Forlik mellom TV 2 og Idretts-Norge

Kåre Valebrokk og Bjørge Stensbøl kom i kveld fram til et forlik på oppvaskmøtet på Gardermoen.

Forliket mellom TV 2 og NIF og Norges Olympiske komite dreier seg både om økonomisk kompensasjon og tiltak for å rette opp inntrykket TV 2 har skapt om norsk idrett.

Dette opplyser partene i en pressemelding som ble sendt ut etter det vel to timer lange møtet i kveld.

I pressemeldingen kommer det fram at TV 2 må ut med omkring fem millioner kroner. Kanalen må også rykke ut i internasjonale medier for å tilbakevise dop-anklagene.

Dette er hovedpunktene i avtalen:

TV 2 støtter NIF med 1,5 millioner kroner til internasjonalt informasjonsarbeid for å rette opp norsk toppidretts skadde renommé.

TV 2 bidrar med reklamespotter til en verdi av 1,2 millioner kroner som skal gå til det holdningsskapende arbeidet mot doping.

TV 2 skal avholde internasjonal pressekonferanse kommende helg under verdenscupen i Kuusamoi Finland. Her skal kanalen redegjøre for feilene i «Rikets tilstand».

TV 2 utarbeider pressemelding til internasjonale byråer, europeiske aviser, skandinaviske aviser og nyhetsbyråer.

TV 2 sender klargjørende brev til IOC ved Jacques Rogge, EOC, internasjonale særforbund, nasjonale europeiske olympiske komiteer, internasjonale presseorganisasjoner og WADA.

TV 2 produserer nyhetsinnslag for utsendelse på EBU, CNN, FNTV, REUTERS og andre bildebyråer.

TV 2 støtter antidopingarbeid i regi av WADA med en million kroner.

TV2 skal bidra med 1 million kroner til holdningsskapende arbeid blant barn og unge i Norge.

Fornøyd

Kåre Valebrokk fastslår overfor NRK at dette er verdt pengene:

- Det var en kostbar feil for Sports-Norge, sier Valebrokk i en kommentar til NRK etter forliket.

TV 2-sjefen er glad for at pengene går til gode formål.

- Dette er saker som TV 2 kan støtte. Nå forsetter vi som vanlig. Om et par tre uker vil alt være normalt igjen. TV 2 og idretten er gjensidig avhengig av hverandre, sier sjefsredaktøren.

- Vi er i mål. Beggge parters juristers skal se på avtalen, men vi forutsetter at vi er i mål nå, sier Bjørge Stensbøl, som dermed avviser rettsak.

Stensbøl understreket at det er viktig å være ydmyk overfor alle idrettsutøver som fortsatt lider under dette.

- Det var en fin tone i forhandlingene, forteller Stensbøl. Nå sier han at TV 2 og idretten skal samarbeide igjen.

Håpefulle før møtet

- Jeg håper TV2 legger fram et forslag som vi kan diskutere, sa toppidrettssjef Bjørge Stensbøl til TV2 før han gikk inn til møtet med TV 2s Kåre Valebrokk i kveld 18.30.

Etter en knapp time kom deltakerne ut for en kjapp pause. Stemningen lot til å være god mellom partene.

En smilende Stensbøl sa før møtet at han har god tro på at konflikten skal løse seg. I går truet han med rettssak og boikott.

Stensbøl har tidligere ikke snakket med TV 2-sjefen, men Gerhard Helskog har gitt ham en uforbeholden unnskyldning som Stensbøl har akseptert. Nå var det på høy tid å møte sjefen sjøl:

- Hvis han ikke tar kontakt i morgen vil jeg sende bud på han og be han innfinne seg på mitt kontor mandag formiddag, sa en irritert Stensbøl i går kveld.

Tidligere har han antydet at TV 2 må rydde opp ved å rykke inn annonser i utenlandske aviser der feilen oppklares.

Kåre Valebrokk har hatt det travelt i det siste. I dag har han vært opptatt i retten i Bergen, der han sto tiltalt for å ha brutt fotoforbudet i retten under aken mot Viggo Kristiansen og Baneheia-drapene. Og problemene «Rikets tilstand» har skapt henger over ham.

- Det har vært en veldig travel helg. Vi har tatt kontakt med de vi kan ta kontakt med i utlandet for å få dem til å hjelpe oss. I går gikk blant annet budskapet vårt ut på CNN, sa Kåre Valebrokk i dag tidlig til TV 2.

Likevel satte han seg i ettermiddag på flyet til Oslo for å ta møtet med Stensbøl.

- Vi har ikke valgt noen strategi. Vi får se hvordan de vil se på saken etter at det nå har rullet demantier over hele verden, sa Valebrokk til TV 2.

Han tror på en løsning i kveld. Med seg på møtet stiller han blant annet med en liste over hvem som har mottatt dementi fra kanalen. Dette håper TV 2-sjefen skal blidgjøre Stensbøl.

Valebrokk må tilbake til Bergen i løpet av kvelden.

FORNØYD:</B> Toppiderettssjef Bjørge Stensbøl er fornøyd med forliket med TV 2, og forsikrer at idretten vil gjenoppta samarbeidet med kanalen.
<B>- GODE FORMÅL:</B> Kåre Valebrokk synes det er greit at TV 2 punger ut. I avtalen kom partene fram til at kanalen må ut med omkring fem millioner kroner.
MØTTES I KVELD:</B> Mandag kveld braket toppidrettssjef Bjørge Stensbøl (t.h.)og TV 2-sjef Kåre Valebrokk sammen for ha «en direkte prat» om etterdønningene av programmet «Rikets Tilstand». I midten står idrettspresident Kjell O. Kran (t.h.), og generalsekretær i Idrettsforbundet Ivar Egeberg.