Forren helt!

Avgjorde skjebnekampen - med høyrebeinet!

• Bulgaria - Norge 0-1 (0-0)

SOFIA (Dagbladet): Snakk om perfekt timing for sitt første landslagsmål:

Vegard Forren sa i Dagbladet så seint som tidligere i dag at han var skuffet over at han fortsatt sto med null landslagsmål på sine 23 første landskamper.

Så styrte han inn 1-0 etter et perfekt slått innøvd frispark fra Stefan Johansen 57 minutter ut i skjebneoppgjøret mot Bulgaria her i Sofia i kveld.

Og det attpåtil med høyrebeinet!

- Det er vanskelig å forklare. Det var én av tusen, så det var viktig at den kom i kveld, sier Vegard Forren spøkefullt på TV Norge etter kampen.

Ny optimisme Ett spark var alt som skulle til for å snu en snikende negativ stemning i opinionen til en situasjon det brått er grunn til å heve glasset for i stedet:

Seieren i Sofia sender Norge opp i 13 poeng i EM-kvalifiseringsgruppe H - og ikke bare sikret de Forren & Co. en playoff i november om billett til Frankrike-EM neste år.

Og skal vi tro matchvinneren kom målet på ren slump.

- Det var på impuls. Jeg ble stående litt alene på sida, og så foreslo Stefan å slå meg. Så tok jeg et par raske steg og kom meg forbi han, sier Forren.

Nå kan de Norges beste menn i tillegg rette blikket mot en av de to øverste plassene i pulja, som gir direkte billett til EM.

- I dag vil jeg gi en ekstra blomst til Vegard. Det syns jeg vi alle skal gjøre, sier en smilende og blid Per-Mathias Høgmo etter kampen.

Etter at Kroatia bare klarte 0-0 borte mot Aserbajdsjan i Baku tidligere i kveld, så er Norge nå bare ett poeng bak Kroatia i pulja. Hvilket vil si at med norsk seier mot Kroatia på Ullevaal på søndag så er Norge plutselig oppe på andreplass i pulja.

Italia slo Malta 1-0 på hjemmebane i kveld, og inntok førsteplassen i pulja med 15 poeng.

- Fotball på dette nivået har veldig små marginer. Vi møter altså et Bulgaria-lag som spilte uavgjort 2-2 mot Italia her, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo på TV Norge.

Enorm forskjell Sjelden har Norge gått til en kamp hvor forskjellen på seier og tap nesten ikke kunne ha vært større:

• Med tap ville Bulgaria passert Norge i EM-gruppe H og vært i førersetet om playoff-billetten til Frankrike-EM neste år.

• Med seier vil Norge sikre minimum playoff, og attpåtil puste Kroatia og Italia i ryggen om de to plassene som gir direkte EM-plass.

Vi havnet altså på alternativ to - hvilket gjør hverdagen til landslagssjef Høgmo langt hyggeligere den kommende tida. De kritiske røstene til «Prosjekt Høgmo» var i ferd med å tilta i styrke før kveldens kamp - og det kunne fort blitt ubehagelig for landslagssjefen, selv om fotballpresident Yngve Hallén i Dagbladet i går fredet landslagssjefen aldri så mye.

Vraket kapteinen Høgmo tok mange eksperter på senga med vrakingen av både landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred og Håvard Nordtveit fra startoppstillingen - og sendte i stedet utpå en ellever hvor åtte av 11 hadde færre enn 20 landskamper på samvittigheten.

Samlet hadde den norske startoppstillingen fem landslagsmål mellom seg - så dette oppgjøret luktet aldri noen målfest.

AVGJØRELSEN: Vegard Forren styrer inn det frekke frisparket fra Stefan Johansen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
AVGJØRELSEN: Vegard Forren styrer inn det frekke frisparket fra Stefan Johansen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Vi tar vår tredje borteseier i denne gruppa, og det er tredje kampen kampen uten å gi bort mål. Jeg er veldig imponert over gutta i dag. Defensivt er det bortimot perfekt. Vi gir bort et par målsjanser, men det må vi nesten regne med, sier Høgmo.

Bulgarsk sjanse Norge gikk kompakt og disiplinert til verks fra start mot et bulgarsk lag som måtte vinne for å holde liv i egne drømmer om en EM-billett.

Etter 20 forsiktige minutter fikk Norge noen hektiske minutter:

Først felte Tom Høgli - som var kaptein i Skjelbreds fravær - Stanislav Manolev på hjørnet av 16-meteren, og pådro seg gult kort. På det påfølgende frisparket var keeper Ørjan Nyland raskt og patent nede ved stolperoten på Ivelin Popovs gode og lure forsøk rundt den norske muren.

Det frisparket ville gått i mål uten en årvåken Nyland.

Defensiv trygghet Norges første halvsjanse falt til Jo Inge Berget etter 27 minutter, på innlegg fra Jone Samuelsen. Headingen gikk over målet til Bozhidar Mitrev.

Stort mer skapte ikke Norge i løpet av førsteomgangen selv om Bulgaria - overraskende nok - i perioder hadde nok med å forsvare seg mot et norsk lag som var villige til å fylle på med folk framover når anledningen bød seg.

Norge lignet ikke et lag som ville ri inn et 0-0-resultat her på Vasil Levski stadion i Sofia.

Dobbeltsjanse Det var grunn til å vente større bulgarsk press etter pause, og drøye sju minutter ut i omgangen fikk Ilian Mitsanski en dobbeltsjanse etter å ha dratt seg fri inne i den norske boksen - men midtstopperne Even Hovland og Vegard Forren blokkerte hver sin avslutning fra ti-elleve meter.

Men så kom frisparket som sendte Norge til himmels i kveld:

Mens bulgarerne ventet at ballen skulle slås mot venstre, så fant Stefan Johansen i stedet Vegard Forren, som lurte seg bak Georgi Milanov og styrte ballen i mål.

Ikke lenge etter kunne Stefan Johansen stått med to målgivende pasninger. Dessverre misbrukte Alexander Søderlund den gigantiske muligheten som åpnet seg. Der burde spissen noterte seg for sitt første landslagsmål - i sin 20. kamp.

Men det er ingen ting å henge seg opp i nå.

Norge vant og har plutselig muligheten til å sikre seg en direkteplass til EM-sluttspillet.

En playoff-billett har vi allerede i lomma.