FORNØYD: Åge Hareide virket fornøyd da Rosenborg offisielt kunne presentere ham som ny trener for klubben. Video: NTB scanpix Vis mer

Forklarer uvanlig grep

- Noen ganger har du et forhold uten at dere vet om det, sier Åge Hareide. Derfor kommuniserte den nye Rosenborg-treneren og klubben på to forskjellige måter før ansettelsen.

Publisert
Sist oppdatert

Åge Hareide (66) ble i ettermiddag presentert som ny trener i Rosenborg. Han har skrevet under på en kontrakt som varer ut 2021, med mulighet for forlengelse til «evig tid», slik styreleder Ivar Koteng uttrykte det.

Under presentasjonen på Lerkendal sa Hareide at det var kjekt å være tilbake. Han trente klubben også i 2003, før han ble landslagssjef for Norge.

Veien til jobben som Rosenborg-trener i runde nummer to har vært oppsikstvekkende. Vanligvis er slike prosesser omgitt med taushet og hemmelighold. Men Hareide har valgt å være åpen de siste ukene. Og i bilen fra Molde til Trondheim tidligere i dag, tok han telefonen fra journalister og bekreftet at noe var på gang.

- Hareide minutt for minutt, ble det spøkt på sosiale medier. Imens ventet en «ulveflokk» utenfor Brakka på Lerkendal.

<strong>ENDELIG KLAR:</strong> Pressekonferanse med Rosenborgs nye hovedtrener, Åge Hareide (i midten) på Scandic Hotel Lerkendal tirsdag. Til stede var også styreleder Ivar Koteng (t.v.) og sportssjef Mikael Dorsin.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
ENDELIG KLAR: Pressekonferanse med Rosenborgs nye hovedtrener, Åge Hareide (i midten) på Scandic Hotel Lerkendal tirsdag. Til stede var også styreleder Ivar Koteng (t.v.) og sportssjef Mikael Dorsin. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Da 66-åringen kom fram til Rosenborgs hjemmebane, tok han ingen bakvei - eller spant ned i garasjeanlegget i vill fart. Han møtte pressen med smil, vennlighet - og svarte på spørsmålene, før Rosenborg i det hele tatt hadde bekreftet treneransettelsen offisielt.

Dette er mildt sagt uvanlig kost. Om framgangsmåten sa Hareide på pressekonferansen:

- Noen ganger kan du ha et forhold uten at dere vet om det. Vi har snakket sammen underveis. Det har vært kontroll på denne prosessen med tanke på at jeg skulle komme hit. Det har ikke vært noen problemer.

PÅ PLASS: Åge Hareide var på plass for et møte på «Brakka» i Trondheim for å møte med Rosenborg-ledelsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Rosenborg - som klubb - har valgt en annen filosofi. Spørsmål rundt trenerprosessen er stort sett ikke blitt besvart.

Sportssjef Mikael Dorsin sier:

- Vi har ventet på denne dagen - og så samlet alle her. Vi ville få det hundre prosent klart. Nå har vi skrevet under, så alt er ferdig. Sånn er det.

Hareide utdyper:

- Rosenborg ville vente på at kneet mitt ble bra, i stedet for å gå bredere ut og sjekke andre kandidater som kunne blitt prioritert før meg. Det er jeg veldig glad for. Da kunne jeg konsentrere meg veldig hardt om å få kneet i orden. Hvis jeg plutselig ringte til «Micke» og sa at jeg ikke kunne komme, så ville Rosenborg fått kritikk for det.

Han fortsetter:

- Jeg tror derfor de ikke har vært like åpne som meg. Det var viktig for meg å dokumentere og si at jeg gjerne ville komme hit, så visste alle det.

Hareide bekrefter at han har hatt Rosenborg i tankene i lang tid og at han har begynt å finstudere lagets kamper.

- Jeg har sett alle kampene, bortsett fra den siste mot Aalesund. Da var jeg på jobb for TV 2 i Bergen og så Manchester United. Vi har snakket sammen underveis. Vi har hele tida hatt fokus på at når jeg var OK, så ville jeg komme.

Rosenborg bekrefter at de har fått førstevalget i Hareide:

- Vi fikk en trener vi hadde veldig lyst på. Og han hadde lyst på oss. I tillegg var han tilgjengelig. Det er en fin match, sier styreleder Ivar Koteng til Adresseavisen.

RBK-KLAR: Åge Hareide blir tirsdag presentert som hovedtrener i Rosenborg. Video: Rødt Kort / Scanpix Vis mer

Hareide har foran seg en stor oppgave med å stable den tidligere storheten på beina. Per i dag ligger laget på fjerdeplass, 14 poeng bak serieleder Bodø/Glimt. Fra neste sesong er det bare gullet som gjelder, slik omgivelsene ser det.

- Det viktigste av alt er å vinne nok fotballkamper. Det er det en trener må gjøre med et lag, sier Hareide.

- Vi må starte med å bli seriemester. Vi når ingen vei videre, verken til mesterligaen eller andre ting, hvis vi ikke blir seriemester.

Og:

- Du må være god på feltet og sørge for at spillerne får sitt. Du må ha energi nok. Den dagen jeg merker at jeg ikke har det, kommer jeg til å ringe Ivar Koteng og si at jeg ikke har det.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer