Fornuften blir Hareides våpen

Lyon (Dagbladet):

ÅGE HAREIDE lanserte sine tanker om framtidas Rosenborg i Dagbladet. Nils Arne Eggens reaksjon kom på trykk i gårsdagens VG, og kan kjapt og ordrett oppsummeres slik:

NEI!

Eggen ville verken diskutere forskjellene mellom ham selv og Hareide eller innrømme at Rosenborg kunne trengt litt mer defensiv fornuft i bestemte situasjoner.

KANSKJE BARE et utslag av Eggens spontanitet. Og selvsagt har han rett i at det er meningsløst å prate om tida etter seg selv bare noen timer før Rosenborg skal ut og forsterke den gode følelsen klubben har i øyeblikket. Men kanskje lå det også en dypere følelse bak reaksjonen.

FOR HAREIDE ønsker å ta tak i et par problemstillinger som aldri har stått øverst på Eggens prioriteringsliste. Et stykke på vei bryter de til og med med de uredde, offensive holdningene som ligger bak Rosenborgs suksess.

  • I korte trekk handler det om større defensiv bevissthet og bedre utnyttelse av de kvalitetsspillerne som i framtida vil tilhøre Hareide.

DE SISTE SESONGENE har problemstillingene vist seg veldig aktuelle på denne tida av året:

  • Rosenborg har tapt ti bortekamper på rad i Champions League.
  • Og Rosenborg har alltid problemer med slitne nøkkelspillere ut over høsten og vinteren. Og viktigere: De nest beste makter bare unntaksvis å ta steget opp som fullgode erstattere.

Eggen vil antakelig si at årsaken til den fæle tapsrekka er at Rosenborg ikke har vært gode nok offensivt. Hareide vil si det er fordi Rosenborg har vært for svake - kanskje helst litt naive - defensivt.

OG EGGEN VIL antakelig si at de elleve beste til enhver tid skal spille - fordi det forsterker følelsen av samhandling og mestring. Mens Hareide vil si at rokeringsprinsippet gjør at flere spillere får viktige kamper. Slik vil antallet klassespillere i Rosenborg utvides, slitasjen på den optimale førsteellveren reduseres - samtidig som Hareide selv vil få flere taktiske kort å spille ut.

HAREIDES UTGANGSPUNKT kan umulig kalles annet enn fornuftig. Samtidig kan tankene hans - hvis de ikke leses nøye nok - tolkes slik at de utgjør en trussel mot den eksisterende og prisverdige offensive Rosenborg-filosofien, skapt av Eggen.

DET ER EN konstruert fare. Få vet bedre enn Hareide at denne holdningen har vært helt fundamental for en av Fotball-Europas mest bemerkelsesverdige suksesshistorier. Og han vil garantert gjøre alt for å bevare den.

Samtidig forteller både prestasjonene og resultatene de siste sesongene en hel del om et mannskap som gradvis har tapt terreng til de beste klubbene i Europa.

DET ER URIMELIG å forlange at Rosenborg skal forbli i dette sjiktet år etter år. Men det vil være like urimelig tafatt å ikke gjøre et forsøk. Og da likner Hareides grep de riktige. Ideelt sett ønsker vi alle at Rosenborg skal angripe seg hemningsløst til ny suksess. Men realistisk er det ikke.

ROSENBORGS 2-2 hjemme mot Inter var riktig nok et stort prestasjonsmessig løft. Men en enkelt kamp kan ikke ødelegge trenden som viser at Rosenborg har for mange defensive svakheter og for få spillere som holder et godt europeisk nivå.

Den trenden kan bare ødelegges på bortebane. Og mer enn gjerne før Hareide overtar. Men heller ikke det virker realistisk i øyeblikket.