Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Formen kom med svigermor

MEARNSKIRK (Dagbladet): Toppscorer med 13 mål på 12 kamper, to barn og en gravid kone som venter nummer tre i romjula. Og i morgen er det Celtic-Rangers. - Jeg har aldri hatt det så bra, sier Tore André Flo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to måneder siden ville Tore André Flo takket ja til en engelsk klubb på dagen. Sist torsdag rundet han ett år i skotsk fotball. Og det er utrolig hva åtte uker og noen scoringer kan gjøre med en fotballspiller.

Pluss en svigermor, da.

- Den desidert beste investeringen jeg har gjort noen gang, sier Tore André.

- Vi har gjort en avtale med svigermor om at hun skal være her i ett år. Men allerede nå kan jeg si at jeg ønsker å utvide den.

- Livet er blitt annerledes med Randis mor på plass i egen leilighet over veien.

EN PRISLAPP på 160 millioner kroner, lite søvn, omgivelser som krevde mål, mål, mål, og ikke minst - dårlig form - var nær ved å ødelegge Tore André Flo som fotballspiller. Han var, som det heter, langt nede i kjelleren. For det er en ting å ikke være god nok - noe ganske annet å vite med deg sjøl at du ikke er det.

Mens hele det protestantiske Glasgow forlanger valuta for pengene.

- Jeg tror ikke det er mulig å få særlige mange oppgaver her i livet hvor presset er større, sier Tore André.

- Hvilket betyr at jeg er blitt ganske herdet. Og her og nå kan jeg innrømme at det gikk innpå meg - det gjorde det - sjøl om jeg prøvde å late som noe annet.

- Forskjellen fra det presset jeg følte i Chelsea var helt enorm.

«Avlastning - kan det være så enkelt?» skriver jeg på blokka i det Johan (3 år til våren) kommer trampende i splitter ny Rangers-pysj over kjøkkenbordet. I skuddbeinet til den skotske ligaens toppscorer henger Dorthea (15 mnd.). Og i maven til mor venter det en tredje Flo som også vil trampe over kjøkkenbordet og henge i pappas skuddbein.

Ved første anledning.

Og jeg trenger ikke spørre om svar. «JA!!!» står plutselig på papiret av seg sjøl. Og det er et svar som krever en påminnelse, og ingen hvilken som helst påminnelse, men en meget viktig påminnelse - vi skal jo ha Tore André Flo tilbake i toppform på landslaget også. Så derfor:

- Du må huske å skrive ny kontrakt før Randis mor blir Bosman-svigermor.

- Hva? Hæ? Ja der sa du noe, gliser Tore André.

- Da må vel det ordnes før 31. desember. For det er vel med svigermødre som med andre Bosman-folk.

- Seks måneder før kontrakten går ut kan vel også de snakke med andre.

Hvilket vi ikke kan ha noe av. Ingen av oss, faktisk. Verken du, jeg eller Nils Johan Semb. For nå som lengselen etter huset i Ascot utenfor London ikke lenger er så stor, det ble nemlig aldri solgt, og målene renner inn fra Flo-føtter og hode, må det smies.

Mens gutten er varm.

- For å være helt ærlig så trives jeg bedre i denne klubben enn i Chelsea, sier Tore André.

- Det er mer sosialt her - vi er sammen utenom treninger og kamper også. Og sjøl Randi, som var den som savnet London mest, har funnet seg til rette. Det er veldig mye som er blitt forandret på kort tid.

DET SOM DERIMOT ikke har forandret seg er at Celtic er best. De leder allerede med sju poeng (14 serierunder) og kan avgjøre hele greia seks måneder før det er slutt.

- Ja, vi må vinne, sier Tore André.

- Hvis ikke blir det fryktelig vanskelig. Og det er det som er målet mitt - å vinne i morgen og å vinne ligaen. Jeg har jo aldri vunnet noe før (han er så sugen at han har glemt E-cupen for cupvinnere med Chelsea i 1998).

- Hvor viktig er toppscorer-tittelen - det står jo egentlig bare mellom deg og Henke Larsson i Celtic (10 mål)?

- Ja, det gjør vel det. Og den betyr en del med tanke på hva den kan bringe av framtidige muligheter. Men ligaen er viktigst og tro meg på det.

- Jeg ønsker veldig sterkt å vinne et seriemesterskap for første gang i mitt liv.

TUREN ut til Flo, som bor en halvtimes kjøring utenfor Glasgow, styres av Celtic-fanatiker Richard Heaney. Han får trøbbel når han hører hvem vi skal besøke. Men han biter det i seg, pund er pund, og så har han jo avisene. Som på fire dobbeltsider forteller hvordan fienden (Rangers) på torsdagskvelden ikke strakk til mot PSG (0-0) hjemme i UEFA-cupen.

- Jeg har inntrykk av at alle taxisjafører i hele Glasgow holder med Celtic, sier Tore André.

- Og for supporterne er det Old Firm som gjelder. For det virker faktisk som om disse kampene er viktigere enn hvem som vinner ligaen. Rivaliseringen mellom klubbene er helt enorm.

Tore André Flo har spilt fem Old Firms. Og tapt fire. Og det svir sjøl for en nordmann. Men hva betyr Old Firm egentlig - kampene heter jo ikke noe annet.

Celtic-Rangers - Rangers-Celtic er og blir Old Firm.

- No idea, sier sjaføren og kaller opp sentralen. Fint, tenker jeg - da får jeg i hvert fall med meg svaret til Flo. Som sier han har hørt det, men ikke husker det, og det er litt flaut. Eller?

- Gammelt firma, sier Tore André og er inne på det. Old Firm-begrepet fikk nemlig sin opprinnelse på begynnelsen av det forrige århundret da Celtic og Rangers - den gang som nå - var opptatt av å tjene mest mulig penger. Og så inngikk de et slags uoffisielt kompaniskap de gangene de møtte hverandre i den skotske FA-cupen. De ble rett og slett enige om å spille uavgjort for å dra ekstra billettinntekter ut av omkampen(e).

I dag er ikke Celtic og Rangers enige om annet enn at de er uenige og slåss for alt det er verd om hegemoniet i Glasgow. Det er faktisk så enkelt at det laget som vinner Old Firm får mest positiv mediaomtale fram til neste kamp. Og den som scorer et eventuelt seiersmål blir helten over alle helter.

TORE ANDRÉ FLO vet i hvert fall hva han har å gjøre.

Hva investeringer angår sitter han på to hus og to leiligheter. Huset i Ascot brukes når han har en fridag eller to - huset på en gammel sykehustomt i Mearnskirk er for tiden familiens residens. Og det er altså rett på den andre siden av gata at svigermor bor i en leilighet han har kjøpt for anledningen. I tillegg har Tore André Flo en leilighet på Oslos vestkant.

- Jeg bor hos svigermor når jeg trenger god nattesøvn før kamper og jeg liker meg godt i Oslo, sier han. Sånn er det altså med den saken. Og derfor sitter jeg med en følelse av at det er praktikeren framfor den fornuftige investeringsmannen som har talt.

Det er jo nok uansett.

- Noen ganger tenker jeg på den dagen jeg skal gi meg, sier Tore André.

- Og hvor godt det kommer til å bli. Men når jeg er ferdig med denne kontrakten er jeg bare 31 år.

Og: - Jeg vil spille fotball til jeg blir litt eldre enn det.

TOPPSCORER: - Jeg tror ikke det er mulig å få særlig mange oppgaver her i livet hvor presset er større, sier Rangers-spilleren Tore André Flo.Foto: KEITH HAMMET
Hele Norges coronakart