NYTER DAGENE: Vegard Forren synes det er rett og rimelig at han får sjansen igjen på landslaget. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
NYTER DAGENE: Vegard Forren synes det er rett og rimelig at han får sjansen igjen på landslaget. Foto: Jon Olav Nesvold / BildbyrånVis mer

Norge - Slovenia, kl. 18.00

Forren: - Derfor floppet Norge

Molde-stopperen er tilbake på fotballandslaget. Innrømmer at playoff-dramaet mot Ungarn i 2015 fortsatt preger ham.

  • Norge - Slovenia, kl. 18.00

ULLEVAAL (Dagbladet): Moldes midtstopper, Vegard Forren (30), er tilbake på landslaget, nesten to år etter at han spilte sin forrige kamp med flagget på brystet.

Lørdag møter laget Slovenia i Nations League på Ullevaal stadion. Og for Forren er samlingen hans første møte med trener Lars Lagerbäck (70).

Under Per-Mathias Høgmo var han en hyppig benyttet spiller fra 2013 til 2016. Så forsvant han, før han nå er tilbake - først og fremst på grunn av skader og karantene i troppen.

- Jeg merker en ny giv og profesjonalitet i laget, sier Forren til Dagbladet.

- Det er et trenerteam som er godt forberedt og vet hva det vil. Det er en spillergruppe som vet hva den skal gjøre. Det er en felles forståelse for alt. Tydelighet er viktig i et landslag. Det er ingen tvil om hvor vi skal. Når du også putter kvalitet inn i spillergruppa, blir det spennende framover.

Bitter høst

Forren husker fortsatt den bitre høsten 2015 under Høgmo. Norge var i ferd med å sikre seg EM-sluttspill i Frankrike den påfølgende sommeren. Men 1-0 over Italia på Stadio Olimpico i Roma ble til 1-2 de siste 17 minuttene. Dermed måtte laget ut i playoff mot Ungarn.

MISLYKTES: Vegard Forren og Alexander Tettey i diskusjon under fadesen i Budapest i 2015. Foto: Bjørn Langsem
MISLYKTES: Vegard Forren og Alexander Tettey i diskusjon under fadesen i Budapest i 2015. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

På forhånd var få eksperter i tvil om at dette skulle Norge fikse over de to novemberkampene. Men første møte på Ullevaal endte med 1-0 til Ungarn. Ungarn vant også kamp nummer to i Budapest, denne gang 2-1.

Etterpå startet et ekspert-rabalder uten like. Høgmos laguttak skapte heftig debatt. Både Mohamed Elyounoussi, Martin Ødegaard og Haitam Aleesami var nye spillere fra første kamp. I tillegg startet Markus Henriksen på topp - uten å være ren spiss - en rolle han slett ikke var komfortabel med.

- Norge hadde tidenes mulighet til å komme til et mesterskap igjen. Så skjedde det som ikke skulle skje. Vi var veldig godt forberedt før den første kampen. Før kamp nummer to var vi ikke like godt forberedt, forteller Forren.

- Hva tenker du på?

- Det var usikkerhet rundt taktikk og laguttak. Det skulle ikke skjedd. Dette var en type kamp hvor sånne ting må være avklart så tidlig som mulig.

Han påpeker:

- Det er begrenset hva du kan gjøre på feltet med tre dager mellom kampene. Men du kan gjøre mye i forberedelsene til det taktiske på PowerPoint.

Mye positivt

Forren gjør det klart at han synes det var mye positivt under Høgmo.

- Han gjorde en god jobb. Og det er viktig å påpeke. Men han mistet nok en del spillere etter det som skjedde i Ungarn. Du har ikke råd til dette på det nivået her. Det var en av de viktigste kampene i historien for vår del. Da vil du være best mulig forberedt. Det tror jeg ingen av oss følte at vi var.

TRIVES I MILJØET: Vegard Forren på vei til pressetreff på Thon Hotel Storo ikledd landslagets nye innedress. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
TRIVES I MILJØET: Vegard Forren på vei til pressetreff på Thon Hotel Storo ikledd landslagets nye innedress. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer

Forren erkjenner at det tok tid for flere av spillerne å komme seg etter rystelsene i Budapest. Avisene og TV-kommentatorene var kritiske, og flere mente Høgmo burde ha gått av allerede den gang. I stedet gikk han løs på en ny kvalifisering, denne gang til Russland-VM i 2018. Men kvaliken åpnet dårlig. Og i begynnelsen av 2017 ble han erstattet av Lagerbäck.

Svensken overtok en VM-kvalifisering som i virkeligheten var kjørt. Egentlig er det først nå - med oppstarten av Nations League - at han blir målt på resultatene.

Tok et valg

Høgmo har i ettertid uttalt seg om laguttaket mot Ungarn flere ganger. Han sier at han tok et valg, og at han sto for det.

- Vi hadde en diskusjon om plan A, plan B og plan C. Rekkefølgen på plan A og B hadde vi gode diskusjoner rundt. Vi valgte å starte med plan A. Den gikk ut på å åpne motstanderen via bakken og i mellomrom og bakrom, sa han.

Da Dagbladet møtte Høgmo i forrige måned - etter Fredrikstads toppkamp mot Raufoss i 2. divisjon - og spurte om han kunne gjort noe annerledes, sa Fredrikstad-treneren:

- Jeg har svart mye på det. Det ble gjort et godt stykke arbeid av hele gruppa. Vi var veldig nære å komme til EM. Når det gjelder det siste året som trener, ble det preget av ti forfall i en periode, og seks forfall i en annen periode. Vi ble sårbare. Men sånn er fotballen. Noen ganger er det stolpe inn, andre ganger stolpe ut. Det som gleder meg nå, er at mange av spillerne som fikk mye spilletid den gang, har tatt steget videre.

Forren forteller at han er i god form. Han føler han har prestert bra sammen med Molde, og at han har fått en fortjent sjanse på landslaget.

De to som sannsynligvis hadde startet mot Slovenia - Håvard Nordtveit og Kristoffer Ajer - er ute med henholdsvis karantene og skade. Spørsmålet er om Forren får muligheten i tospann med Even Hovland eller Sigurd Rosted.

Men det er én person Forren savner fra forrige periode på landslaget, Rosenborg-kompis Pål André Helland.

- Han har en kvalitet som Norge kunne trengt. Nå sitter han bare på sidelinja og prater. Han må bli frisk fra skader og komme seg i form. Han er mer på TV etter kamper enn under. Han må begynne å prate med beina igjen, sier midtstopperen og gliser.

Brann-muligheter

- Dere ligger sju poeng bak: Kan Molde utfordre Rosenborg i gullkampen?

- Det er 15 poeng igjen å spille om. Vinner vi de fem siste kampene, kan alt skje. Men jeg tror ikke Rosenborg feiler. Derimot kan vi gå forbi Brann, tror han.

Norge trenger seks poeng i kampene mot Slovenia lørdag og Bulgaria tirsdag. Vinneren av gruppa får mulighet til å spille playoff om EM-sluttspillet i 2020. I tillegg kommer den ordinære EM-kvalifiseringen neste år.

Nations League
Bulgaria22003-16
Norge21012-13
Kypros21012-33
Slovenia20022-40