Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Formel 1 avvikler gammel tradisjon

Formel 1 kvitter seg med disse jentene. Det er det ikke alle som liker

Utøver reagerer på Formel 1-sjefenes avgjørelse.

AVVIKLES: Såkalte «grid girls» gir et slengkyss før British Grand Prix. Nå kan jentene blir fjernet fra banen. Foto: REUTERS/Darren Staples
AVVIKLES: Såkalte «grid girls» gir et slengkyss før British Grand Prix. Nå kan jentene blir fjernet fra banen. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sykling har podiumdamer, mens Formel 1 har såkalte «grid girls». Det er, som oftest, lettkledde damer som står foran bilene i grand prix-løp.

Bruk av jentene til dette formålet har lang tradisjon i bilsporten, men nå går det mot slutten.

Formel 1 har nye eiere, og de planlegger nå å avvikle tradisjonen.

- Det er ikke forenlig med våre verdier og er helt klart ikke i tråd med moderne sosiale normer, sier de.

GRID GIRL: Jentene er ofte lettkledde og poserer foran bilene i forkant av løpene. Foto: Mario Cantu/CSM/REX/Shutterstock
GRID GIRL: Jentene er ofte lettkledde og poserer foran bilene i forkant av løpene. Foto: Mario Cantu/CSM/REX/Shutterstock Vis mer

Reagerer

Planen er å fjerne jentene fra sporten ved starten av 2018-sesongen.

Mange har hyllet avgjørelsen om å ta bort de tradisjonsrike damene, men ikke alle er like fornøyd. Blant dem er den kvinnelige sjåføren Alice Powell, som også jobber som kjøreinstruktør.

Hun har uttrykt sin frustrasjon via Twitter, og skriver blant annet:

- Er ikke det en del av motorsport? Det fører også til at jentene mister jobbene sine. De jentene jeg kjenner liker jobben sin.

- Upassende

Bernie Ecclestone (87) var i mange år en gigant innenfor Formel 1-sirkuset. Han var president og administrerende direktør, men valgte å ikke bryte tradisjonen. Men i fjor høst overtok den amerikanske kabel-TV-gruppa Liberty Media rettighetene. Pris: 4,4 milliarder dollar. Eller 36 milliarder kroner.

De nye eierne har planer om å forandre sporten på flere måter. Og blant de første grepene blir altså å kvitte seg med «grid girls».

- Vi mener at praksisen er upassende og ikke er relevant for Formel 1 og for gamle og nye fans over hele verden, utdyper de.

Nekter å følge etter

Avgjørelsen kommer bare dager etter at Det profesjonelle dartforbundet annonserte at de vil slutte å bruke jenter som går ved siden av spillerne til scenen. Dette var er beslutning som ble presset gjennom av TV-selskapet som sitter på rettighetene til sporten.

I boksing er det jenter som holder opp plakater med informasjon om hvilken runde det er.

Boksepromotoren Eddie Hearn, som blant annet har vært med å føre Anthony Joshua til verdenstoppen, har reagert på dartforbundets avgjørelsen. Han mener at jentene i boksing gjør en verdifull og informativ jobb, og sier at det er uaktuelt å følge i fotsporene til dart og Formel.

- Kommer vi til å fjerne «ring card»-jentene fra boksing? Nei. De vises ikke på TV og de er der for å gjøre en jobb.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!