- Forpulte late stevneleger

Massiv kritikk etter Frida Wallbergs hjerneblødning.

STORE SMERTER: Frida Wallberg har nå våknet fra komaen hun har ligget i. Nå får stevnelegen kritikk for ikke å hjulpet Wallberg raskt nok.  Foto:  AFP PHOTO / MAJA SUSLIN / NTB Scanpix
STORE SMERTER: Frida Wallberg har nå våknet fra komaen hun har ligget i. Nå får stevnelegen kritikk for ikke å hjulpet Wallberg raskt nok. Foto: AFP PHOTO / MAJA SUSLIN / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Kamplegen i fredagens WBC-tittelkamp mellom Frida Wallberg og Diana Prazak får nå kritikk.

Kampen endte da Prazak slo knockout på Wallberg i åttende runde, og Wallberg ble hjulpet ut av ringen, før hun ble sendt på sykehuset hvor natt til lørdag ble operert for hjerneblødning.

Wallberg våknet opp fra komaen hun har blitt holdt i, i dag tidlig.

- Det første hun ville snakke om var kampen, sier kjæresten Robert Stridsberg til det svenske nyhetsbyrået TT, ifølge Expressen.

Kraftig kritikk Nå får kamplegen kritikk for ikke å ha oppfattet hvor alvorlig situasjonen var, og for å bruke bruke for lang tid på å komme seg inn i ringen for å bistå Wallberg.

- Jeg er vedlig skuffet over kamplegen. Han håndterte dette katastrofalt, sier William Nguesseu, Wallbergs trener til Expressen.

Danske Poul Gaardbo har vært kampleder i mange år, og bruker sterke ord når han skal beskrive fredagens situasjon.

- Nå har jeg ikke sett kampen, men av det jeg har fått beskrevet så var stevnelegen veldig treg på å reagere. Forpulte late stevneleger, sier han til Ekstrabladet.

- Bokseren legger sin sikkerhet i hendene på ringhjørnet og stevnelegen. Jeg vet ikke hvor lang tid de brukte på å få kampen stanset og for å skaffe hjelp til henne, men stevneleger har en tendens til å la boksere fortsette, selv om de er i trøbbel.

Gaardbo påpeker at sekunder kan avgjøre hvor store skadene blir.

 - Frida er en dyktig bokser, hun er verdensmester, og det er i 8. runde at hun får problemer. Så kan folk rundt tenke: «hun klarer det, det er bare noen få runder igjen, noen få minutter.» Men det er akkurat der hun trenger beskyttelse. Et halvt minutt er lang tid hvis man står å tar imot slag. Altfor lang tid. Jeg tror denne kampen skulle vært stanset før, så hadde opplevelsen blitt mindre traumatisk for familie, venner og Frida selv. Det er jo tragisk, fyrer han løs til Ekstrabladet.

Etterpåklok Også tidligere proffbokser Thomas Hansvoll mener kampen burde blitt stanset før.

- Personlig synes jeg kampen burde blitt stanset etter at hun gikk i gulvet første gangen. Kanskje skaden allerede var skjedd da, og hvis det er tilfelle er det ikke gunstig å få en smell til. Men det er lett å være etterpåklok, og det skjer fort i ringen, så det er ikke lett for en dommer heller, sier han til Dagbladet.

Wallberg motstander Diana Prazak har sittet oppe til sent i natt for å følge med på Wallbergs situasjon. Sammen med sin trener Lucia Rijker synes hun ikke kampen burde blitt stanset, men at legen gjorde en dårlig jobb.

- Legen bør det settes spørsmålstegn ved. Han gjorde en dårlig jobb, sier Rijker til Expressen.

Hun forteller at legen kontrollerte Wallbergs øyne, men da han vendte ryggen til falt hun sammen.

- Han burde ha merket det. Etter en sånn knock må han være med oppmerksom, sier Rijker, som selv er tidligere bokser.

- Det er noe vi kan lære av her. Det tok for lang tid før legen kom, og det tok for lang tid før båren ble bært inn. Hvis det skulle skjedd noe med min bokser, så hadde jeg ville at de skulle være der så fort som mulig.

Slår tilbake mot kritikken Nå slår ringlege Robert Ludwig tilbake.

-Det var ikke så mye vi kunne gjøre, sier han til Aftonbladet.

Wallberg måtte vente lenge før hun ble fraktet til Karolinska Sjukhus, og en av grunnene til forsinkelsen var at båren var for stor til at den kunne løftes inn i ringen.

- Vi har ikke tatt inn noen bårer siden vi begynte med profesjonelle bårebærere. Det viser seg at de har veldig store bårer med hjul på, så vi var tvunget til å skru av underdelen før vi fikk den inn i ringen, sier Björn Rosengren i det svenske bokseforbundets prroffboksingskommisjon.

- Etter den andre smellen gikk jeg rett til ringhjørnet og undersøkte og pratet med henne. Hun var ikke helt klart. Hun var sånn man pleier å være etter å ha fått en knock, sier Ludwig til Expressen.

- Jeg så at hun sto oppreist, så jeg satte henne påstolen for at hun skulle hente seg inn litt. Like etter segnet hun sammen og mistet bevisstheten.

Ludwig mener han gjorde det han kunne.

-Hva mener du at jeg skulle ha gjort? Skulle jeg ha løpt fram? Man må alltid finne en syndebukk, men selv om jeg hadde vært enda tregere, så hadde ikke det forandret situasjonen. Jeg kunne ikke vekke henne til liv, det var ikke noe mer man kunne gjøre, sier han.

- I tillegg var det plutselig en haug med mennesker i ringen, inkludert en som hevdet å være en lege. Det var kaos og kanskje jeg burde ha vært litt mer autoritær enn jeg var.

VÅKNET: Frida Wallberg fikk legehjelp etter å ha blitt sendt i gulvet to ganger av Diana Prazak i fredagens tittelkamp. Nå får legen kritikk for å ikke ha vært rask nok med å hjelpe Wallberg.  
Foto: Maja Suslin/ NTB Scanpix
VÅKNET: Frida Wallberg fikk legehjelp etter å ha blitt sendt i gulvet to ganger av Diana Prazak i fredagens tittelkamp. Nå får legen kritikk for å ikke ha vært rask nok med å hjelpe Wallberg. Foto: Maja Suslin/ NTB Scanpix Vis mer