Thorir Hergeirsson

Forklarer oppgjøret: - Personlig og stygt

- Det blir veldig mye stygt, forklarer Thorir Hergeirsson. Til Dagbladet forklarer landslagssjefen hvorfor han gikk så hardt ut midt under EM i november.

UTDYPER: Thorir Hergeirsson under EM i Slovenia i november. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
UTDYPER: Thorir Hergeirsson under EM i Slovenia i november. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Da Dagbladet spurte Thorir Hergeirsson om kritikken det danske laget fikk etter sitt sjokktap i åpningskampen under EM i november mot Slovenia, startet den norske landslagssjefen en liten mediestorm.

- Det er nok ganske likt det som vi opplever i Norge. Taper vi en kamp i mesterskap er vi både udugelige og talentløse. Det skal ikke så mye til, svarte Hergeirsson.

Det fikk Viaplay-profilene Daniel Høglund og Ole Erevik til å reagere. Noen timer seinere etter at Norge hadde slått Ungarn tok Hergeirsson et oppgjør med blant annet sosiale medier og kritikken som kan komme mot det norske laget.

Én måned etter finaleseieren mot Danmark tar Hergeirsson seg tid til en prat med Dagbladet. For første gang siden år 2000 har han tilbrakt desember hjemme med familien.

- I år 2000 ble min yngste født. Da sto jeg over EM i Romania, jeg skulle vært der og gjort analysearbeid, men prioriterte familien. Det er litt uvant og annerledes, men har vært veldig hyggelig, forklarer Hergeirsson, som understreker at han ikke har gått arbeidsledig i førjulstida.

RUSSEN SKAPTE TRØBBEL: Et lokalt håndballag måtte avlyse en hjemmekamp, etter at gulvet var for glatt til å spille på. Årsaken var noe litt utenom det vanlige. Video: Privat. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

- Et hint

Når Dagbladet tar opp diskusjonen rundt kritikk mot det norske laget påpeker Hergeirsson at det ikke er noe han har tenkt mye på siden diskusjonen han hadde i intervjusonen i Ljubljana.

- Det er alltid store forventninger til håndballjentene. Mange føler eierskap til laget og engasjerer seg. Det lever vi godt med, men det føles litt som at man tar det for gitt at vi skal vinne, forklarer han.

- Men dette er toppidrett. Det er ikke sånn at vi nødvendigvis er dårlige om vi ikke vinner. Vi må være ydmyke nok til å se at mange andre er på et godt nivå, med gode spillere og gode ressurser. Det var et hint i den retningen, fortsetter Hergeirsson.

TAP: Danske Simone Petersen tok til tårene etter tapet mot Norge i håndball EM-finalen. Vis mer

- Fått kjenne på det

I den danske troppen var hetsen flere spillere mottok i direktemeldinger på sosiale medier et tema underveis i EM.

Hergeirsson forteller at han gjør sitt for å påvirke sine spillere til å logge av under mesterskap. Han vil ikke gå i detalj, men forteller at det har vært konkrete hendelser, spesielt de siste åra.

- Det er spillere hos oss som har fått kjenne på nettroll og ufine kommentarer. Derfor skåner vi oss for det.

BESKYTTENDE: Thorir Hergeirsson med spillerne bak seg under pressetreff under EM i november. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
BESKYTTENDE: Thorir Hergeirsson med spillerne bak seg under pressetreff under EM i november. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Han understreker at saklig kritikk er noe landslaget både skal lytte til og sette pris på. Men at sosiale medier gjerne gir et talerør til de som ikke er interesserte i det.

- Det er himla mye drit. Det blir veldig personlig og stygt, og handler ikke i det hele tatt om prestasjonen i det hele tatt. Så gjelder det å heve seg over det. Samtidig er det en dårlig arena for unge å være innom. Altfor mange har tilgang til det og de som gjør det er ikke gode forbilder for de som vokser opp i dag.

- De unge, ferske tenker de håndterer alt, og så opplever de at det ikke var så lett. Det har blitt en del av de tingene man må lære seg å forholde seg til, avslutter Hergeirsson om temaet.

- Ingen konklusjon

58-åringen har to år igjen av kontrakten som norsk landslagssjef. Neste år venter VM i Norge og Danmark, før OL og EM står på plakaten i 2024. Jobben mot de neste høydepunktene har han allerede startet.

Hergeirsson forklarer at trenerteamet er i gang med å analysere jobben de gjorde i Slovenia, og har hentet inn tilbakemeldinger fra spillergruppa.

- Vi har ingen konklusjon ennå. Men det var en sterk arbeidsinnsats av den gjengen å gå til topps. Nå skal vi finne ut hva vi ønsker å fortsette med og hva vi skal gjøre annerledes.

Det er derimot én ting han allerede har konkludert med at er for dårlig.

- Vi har veldig mye å gå på på kontringsspill. Der har vi vært sterkere tidligere. Til gjengjeld gjorde vi det bedre i andre situasjoner i dette mesterskapet. Men det er en fase vi har vært sterke i, og som vi ønsker å bli bedre i igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer