Forklarer seg for politiet

Politiet etterforsker nå på eget initiativ den rasistiske hetsen Sogndals Robbie Russell ble utsatt for i søndagens kamp mot Brann. Russell avgir i dag forklaring på Sogndal politistasjon.

SOGNDAL (Dagbladet): - Vi har bedt Russell komme til oss slik at vi får høre direkte hva han opplevde. Det er opp til Russell sjøl om han vil anmelde forholdet, men vi har uansett anledning til å følge opp slike saker på eget initiativ, sier politiførstebetjent Einar Christensen ved Sogndal politistasjon til Dagbladet.

Christensen mener at offentlige etterspill i slike saker er viktig av allmennpreventive årsaker.

- Det er riktig. Vi kommer også til å ha et møte med sikkerhetsmannskapene til Sogndal Idrettslag for å diskutere hvordan vi kan unngå slikt heretter. Det er en del å rette på, sier Christensen, som mener det er et økende problem at bråkmakere kler seg ut som fotballsupportere for så å gli inn i de aksepterte supportermiljøene.

- De plagierer supporterne og skaffer seg slik en slags immunitet, sier han.

Frykter en trend

Russell ble søndag spyttet på av flere Brann-supportere. Han ble også fysisk angrepet og ble i tillegg verbalt sjikanert på det groveste.

- Om politiet ønsker å gjøre noe, så får det være deres beslutning. Sjøl ønsker jeg ikke å bidra til det utover å avgi forklaring, sier han.

Men Russell mener det er viktig at søndagens overgrep tas på alvor.

- Det var veldig stygge hendelser. Jeg mener at dette nå tar form av en trend, og da er det viktig å få stoppet det i starten, sier han.

Han fikk i går støtte fra mange hold. Etter treningen fikk han blant annet overlevert utskrifter av en bunke mail som strømmet inn til Sogndal-kontoret i går.

- Mange tok kontakt med oss og ba oss beklage overfor Robbie. Det var foreldre som hadde hatt med seg barna sine, og som var flaue fordi de måtte forklare for barna hvorfor Brann-supporterne hadde oppført seg så dårlig, sier Sogndals sportslige leder Trond Fylling.

Blir ekskludert

Russell ble også oppringt av Brann-Bataljonens nestleder Thorleif Steffensen.

- Jeg ba om unnskyldning, sier Steffensen, som også opplyser at Brann-Bataljonen foreløpig har identifisert to av dem som deltok i hetsingen av Russell.

- En av disse er medlem hos oss og er ekskludert på ubestemt tid. Men jeg kjenner henne og kan med hånden på hjertet si at hun ikke er rasist. Det hun gjorde var bare dumt, sier Steffensen.

Brann-direktør Bjørn Dahl avkrefter gårsdagens meldinger om at de som sto bak hetsingen blir utstengt fra stadion på livstid.

- Vi utestenger dem i første omgang resten av sesongen, sier Dahl.

BLIR POLITISAK: Robbie Russell skal til avhør hos sogndalpolitiet i løpet av dagen. Selv om han selv ikke velger å anmelde rasehetsen, vurderer politiet etterforskning på eget initiativ. I går var det smådyster stemning på SIF-treningen.