HALV MASKIN: Sveriges hockeylegende Peter Forsberg hevder han, Mats Sundin og de andre svenske stjernene la seg mot Slovakia i 2006, for å få en enklere vei mot OL-gull.Foto: SCANPIX/AFP/DON EMMERT
HALV MASKIN: Sveriges hockeylegende Peter Forsberg hevder han, Mats Sundin og de andre svenske stjernene la seg mot Slovakia i 2006, for å få en enklere vei mot OL-gull.Foto: SCANPIX/AFP/DON EMMERTVis mer

Forsberg hevder Sverige tapte med vilje i OL 2006

Nå gransker hockeyforbundet Slovakia-kampen på nytt.

(Dagbladet): Svenskene frykter skandale etter at hockeylegenden Peter Forsberg hevdet «Tre Kronor» la seg i en OL-kamp i Torino 2006, for å få enklere motstand i sluttspillet på vei mot gull.

I en SVT-dokumentar som sendes i romjula innrømmer «Foppa» at Sverige ikke ga alt i den siste gruppespillkampen mot Slovakia, for å unngå Canada og Russland i kvart- og semifinale.

- Ja, vi la oss litt mot Slovakia. Hadde vi slått dem, ville det blitt tøffere å komme gjennom hele sluttspillet. Vi diskuterte kanskje litt oss imellom om det nok var bedre om vi ikke gikk ut og tok oss ut altfor mye, sier Peter Forsberg, ifølge Expressen.

Vil se på kampen på nytt
Sverige, som allerede var videre, tapte 0-3 i en svak forestilling, og møtte i stedet Sveits i kvartfinalen. Tsjekkia ble slått i semifinalen, før svenskene tok OL-gull med seier over Finland i finalen.

- Det finnes vel ingen som hadde valgt Canada og Russland i kvart og semi. Det var intelligent av Sverige å ikke vinne den kampen. Vi gjorde alt som skulle til for å vinne turneringen, sier Forsberg.

Nå reagerer det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF), og vil etterforske Slovakia-kampen på nytt.

- Med den nye informasjonen vi har fått i løpet av helgen, kommer vi til å utrede saken ytterligere. De neste dagene vil vi gjennomgå kampen på nytt internt, sier generalsekretær Horst Lichtner til Expressen.

IIHFs president René Fasel mener imidlertid det kan bli vanskelig å få fram noen ny informasjon.

- Det er veldig vanskelig å bevise at noen har tapt med vilje. Men dette er synd. Nå har vi denne ettersmaken av juks, og det er ikke det svensk ishockey trenger, sier Fasel, som mener Sverige allerede har fått straff for dette.

- Hockeyverdenen tror nå at Sverige jukset, det er straff nok. Det kreves bevis for å gi noen annen straff, og det er vanskelig ettersom Peter Forsberg sier en ting, og de andre spillerne og lederne noe annet, sier hockeypresidenten.

Lite hyggelig
For flere av Foppans landslagskolleger avviser nemlig at det var snakk om å tape med vilje for Slovakia i Torino-lekene.

- Jeg kjenner ikke til at det var snakk om å legge seg, sier Niklas Kronwall til Expressen.

- Dette er en lite hyggelig situasjon, legger Nicklas Lidström til.

Sveriges 0-3-tap for Slovakia ble overvåket av IIHF allerede underveis i februar 2006, etter at landslagssjef Bengt-Åke Gustafsson på forhånd antydet at laget kanskje ikke burde ta ut alt, for å spare seg til kvartfinalene og for å sikre enklere motstand.

Den gang fastslo forbundet at ikke noe juks hadde funnet sted.