Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Forlater Iran i protest

Kimia Alizadeh, som er Irans eneste kvinnelige medaljevinner i et OL, forlater landet i protest.

FORLATER IRAN: Kimia Alizadeh har forlatt landet sitt. Foto: REUTERS / Issei Kato / NTB Scanpix
FORLATER IRAN: Kimia Alizadeh har forlatt landet sitt. Foto: REUTERS / Issei Kato / NTB Scanpix Vis mer

Kimia Alizadeh ble historisk i 2016 i OL i Brasil da hun ble første kvinne fra Iran til å ta en OL-medalje. Det var i Taekwondo at hun tok den historiske bragden.

Men de siste dagene har hun fått stor oppmerksomhet i internasjonale medier. Hun har nemlig valgt å forlate sitt hjemland Iran i protest mot regjeringen. Det bekrefter Alizadeh selv på sin Instagram-konto.

Ut mot undertrykkelse

Begrunnelsen for protesten er at det iranske samfunnet er preget av noe hun kaller hykleri, løgn, urettferdighet og smiger.

Hun beskriver seg selv som en av mange millioner undertrykte kvinner i Iran.

- Jeg er én av millioner av undertrykte kvinner i Iran som de har lekt med i årevis. Jeg hadde på meg det de ba meg om og jeg gjentok det de ville. Hver setning de ba om har jeg gjentatt. Ingen av oss betyr noe for dem, vi er bare verktøy, skriver hun.

Det er usikkert hvor hun befinner seg nå, men rapporter fra blant annet BBC hevder at hun trener nå i Nederland. Men hun bekrefter altså ingenting selv.

Hun hevder også at regjeringen bruker hennes suksess som propaganda, og at hun blir ydmyket med kommentarer som at det ikke er bra for kvinner å strekke på beina.

Fortsatt «et barn av Iran»

Ifølge rapporter gjengitt av BBC skal hun fortsatt ha et håp om å delta i OL i Tokyo, men det blir ikke for Iran.

Selv om hun ikke annonserte sine planer for framtida i innlegget sitt, skriver hun at hun fortsatt er «et barn av Iran».

Det er i lys av konflikten mellom USA og Iran, der USA drepte den iranske lederen Qasem Soleimani at det har oppstått ulike former for protester.

Hennes flukt fra Iran kom etter protester mot regjeringen i byer i Iran lørdag. Iran har innrømmet at de skjøt ned en ukrainsk passasjerfly, og drepte alle 176 personer om bord.