Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Forrige gang fikk han betalt 100 millioner. Hauge kan smile etter denne TV-avtalen også

Forhandlet igjen.

KAN SMILE: Forretningsmann og tidligere fotballagent Rune Hauge, her foran Oslo tinghus i 2008, har nok en gang bistått som konsulent i forhandlinger om ny TV-avtale. Forrige gang fikk han en kompensasjon på astronomiske 100 millioner kroner.  Foto: Henning Lillegård /  Dagbladet
KAN SMILE: Forretningsmann og tidligere fotballagent Rune Hauge, her foran Oslo tinghus i 2008, har nok en gang bistått som konsulent i forhandlinger om ny TV-avtale. Forrige gang fikk han en kompensasjon på astronomiske 100 millioner kroner. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Som det ble kjent tidligere i dag er rettighetene for norsk fotball fra 2017 til 2022 solgt til Discovery Networks, i samarbeid VG for 2,4 milliarder kroner.

Mannen som har vært med på å forhandle fram avtalen på vegne av Norges fotballforbund, Norsk toppfotball og Fotball media er forretningsmannen Rune Hauge, slik Dagbladet skrev forrige uke.

Vestlendingen forteller Dagbladet i ettermiddag at han har bistått norsk fotball som konsulent i et års tid. Han er svært fornøyd med resultatet.

Regner med dårligere avtale - Denne gangen var det viktig å finne ut av årsaken til hvorfor ting ikke var så bra i norsk fotball. Det gikk med stort tap på TV. Cmore har stått med 150 milioner kroner i årlig tap. Hvis du tenker at fotballen har en årlig inntekt på 350 millioner fra TV-avtalen, og så trekker du fra 150 millioner, da virker det som om det er jævlig oppoverbakke, sier Hauge om situasjonen da han ble hyret inn som konsulent.

Han innrømmer at han trodde fotballen måtte akseptere en dårligere avtale enn resultatet på 2,4 milliarder over seks år.

- Vi var forberedte på å gå ned i sum. Vi så at det ble for mange kamptidspunkt slik det var. Det var vanskelig å forholde seg til for folk og vanskelig å planlegge. Vi måtte ta grep der for å få publikum tilbake igjen. Det var det viktigste.

- Norsk fotball ser synkende publikumstall, færre TV-seere og et landslag som nok en gang mislykkes i å nå et mesterskap - hvordan kan denne avtalen være verdt mer enn den forrige?

- Det er en helt annen forretningsmodell nå. Sammenliknet med TV 2 kunne ikke Discovery lage egne faste sportssendinger, og da var det kreativt å komme opp med VG. De er enorme på digitale flater. Discovery viste stor vilje som engasjerte VG, og det var imponerende. Da de kom med budet sitt etter mange runder og mange spørsmål underveis, kom de med et imponerende konsept. Både pengene og konseptet gjelder. Nå ser det ut til å være en skikkelig julekveld for fotballen, sier Hauge, som åpenbart er fornøyd med resultatet han har kommet fram til på vegne av norsk fotball.

- Discovery toppa alt - Hvordan ble du hentet inn i prosessen?

- En kombinasjon av NFF, Norsk Toppfotball og Fotball Media spurte om jeg var interessert. Vi satt oss ned og ble fort enige om hvor skoen trykket. Jeg har ingen problemer med å si at for et halvt år siden trodde jeg at vi måtte ned i penger. Da vi gikk ut med et åpent anbudsdokument og oppfordret de kommersielle aktørene der ute til å komme med sitt beste opplegg, og da ble det en veldig stor giv. Modellene de (TV 2 og Discovery) kom med var ikke langt fra hverandre. TV 2 var med helt inn, men Discovery toppa alt.

Da Hauge sist var inne og forhandlet TV-rettigheter på vegne av norsk fotball, endte han opp med en kompensasjon på utrolige 100 millioner kroner etter å ha forhandlet seg fram til en provisjon som nærmest tok av da rettighetene hentet inn langt mer enn man kunne drømme om.

Lommeruskspøk - Hva sitter du igjen med denne gangen?

- Skal vi se. Nøkler, papirlommebok, sier Hauge og drar fram fra et nøkkelknippe fra den ene bukselomma og noe sammenbrettet papir fra den andre.

Han smiler, og sier:

- Man blir klok av skade. Fotballen har ikke tatt noen risiko i denne avtalen. Sist gang ble man nærmest pålagt en avtale om stigende provisjon og da det så gikk gjennom taket, så gikk det ordentlig gjennom taket. Det har vært noen runder siden sist jeg var med, men det jeg kan si nå er at det ikke har vært noen risiko for noen.

Avtroppende fotballpresident Yngve Hallén ønsker ikke å gå i detaljer på hvor mye Hauge får betalt.

- Han får betalt for jobben han gjør. Det er en fast konsulentavtale. Det kan hende han får litt mer hvis vi ser at verdien øker framover. Når det er sagt, så vet vi ikke hvor mye han får betalt utover, sier Hallén til Dagbladet.

- Kan det bli like bra som sist?

- Ikke i nærheten. Det er vi helt ærlige på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media