliano Martínez ble også den store helten i semifinalen mot Colombia i Copa América i 2021, der også Argentina til slutt endte opp som mester.

Det var ikke bare de franske supporterne som fikk kjenne på den Martínez' vrede i løpet av feiringen.

Hånet Mbappé

Også deres store stjerne, Kylian Mbappé, ble offer for Martínez noe uvanlige oppførsel i feiringene av Argentinas første VM-gull siden 1986.

ESPN fanget nemlig en seanse der de argentinske spillerne feiret gullet i garderoben ved å danse i ring, der et plutselig skrikes «et øyeblikks stillhet», hvorpå det blir helt stille, og så ropes det fra Martínez:

«For Mbappé!»

Argentinerne responderer med jubel og videre dansing i garderoben.

Kylian Mbappé scoret hat trick i finalen, som endte 3–3 etter ekstraomganger. Franskmannen er dermed bare den andre spilleren i VM historie til å score hat trick i en finale. Geoff Hurst gjorde det samme i 1966.

VM-tittelen er Argentinas tredje. De vant også VM i 1978 og 1986.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer