Forrige helg ble Riski norsk seriemester. Lørdag kan han ta svensk gull også

Det kan ikke Scheie huske noen andre som har klart.

MULIG DOBBELTMESTER. Riku Riski i Rosenborgtrøye til venstre og IFK Gøteborgs farger til høyre kan bli seriemester i både Norge og Sverige. Foto: Adam Ihse/TT/Ned Alley/NTB/Scanpix.
MULIG DOBBELTMESTER. Riku Riski i Rosenborgtrøye til venstre og IFK Gøteborgs farger til høyre kan bli seriemester i både Norge og Sverige. Foto: Adam Ihse/TT/Ned Alley/NTB/Scanpix.Vis mer

(Dagbladet): Finske Riku Riski (26) er den første fotballspilleren som kan bli seriemester for to klubber, i Norge og i et annet land i en og samme sesong.

Det gjenstår en nervepirrende serierunde i Allsvenskan. Og det er et par forbehold. Det er at Risku og IFK Gøteborg gjør jobben sin hjemme mot Kalmar. Og at Åge Hareide og Malmö FF ikke taper mot serieleder IFK Norrköping.

Klubben fra Norrköping topper tabellen med 63 poeng, ett foran IFK Gøteborg. Bare teori, og knapt nok det kan bringe AIK på tredjeplass med 60 poeng inn i gulldiskusjonen.

Historisk Riku Riski er spent, men han har god tro på at han kan bli historisk på søndag.

- Ja, det er en solid sjanse. Jeg mener at vi har det beste utgangspunktet foran den siste runden, sier Riski til Dagbladet.

Riku Riski spilte 16 kamper for Rosenborg før han ble leid ut til IFK Gøteborg 6. august. Han har vært på banen ti ganger for den svenske klubben.

Grunnen til utleien er kort og godt dette:

- Det er ingen dramatikk i det. Jeg ønsket rett og slett mer spilletid enn jeg fikk i Rosenborg, forteller Riku Riski.

Han analyserer sjansen til å bli dobbeltmester slik:

- Vi får ta oss av vår del av jobben og fokusere på det. Kalmar vant sist, men har vel ikke vist den store formen borte. Å møte Malmö på deres arena er ingen grei oppgave. Nå er vel ingen oppgave grei, heller ikke vår. Men utgangspunktet er jo bra.

Riski spiller for en formklubb som står uten tap på 11 kamper. Det har bare blitt ett nederlag på Gamla Ullevi denne sesongen. Og ti kamper er vunnet på eget gress. Kalmar har tre tap på de fire siste kampene, og laget har tapt seks av de siste ti kampene sine. Laget har vunnet to bortekamper, spilt tre uavgjort og tapt ni.

Hjemmestatistikken til Malmö er heller ikke svak. Laget har vunnet ni ganger, spilt fire uavgjort og tapt en gang. IFK Norrköping er bra borte, men har også vist en viss sårbarhet. Laget har vunnet åtte ganger, spilt fire uavgjort og har tapt to kamper.

- Malmö spiller også i Champions League. De er jo veldig bra, når de er på sitt beste, understreker Riski.

- Tåpelig diskusjon I den opphetede thrilleravslutningen av Allsvenskan har det dukket opp spekulasjoner om Malmö FF vil «legge seg» mot IFK Norrköping, slik at ikke erkerivalen IFK Gøteborg tar gullet.  Men Malmö FF's høyreback Anton Tinnerholm fnyser av slike påstander.

- Jeg mener det har blitt en helt tåpelig diskusjon. Hva skal vi legge oss for? Vi skal vinne kampen og ta fjerde plassen. Hva det betyr for andre lag, er ikke noe vi løper rundt og tenker på. At det snakkes om hvor mange gull de har og vi har, spiller ingen rolle for oss, sier Tinnerholm til Expressen.

Fjerdeplassen betyr at Malmö er sikret deltakelse i Europaligaen, uansett hvordan det går i den svenske cupen.

Derfor er Riski trygg på at Malmö kommer til å gjøre en god jobb.

Dobbel feiring Det kan bli mye feiring for den blide finnen. Om det går veien på søndag.

Han er allerede seriemester med Rosenborg, men har ikke fått noen anledning til å feire pokalen. Ikke ennå. Men sjansen kommer.

- Etter sesongen reiser jeg til Trondheim på ferie. Jeg har fått mange gode venner der, så en form for feiring skal vi nok få til, sier den blide finnen.

Uviss framtid Riku Riski er usikker på hvor fotballframtida hans befinner seg. Han har kontrakt med Rosenborg ut neste år.

- Men vi får se. Jeg er egentlig åpen for det meste, sier Riku Riski.

Den offensive venstrekantspilleren er for øvrig oppført med en markedsverdi på 800 000 euro av transfermarkt.com.

Blank Scheie Arne Scheie kan ikke komme på noen som har prestert noe tilsvarende tidligere. Om Riski blir seriemester på søndag. Det vandrende fotballorakelet er blank, når Dagbladet spør.

- Nei, jeg kan ikke komme på noen, sier Arne Scheie.

Harald Martin Brattbakk
er den nordmann som kommer nærmest. I 2001 ble han seriemester for Rosenborg og FC København. Men det kan ikke betegnes som samme sesong, bare samme år. Sesongen i København startet i år 2000.

Brattbakk ble også seriemester to ganger i løpet av den skotske sesongen 1997/1998, først med Rosenborg på høsten, så med Celtic på vårparten. Det samme opplevde Stefan Johansen da han kom til Skottland midtveis i sesongen 2013/2014, som nybakt gullvinner med Strømsgodset. Fire måneder seinere var han også skotsk ligamester.

KOMMER IKKE PÅ NOEN. Fotballorakelet Arne Scheie kan ikke komme på noen andre som har lykkes i det Riku Riski kan få til på søndag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOMMER IKKE PÅ NOEN. Fotballorakelet Arne Scheie kan ikke komme på noen andre som har lykkes i det Riku Riski kan få til på søndag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer