Formel 1-skandale i USA

- Dekkene for farlige.

Kun seks biler startet i formel 1-løpet i USA. Boikotten skyldes kvaliteten på dekkene og det ligger an til voldsomme diskusjoner om den nye dekkregelen.

Samtlige 20 biler stilte til start og kjørte første oppvarmingsrunde. Deretter kjørte 14 biler inn i pitstoppen og parkerte. Blant de som stoppet var VM-lederen Fernando Alonso fra Spania og finske Kimi Raikkönen som ligger på plassen bak.

Dermed sto det igjen kun seks biler: Ferraris to biler med Michael Schumacher og Rubens Barrichello, Jordan- og Minardi-bilene. Samtlige seks kjører med Bridgestone.

– Farlig å kjøre

– Det ble klart tidlig at det var direkte farlig å kjøre med Michelin i dag. Jeg beklager dette overfor våre amerikanske fans, sier Jarno Trulli som hadde beste startspor i USA.

Fansen buet og kastet vannflasker for å vise sin misnøye. Og etter kun ti av de 73 rundene var gjennomført begynte tribunene å tømmes på Indianapolis Motor Speedway.

Løpet kan ikke karakteriseres som noe annet enn en fiasko for formel-1, som desperat har forsøkt å kapre det amerikanske markedet.

Krasjet fredag

FERRARIDOMINANS: Michael Schumacher og Rubens Barrichello ble nummer 1 og 2 i Indianapolis. AP
FERRARIDOMINANS: Michael Schumacher og Rubens Barrichello ble nummer 1 og 2 i Indianapolis. AP Vis mer

Problemene startet fredag da Ralf Schumacher krasjet i den siste svingen etter at dekkene ble ødelagt på hans Toyota. Han ble senere nektet av legene å starte i løpet. Michelin sa i etterkant at de ikke klarte å finne ut av hvorfor dekkene ikke holdt, og ba Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) om de kunne få sendt over nye dekk fra Frankrike. FIA nektet dekkfabrikanten dette, og begrunnet dette med at lagene kun kan bruke ett sett med dekk per helg.

Derfor anbefalte Michelin, som er verdens største dekkleverandør, de sju lagene om å ikke delta i løpet. Bridgestone leverer dekk til tre lag.

Lagene som bruker Michelen-dekkene ba om at FIA måtte droppe reglene, eller at det ble lagt inn en sjikane i den 13. svingen for å senke farten. Svingen har bekymret mange siden løpet i fjor, hvor Ralf Schumacher skadet seg alvorlig. Men FIA avslo også dette ønsket, og etter et to timer langt møte besluttet ni lag at de ikke ville delta i løpet.

Ferraris Michael Schumacher vant løpet foran kollegaen Rubens Barrichello. Jordan-føreren Tiago Monteiro tok sin første pallplass noen gang.

(ANB-AP)