IDRETTSSTYRET SA NEI: Her har Idrettsstyret akkurat sagt nei til å søke om statsgaranti til OL i Tromsø 2018, etter at den uavhengige rapporten viste at kostnadene ville bli dobbelt så høye som først antatt. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
IDRETTSSTYRET SA NEI: Her har Idrettsstyret akkurat sagt nei til å søke om statsgaranti til OL i Tromsø 2018, etter at den uavhengige rapporten viste at kostnadene ville bli dobbelt så høye som først antatt. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Forrige gang sprakk budsjettet med 10 milliarder. I dag kommer rapporten om kostnadene til Oslo-OL 2022.

Legges fram klokka 12.

30. september 2008 la Det Norske Veritas den knusende rapporten som bare en uke seinere førte til at idrettsstyret til slutt kom til beslutningen om ikke å søke om OL i Tromsø i 2018.

Rapporten viste at det netto statlige tilskuddet til vinterlekene i Tromsø ville bli dobbelt så stort som først antatt:
Fra 9,3 til 19,1 milliarder kroner.

- Mye brattere Tromsø 2018 opererte med en brutto statsgaranti på 15,5 milliarder. Veritasrapporten konkluderte med at det faktiske tallet snarere ville bli 28,6 milliarder.
Bruttotallene (før inntektene er trukket fra)

Daværende kulturminister Trond Giske sa i forbindelse med fremleggingen av den rapporten at veien til en statsgaranti straks var blitt mye brattere.

- Det er ikke til å legge skjul på at bildet på kostnadene er noe annet enn det vi har fått lagt fram. Jo flere milliarder større tallet blir, jo vanskeligere blir det å gi en garanti, sa Giske etter at tallene var lagt fram.

Nei fra ni av 12 Og da Idrettsstyret hadde møte på Gardermoen en uke seinere, så stemte ni av 12 medlemmer for ikke å søke om statsgaranti. Tromsøs OL-drøm ble knust på et møterom på flyplassen.

Tre stemte for et kompromissforslag, som gikk for et OL i Tromsø.

- Forutsetningene er ikke de samme lenger. Derfor har vi valgt å prioritere andre oppgaver vi har påtatt oss, sa daværende idrettspresident Tove Paule.

OL-general Petter Rønningen var naturlig nok skuffet over Idrettsstyrets beslutning.

- Her er det mange som mister mye. Norsk kultur, norsk idrett og hele nasjonen har tapt en stor mulighet, sa sjefen for Tromsø 2018.

PENGEGUTTA: Daværende kulturminister Trond Giske hilser på Per Heum, adm. dir. for Samfunns- og næringslivsforskning AS (f.v), direktør Aage Enghaug i Veritas og Bjørn Sund, adm. dir. i Advansia AS, før presentasjonen om kostnadene til Tromsø-OL i 2018. Tallene som ble lagt fram endte med en knust OL-drøm. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
PENGEGUTTA: Daværende kulturminister Trond Giske hilser på Per Heum, adm. dir. for Samfunns- og næringslivsforskning AS (f.v), direktør Aage Enghaug i Veritas og Bjørn Sund, adm. dir. i Advansia AS, før presentasjonen om kostnadene til Tromsø-OL i 2018. Tallene som ble lagt fram endte med en knust OL-drøm. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Det er ikke bare landsdelen, men hele nasjonen som har tapt noe her, sa Rønningen.

Spent Rognlien Klokka 12 får vi svaret på hvor bra folkene bak Oslo 2022 har regnet på kostnadene knyttet til å arrangere olympiske vinterleker i Oslo og omegn. Da vil den eksterne rapporten bli overlevert kulturminister Thorhild Widvey (H).

Oslo kommune og Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) har søkt om 33,7 milliarder kroner i statsstøtte.

— Det er med stor spenning vi ser fram til framleggingen av kvalitetssikringsrapporten om søknad om statsgaranti til OL og Paralympics i Oslo i 2022, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Han vet nok at veien blir «mye brattere» dersom deres regnestykke viser noe helt annet enn tallene til Veritas.

 

FIKK NEI: OL-general Petter Rønningen (bak Trond Giske) under tallknusingen som grusla Tromsøs OL-drøm.Foto: Erlend Aas / SCANPIX
FIKK NEI: OL-general Petter Rønningen (bak Trond Giske) under tallknusingen som grusla Tromsøs OL-drøm.Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer