Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Forsker på «skjulte» keeperskader

Skal fange opp problemene tidligere.

Direkte klokka 19.30: Montenegro - Norge

PODGORICA (Dagbladet.no): Senter for idrettsskadeforskning ved NIH (Norges idrettshøgskole) skal denne sesongen gjennomgøre et keeperprosjekt.

Målet er å kartlegge skader og skademekanismer i toppfotballen, slik at vilkårene til sisteskansene kan bli bedre.

- For åtte år siden begynte vi å registrere skadeinformasjon om alle spillerne i Tippeligaen. Etter hvert fant vi ut at det var litt ulik skadefrekvens i de ulike posisjonene på banen. Keeperne var ikke så utsatt for akutte skader i kamp, men mye mer rammet av belastningsskader, sier landslagslege Thor Einar Andersen til Dagbladet.no.

Belastningsskader

Han jobber ved NIH og jobber med prosjektet i samarbeid med forsker Tron Krosshaug og prosjektleder og masterstudent ved NIH, Erling Strand.

Målet er å finne ut hvorfor keeperne sliter med en del belastningsskader og hva som kan gjøres for å begrense dette.

- Det er ikke så lett å fange opp disse skadene, i hvert fall ikke så raskt. Utespillere blir som regel skadet fra hofta og ned. Keeperne er mer utsatt for belastningsskader i fingre, albuer, skuldre og rygg, sier Andersen.

HILSER NY FORSKNING VELKOMMEN: Landslagets førstevalg mellom stengene, Håkon Opdal, synes det er strålende om Idrettshøgskolens forskning på keeperskader fører til mindre problemer for burvokterne. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
HILSER NY FORSKNING VELKOMMEN: Landslagets førstevalg mellom stengene, Håkon Opdal, synes det er strålende om Idrettshøgskolens forskning på keeperskader fører til mindre problemer for burvokterne. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer

Brann- og landslagskeeper Håkon Opdal ønsker tiltaket velkommen.

- Det er veldig bra at det settes i gang et slik forskningsprosjekt. Og det er strålende hvis dette kan føre til færre skader, sier han til Dagbladet.no.

Keeperne bidrar

Sisteskansen mener at dagens regelverk beskytter keeperne godt nok, og det er heller ikke de åpenbare smellene forskerne ønsker å undersøke nærmere.

De skal selvsagt registreres også, men det er de «skjulte» skadene som er mest interessant.

- Keepere kan pådra seg stygge smeller i hodet, men bakgrunnen for dette prosjektet er å finne mer ut om det som skjer i hverdagen, sier Thor Einar Andersen.

Derfor skal alle keeperne i Tippeligaen og 1. divisjon føre inn treningsmengde og hva de gjør på treningene i skjemaer de får utdelt. Forskerne skal også videoanalysere kampene fra Tippeligaen.

- Vi ønsker å ha flest mulig med i prosjektet for å få et stort nok materiale. Neste år starter vi kanskje allerede på forsesongen, sier landslagslegen.

SKAL HJELPE KEEPERNE: Landslagslege Thor Einar Andersen (t.v.) er sentral i et forskningsstudie ved Idrettshøyskolen som skal kartlegge skader og skademekanismer blant keepere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media