Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vegard Forren

Forrens problem er fotballens problem

Vegard Forrens spillavhengighet er en av sårbarhetene fotballens verste fiender leter etter. Derfor må det tas på alvor.

UTEN KONTROLL: Vegard Forren har ikke klart å håndtere spillavhengigheten sin og har forsynt seg av Molde-spillernes felleskonto, den såkalte botkassa. Konsekvensene spillavhengighet blant fotballspillere kan lede til, er et problem fotballen må adressere og ta på alvor. Foto: NTB scanpix
UTEN KONTROLL: Vegard Forren har ikke klart å håndtere spillavhengigheten sin og har forsynt seg av Molde-spillernes felleskonto, den såkalte botkassa. Konsekvensene spillavhengighet blant fotballspillere kan lede til, er et problem fotballen må adressere og ta på alvor. Foto: NTB scanpix Vis mer

VEGARD FORREN ER ikke den første fotballspilleren som mister grepet og tror pengespill er noe han kan håndtere selv om alle varsellamper indikerer det motsatte. Han vil heller ikke være den siste.

Historien er full av skjebner maken til Vegard Forrens.

Dessverre vil også framtida bære med seg nye tilfeller.

Spillavhengighet og rusproblemer går dessverre hånd i hånd med altfor mange fotballspillere/idrettsutøvere.

Vi ser det ute, og vi ser det i Norge.

BARE VEGARD FORREN kan få Vegard Forren på rett kjøl. Om han vil og har karakter. Alt som har skjedd i Molde er hans ansvar. Det er han som har gamblet bort lagkameratenes penger over to år.

I denne saken er det først og fremst han som har sviktet.

Det er Vegard Forrens ansvar å rydde opp etter seg.

SAMTIDIG ER DET fotballens ansvar å ta Vegard Forrens problemer på alvor. Se varsellampene, ane de verste konsekvensene og legge til rette for at en spillers tilstand ikke blir hele industriens sykdom. Et forebyggende arbeid om du vil, der spillavhengighet ikke bare er noe man snakker om, men som settes på agendaen gjennom synliggjørende tiltak.

Vegard Forrens avhengighet er nemlig ikke et enkeltstående tilfelle fordi Molde-spilleren er en svak sjel.

Vegard Forrens avhengighet er et symptom på en underliggende fare.

KAMPFIKSING ER EN fiende og et av det vakre spillets største farer og problemer. Kampfiksing undergraver alt fotballen står for. Hvis du ikke kan tro på resultatet, hva er igjen av fotballen da? Hvis ikke tabellen forteller sannheten om lagenes styrkeforhold, hva da? Bakmennene, gjerne spillsyndikater med base i Asia, retter seg mot de grådigste og mest sårbare i bransjen.

De grådige vil man alltid ha et problem med å ta før det er for seint, og man eventuelt oppdager svindelen.

De sårbare, om man vet hvem de er, kan man beskytte.

EN SPILLAVHENGIG FOTBALLSPILLER er sårbar i så henseende. Spesielt en spillavhengig som har tapt mye, kanskje alt. En som ikke ser noen vei ut av problemet. En som ikke har mot til å stå fram på TV2 og snakke åpent om uføret han er havnet i.

Jeg sier derfor ikke at Vegard Forren er der, på ingen måte, i motsetning til de fleste har han motet til å stå fram på TV2.

Det jeg sier er at Vegard Forren i ytterste konsekvens, hvor enn han måtte være i den fotballspillende verden, kan være et lett bytte for folk med uærlige hensikter.

JO MER DU ser på en ting, jo mer ufokusert har den en tendens til å bli. Å finne sannheten kan være relativt lett. Det er å akseptere den som kan være vanskelig. Og det er gjerne den fella en avhengig går i når han eller hun skjønner at det man mente å kunne håndtere, ikke lenger er håndterbart.

Uten å gjøre det som kreves for å få bukt med problemet.

Uten å skjønne at alvorlige tilstander krever alvorlige tiltak.

VEGARD FORREN SIER han har lært. Det samme sa han i VG i 2015. Det forteller hva avhengighet er. Når vi nå vet at han har brukt Molde-spillernes felleskasse som sine egne penger, forteller det hva avhengighet kan gjøre med deg. I Molde stoppet det der, for nå, med lagets botkasse.

Hvor langt det kan gå andre steder vet ingen.

Derfor er dette et fotballproblem.

Vegard Forren er tilfeldigvis bare blitt navnet på sjukdommen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!