Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Forrige gang hopperne gjorde dette, ble de hengt ut som «ribbede høner» i Tyskland

I dag gjør de det igjen.

KALDT:  Trener Alexander Stöckl, Tom Hilde (i midten) og Anders Jacobsen kommer ut av kuldekammeret i Seefeld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KALDT: Trener Alexander Stöckl, Tom Hilde (i midten) og Anders Jacobsen kommer ut av kuldekammeret i Seefeld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): I dag er det konkurransefri i Hoppuka. De norske hopperne er på plass i Seefeld i Østerrike, VM-byen fra 1985.

Der prøver de seg i et såkalt kuldekammer. Kall det gjerne for en omvendt badstu, der gradestokken kryper ned til 110 minusgrader.

Bare ikledd shorts er de inne i kuldekammeret i tre minutter. Hensikten er å styrke immunforsvaret - kjenne at hoppkroppen er i harmoni og balanse.

- Den nakne galskap! skrev den tyske storavisa Bild da hopperne gjorde det samme i fjor.

Enorm interesse Den gang var situasjonen annerledes. Anders Jacobsen hadde vunnet de to første rennene i Hoppuka og ledet sammenlagt.

Interessen for nordmennene var enorm. Hopperne toppet det hele med å invitere norsk og utenlandsk presse til seansen i kuldekammeret.

Det utviklet seg til et sirkus. Den tyske storavisa Bild klinket til i overskriftene, og omtalte våre hoppere som «ribbede høner».

- Så avmagrede er nordmennene når de flyr ned til seirer, skrev Bild. Og dundret løs:

- Hoppukeleder Jacobsen veier 62 kilo og er 175 centimeter høy. Men det kan du ikke tro på disse bildene. Vi ser ribbeina, sener og innsunkne mager.

Fnyste Det hele bar litt preg av tysk misunnelse over glitrende, norske resultater.

BRRR:  Anders Jacobsen (med munnbind) lar det ikke herske noen tvil om at det var en kald opplevelse. Anders Fannemel bak. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BRRR: Anders Jacobsen (med munnbind) lar det ikke herske noen tvil om at det var en kald opplevelse. Anders Fannemel bak. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Nordmennene bare fnyste av avisoppslaget. Årsaken er BMI-regelen som kom i 2004. Grensa er på 19,5 - og den gjelder naturligvis for alle hoppere.

Før den tid lød omkvedet at jo tynnere du var, jo bedre hoppet du. Slik er det ikke lenger. For å utvikle kraft på hoppkanten, trenger du mat i kroppen og muskler.

Nordmennene syntes det var godt å komme ut av kuldekammeret, og inn i varmen igjen. Det ga en «behagelig, prikkende effekt», som en sa det.

Litt mindre sirkus blir det i år, når hopperne gjør det i private former - uten at pressen er til stede. Hensikten er å få mer ro på fridagen.

Anders Bardal er beste nordmann på 5. plass i Hoppuka. Men 13.-plassen i går, kan han trolig vinke farvel til sammenlagtseieren.

• Hoppuka fortsetter med renn i Innsbruck på lørdag.

FLASHER MUSKLER:  Anders Jacobsen (t.v), Tom Hilde og trener Alexander Stöckl. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FLASHER MUSKLER: Anders Jacobsen (t.v), Tom Hilde og trener Alexander Stöckl. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer