Forlik i Husby-saken

Den langvarige striden mellom friidrettstrener Kjell Arve Husby og de to idrettskvinnene Trine Pilskog og Lisa Hårstad er bilagt i Oppdal forliksråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Arve Husby og de to idrettskvinnene Trine Pilskog og Lisa Hårstad ble bilagt i Oppdal forliksråd i dag.

I forliket beklager Husby at han som trener for kvinnene har opptrådt på en uriktig måte, og ber om unnskyldning for dette.

For de to kvinnene har det vært viktig å bli trodd i denne saken, og de ser på forliket som en bekreftelse av påstandene om at Husby har opptrådt seksuelt utilbørlig overfor dem.

- Det har ikke vært snakk om å kreve økonomisk erstatning fra Husby, og det er en kjempelettelse å være ferdig med saken, understreker Pilskog overfor NTB.

- Etter ett og et halvt år kan jeg gjenoppta treningen for fullt og satse videre på min idrettskarriere som mellomdistanseløper, sier hun.

På bar bakke

I mediene har saken versert siden i fjor høst da Kjell Arve Husby ble løst fra treneroppgavene både i Norges Fri-idrettsforbund og i Oppdal friidrettsklubb. Det skjedde etter at Pilskog og Hårstad hadde meldt fra om at de var blitt seksuelt trakassert av treneren sin.

Husby var også treneren til OL-mester Vebjørn Rodal, som brøt med med ham da påstandene til kvinnene ble kjent. Husby har siden fått oppløst sponsoravtaler han som Rodals trener hadde med Telenor og Den norske Bank, og står i dag økonomisk på nokså bar bakke. Ifølge hans advokat, Morten Kjensli, lever Husby i dag på oppsparte midler.

Husby ville ikke kommentere forliket etter det to og en halv time lange møtet i Oppdal forliksråd fredag ettermiddag. Men tidligere har han sagt at denne saken har vært et helvete for ham og hans familie. Fra første stund har han innrømmet å ha gjort noe dumt, men ikke noe straffbart.

Fredspris

Pilskog og Hårstad politianmeldte Husby for seksuelle overgrep, men påtalemyndighetene henla saken på grunn av bevisets stilling. Etter at straffesaken mot Husby ble henlagt, gikk de to kvinnene til sivilt søksmål mot Husby med en forliksklage som ble levert til Oppdal forliksråd i desember i fjor.

Morten Kjensli hadde før forliksrådsmøtet fredag gitt uttrykk for at et forlik var lite sannsynlig.

- Lederen av forliksrådet, Egil Kristiansen, burde få en fredspris, sier Kjensli som er meget imponert over forliksrådets behandling av saken. Det samme er kvinnenes advokat Edmund Asbøll, som påpeker at partene sto skarpt mot hverandre før møtet fredag. Men Asbøll sier også at han og hans klienter satset alt på å komme fram til et forlik.

Folkelig seier

Kjensli mener at forliket har noe å gjøre med at saken ble brakt ned på et folkelig plan, til et forliksråd med solide medlemmer som har innlevelse, engasjement og menneskelig erfaring og der partene kunne snakke med hverandre. De to advokatene var ikke til stede under forhandlingene, men deltok på slutten da detaljene i forliket skulle fastlegges.

- Forliket i Oppdal forliksråd er en seier for den folkelige forliksinstansen, sier Kjensli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer