Forklarer spesielle scener

Bare fire utespillere og tre keepere trente på Åråsen stadion da fotballandslaget startet skjebneuka. Det er en av de mest glisne landslagstreningene noen gang.

IKKE FOLKSOMT: Martin Ødegaard var en av fire spillere som trente med ball på Åråsen stadion i ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE FOLKSOMT: Martin Ødegaard var en av fire spillere som trente med ball på Åråsen stadion i ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL/ÅRÅSEN (Dagbladet): Her trener Martin Ødegaard (22) og co. på Åråsen stadion i ettermiddag. Men de var ikke mange på Lillestrøm.

Til sammen fire utespillere og tre keepere var i aksjon bare dager før Norge møter Latvia (lørdag) og Nederland (neste tirsdag) i VM-kvaliken.

Er det grunn til panikk?

Nei, da.

NORGES TRENING: Åråsen stadion var ikke akkurat overbefolket i ettermiddag. Til venstre: Fire spillere. Til høyre: Tre keepere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NORGES TRENING: Åråsen stadion var ikke akkurat overbefolket i ettermiddag. Til venstre: Fire spillere. Til høyre: Tre keepere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Parallelt holdt Ståle Solbakken en pressekonferanse på Ullevaal stadion mandag ettermiddag.

- Treninga består av utespillerne som føler de har behov for å røre ball og gjøre fotballbevegelser, svarer treneren på Dagbladets spørsmål.

- Frode Grodås (keepertrener) har keeperskole som er utenfor pedagogisk rekkevidde for meg. Den kjører han selv, så den har han kontroll på, sier Solbakken og smiler.

- Hva med resten av utespillerne?

- Vi har restitusjonsgruppe én, som kom nå (klokka 15.30 på Ullevaal). Restitusjonsgruppe to med Morten Thorsby og Birger Meling kommer seint, forklarer Solbakken.

MØTTE MEDIENE: Ståle Solbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB
MØTTE MEDIENE: Ståle Solbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Så er det mat. Så er det et møte hvor vi går gjennom siste samling og blir ferdig med den. Det var mye godt. Og det var litt vondt.

Slik starter altså mandagen som er opptakten til en «vill landslagsuke» for Norge. Spillerne har ulike behov etter helgas kamper. Og Solbakken har lagt en plan ned til siste detalj.

Med seier over Latvia på Ullevaal stadion lørdag, blir det ren gruppefinale mot Nederland i Rotterdam om åtte dager.

Norge har ikke vært i sluttspill på 21 år. For tilfeldig forbipasserende på Åråsen stadion kunne det se ut som et gigantisk mannefall.

Det var det ikke.

FÅR BESKJEDER: De fire utespillerne slår av en prat med assistenttrener Kent Bergersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR BESKJEDER: De fire utespillerne slår av en prat med assistenttrener Kent Bergersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Og Solbakken angriper uka med humor og offensivitet.

De som hadde behov for å røre ball var Martin Ødegaard, Jens Petter Hauge, Mohamed Elyounoussi og Ruben Gabrielsen. Keepertrioen besto av André Hansen, Ørjan Håskjold Nyland og Sten Grytebust.

Hva med Ødegaard? Han går inn og ut av Arsenal, og spiller ikke fast som tidligere. Er det grunn til bekymring for Norges kaptein?

På Dagbladets spørsmål svarer Solbakken:

- Både hans og mine analyser er ganske like. Han spilte alle kamper, inntil han fikk et spark i beinet, som gjorde at han måtte stå over en kamp. Da kom en annen spiller inn (Alexandre Lacazette). Arsenal gikk på en seiersrekke. Han trente lite før neste kamp, så det var ikke overraskende at han ikke spilte da. Det er forståelig at Mikel Arteta fortsetter med det samme laget.

ELEGANSE: Martin Ødegaard utfører et triks med ballen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ELEGANSE: Martin Ødegaard utfører et triks med ballen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men:

- Jeg legger merke til at Martin er den første som kommer ut på banen. Han er en av sjefene og hadde et veldig inspirerende innhopp i går (mot Watford). Jeg er ikke bekymret for fotballtilstanden hans eller den fysiske tilstanden.

Det samme sier Ståle Solbakkens sparringpartner, Brede Hangeland, til Dagbladet:

- Selv om han har vært litt ut og inn av laget i Arsenal, har jeg ikke tenkt at det er et problem overhodet. Han er i fysisk bra form og har utviklet en vinnerskalle.

Nå gjelder det å få brukt denne mot Latvia og Nederland. Solbakken ønsker ikke å bruke en kalori på Nederland-kampen før tre poeng mot Latvia er i boks. Gruppevinneren går direkte til Qatar-VM neste år, mens lag nummer to får sjansen til playoff.

SAMLET: Her er gjengen som trente på Åråsen stadion. Foran: Ørjan Håskjold Nyland, Ruben Gabrielsen og André Hansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAMLET: Her er gjengen som trente på Åråsen stadion. Foran: Ørjan Håskjold Nyland, Ruben Gabrielsen og André Hansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Norges beste spiller, Erling Braut Haaland, er ute med skade. Og sånn sett er Solbakkens lag svekket.

- Er det noen sjanse for at han likevel kan dukke opp?

- Det er det ikke. Det kan jeg gravlegge. Du trenger ikke å spørre om Erling resten av denne samlingen. Det kommer ikke til å skje (at han dukker opp). Det skal jeg love deg.

PÅ PLASS I NORGE: Landslagsledelsen er ikke bekymret for Martin Ødegaard. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ PLASS I NORGE: Landslagsledelsen er ikke bekymret for Martin Ødegaard. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Heller ikke Patrick Berg eller Kristoffer Ajer er aktuelle til kampene. Men etter ti forfall i oktober gjør Solbakken som den gang:

Spillere som ikke er med, bruker han ikke krefter på.

VM-KVALIK

Nederland861129-619
Norge852115-617
Tyrkia843119-1515
Montenegro832311-1111
Latvia81258-135
Gibraltar80083-340

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer