GJENNOMBRUDD: Sander Svendsen (17) fikk sitt definitive gjennombrudd med to scoringer mot AaFK.
Foto: Svein Ove EkornesvÂg / NTB scanpix
GJENNOMBRUDD: Sander Svendsen (17) fikk sitt definitive gjennombrudd med to scoringer mot AaFK. Foto: Svein Ove EkornesvÂg / NTB scanpixVis mer

Forrens ekstreme krav til Sander (17) vil gjøre 17-åringen til internasjonal spissensasjon

Sammenlignes med Ole Gunnar Solskjær.

MOLDE (Dagbladet): Molde-trener Tor Ole Skullerud har ubetinget tro på sin 17 år gamle juvel Sander Svendsen, som i går fikk tilnavnet Super-Sander etter to scoringer i lokalderbyet mot AaFK.

Kanskje kan han etter hvert ta opp kampen med Emil Hegle Svendsen om å titulere seg som Super-Svendsen. Forventningene er i hvert fall store.

Derfor forsøker Skullerud å tone ned alt press på sin spissjuvel og avfeide i går alle forsøk på å sammeligne målsniken fra Molde med tidligere Molde-spiss Ole Gunnar Solskjær.

Lagkompis og landslagsstopper Vegard Forren er imidlertid ikke redd for å skape forventninger og press til et av Norges største fotballtalent.

- Å sammenligne Sander med Solskjær, er ingen dårlig sammenligning De er begge målrotter med fantastiske ferdigheter i boksen, sier Forren til Dagbladet.

- Sander har i tillegg mange andre ferdigheter som gjør at han kommer til å bli et interessant navn for internasjonale klubber på sikt, tror 27-åringen.

- Halvtreg venstrekant Han var selv venstrekant på KIL/Hemnes juniorlag da han var på samme alder som Svendsen. I dag er Forren fast midtstopper på landslaget.

- Jeg husker at jeg var en halvtreg venstrekant da jeg var 17 år. Jeg spilte mest for moro skyld da. Jeg hadde selvfølgelig en drøm, men jeg hadde aldri trodd at jeg skulle nå så langt som jeg har gjort, sier landslagsstopperen.

- Hvor god vil Svendsen bli om han får samme utvikling som deg?

- Oi, da blir han en topp, topp spiller. Det tør jeg ikke tenke på engang, sier Forren og ler.

Setter krav om 15 mål Skullerud er klar på at Svendsen vil bli satset på og få mye spilletid i år. I så fall medfører det et visst scoringsansvar.

- Sander bør score 15 mål i år med alle sjansene han kommer til å få. Det tror jeg han kan klare. Det er viktig å sette høye krav, sier Forren med et lurt smil.

KRAV: Vegard Forren setter høye krav til Moldes 17 år gamle spiss.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
KRAV: Vegard Forren setter høye krav til Moldes 17 år gamle spiss. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

I så fall vil Svendsen bli en internasjonal spissensasjon. 17-åringer som scorer 15 mål på øverste seniornivå, er nemlig ikke hverdagskost i internasjonal fotball.

Nåværende Everton-spiller Romelo Lukaku gjorde en slik bragd i belgisk fotball da han var rundt og under Svendsens alder, men så veldig mange flere eksempler er det ikke.

- Hvis jeg spiller mye på topp for Molde, vil jeg komme til mange målsjanser. En spiss i Molde bør score 10 mål i løpet av en sesong, så da bør jeg også klare det om jeg skal forsvare plassen min, sier Svendsen til Dagbladet.

Skullerud uenig Det er imidlertid ikke Skullerud enig i.

- Jeg vil ikke bidra til å hause opp Sander. Det er ikke han som skal dra lasset i år. Det er det andre spillere som skal gjøre. Sander skal få tid til å utvikle seg, sier Molde-treneren.

En som er i ferd med å dra lasset er nykommer Ola Kamara. Han scoret to i Bodø i forrige runde og gjorde det samme mot AaFK i går.

