Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Formen på bånn

Med en kropp nedbrutt av sjukdom skal Anders Aukland finne formen som skal gi ham gull på den gjeveste og mest slitsomme langrennsdistansen av alle.

LILLEHAMMER (Dagbladet): 27. februar går femmila i VM. De 50 knallharde kilometerne i Oberstdorfs klassiske spor utgjør den mest prestisjetunge av alle konkurransene i mesterskapet.

Anders Aukland vil så gjerne på pallen, og kanskje helt til topps.

Klarer han det, er det intet annet enn imponerende.

For:

-  Akkurat nå er formen på bånn. Men i dag gikk det bedre enn i den forrige testen. Da dovnet jeg helt bort.

I går gikk Aukland førsteetappen på stafettlaget til Oseberg i NM. Nå skal han gjøre alt for å bli klar til det store målet.

Aukland ble sjuk rett før sesongåpninga på Beitostølen. I blodprøvene fant man et virus som betegnes som «kyssesyken for voksne».

Alsgaard-metoden

 TØFF START : Anders Aukland var endelig tilbake i skisporet under stafetten på Lillehammer i går. -  Det var fryktelig hardt og tungt, men samtidig følte jeg at jeg fikk presset kroppen underveis, sier Aukland. Alle foto: Torbjørn Grønning
TØFF START : Anders Aukland var endelig tilbake i skisporet under stafetten på Lillehammer i går. - Det var fryktelig hardt og tungt, men samtidig følte jeg at jeg fikk presset kroppen underveis, sier Aukland. Alle foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Aukland deltok i verdenscupkonkurransene i Gällivare (28. plass), Kuusamo (46.) og Val di Fiemme (54.) - med viruset i kroppen.

Men sjukdommen ble bare verre. Før gårsdagens 10 kilometer lange NM-etappe, hadde ikke Aukland hatt ei skikkelig hardøkt på en måned.

-  Det var fryktelig hardt og tungt, men samtidig følte jeg at jeg fikk presset kroppen underveis, sier Aukland.

Det gleder landslagstrener Krister Sørgård, som har tatt ut den sjuke langdistanseløperen fordi han vet hvor god Aukland er på sitt beste.

Litt sånn som Carl Henning Gran gjorde med Thomas Alsgaard før VM i 2003. Alsgaard var helt ute av form, og ble nummer 32 i NM. I VM snaut to måneder seinere klaffet alt, og Alsgaard ble verdensmester.

Alsgaard har seinere uttrykt stor takknemlighet for tilliten han ble vist. Aukland gjør det samme.

-  Jeg vet at Anders kan ta medalje dersom han kommer seg i form. Og det har jeg tro på at han vil klare, sier Sørgård til Dagbladet.

Til høyden

-  Stafetten var hans første skikkelige gjennomkjøring siden midten av november, og det er bra at han sier han klarte å presse kroppen. Nå skal han være 5- 6 dager i lavlandet før han reiser til høydeopphold med resten av laget.

NRKs langrennsekspert Åge Skinstad har også tro på Aukland.

-  Odd-Bjørn Hjelmeset er i god form, og på stafetten var Anders bare drøye 20 sekunder bak. Hvis han klarer å være rolig nok på de rolige øktene, og kombinerer det med noen harde treninger, tror jeg Anders kan komme i form til VM.

-  Og gjør han det, er han en av de store favorittene.