- Ola er veldig godt i gang, og det er egentlig litt som forventet. Vi vet at han er en meget god spiller, sier Skullerud.

I det hele tatt slo spissene virkelig til i 5-1-seieren over AaFK i går. Det gjorde svært godt etter vinterens usikkerhet.

Spissene bomstret Før sesongen mistet Molde både Daniel Chima Chukwu og Björn Bergmann Sigurdarson, mens Fredrik Gulbrandsen og nykommer Mushaga Bakenga gjorde seg indisponible med langtidsskader.

Dermed var angrepsleddet tittelforsvarernes mest usikre punkt før årets seriestart, og ineffektiviteten mot Odd i premieren gjorde at trener Tor Ole Skullerud innrømmet at han var spent på de nye spissene.

I går kunne suksesstreneren senke skuldrene. Sander Svendsen og Ola Kamara scoret to mål hver, mens innbytter Tommy Høiland sørget for at alle spissene skrev seg inn på scoringslisten.

- Jeg har aldri vært bekymret, men jeg har jo vært spent på hvordan de nye spissene ville fungere. Det er ikke gitt at relasjonene sitter med en gang, forteller Skullerud til Dagbladet.

FEST: Det ble en fotballfest for Molde i gårsdagens 5-1-seier over nabo AaFK.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
FEST: Det ble en fotballfest for Molde i gårsdagens 5-1-seier over nabo AaFK. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er ikke overrasket over at det løsnet. Jeg sa til Sander at han kom til å score, avslører Molde-treneren.

Drøm 17 år gamle Svendsen var lydhør og brukte under fem minutter på å sende hjemmefansen til himmels i fylkesderbyet mot AaFK.

I 2. omgang scoret 1997-modellen sitt andre mål og blomstret i takt med vårsola i det stemningsfulle lokaloppgjøret i rosenes by.

- Det er en drøm som går i oppfyllelse. Å score to mål i et derby er veldig stort. Dette er guttedrømmen, forteller Svendsen.

Nå er det på tide å drømme videre for spisstalentet fra Molde. Hans to goalgetterscoringer i går vekket assosiasjoner til tidligere Molde-spiss Ole Gunnar Solskjær.

- Begge er fantastiske avsluttere, skryter Forren.

Helblått og helsvart Svendsen fikk fortjent nok stående applaus da han ble byttet ut til fordel for Tommy Høiland. Det samme fikk Høiland da han scoret Moldes femte og siste mål.

- Det er veldig gledelig at alle spissene våre leverer. Det er helt avgjørende at spissene scorer, mener Skullerud.

Det ble en helblå aften i slaget om Møre og Romsdal i et oppgjør som Molde dominerte fullstendig.

For AaFK ble kvelden helsvart. I kjent til fikk de en marerittåpning på kampen og klarte aldri å reise seg.

Riktignok kom det et glimt av magi like før pause da Henrik Bjørdal spilte fri Leke James, hvis skudd til slutt endte opp hos Michael Barrantes, som scoret enkelt fra sju meter.

Men resten av kampen var trist sorti for alle med oransje hjerter.

- Det gjør vondt For andre bortekamp på rad slapp Harald Aabrekks menn inn hele fem mål.

- Det gjør vondt lang inn i sjela. Det er ingen som hadde forventet at vi skulle vinne på Lerkendal og i Molde, men måten det skjer på er forferdelig, forteller AaFK-keeper Sten Grytebust.

- Det gjør vondt, veldig vondt. Stemningen i laget er ikke god nå, supplerer Henrik Bjørdal.

AaFKs Molde-spøkelse begynner å bli et mareritt. Tangotrøyene har ikke slått fylkesnaboene i Tippeligaen siden 2003, da lagene møttes for første gang på nivå én.

- Jeg føler vi blir knust hver gang vi er her. Jeg er kanskje naiv, men jeg har alltid troa før kamp og kommer til å ha det neste gang også, sier Grytebust.