Forskere: Derfor er Usain Bolt så overlegen

Mener verdens raskeste mann kan løpe enda raskere.

I KJENT STIL: Bolt poserte som vanlig med signaturposituren sin etter å vunnet 100 meteren i London fredag. Foto: AFP PHOTO/BEN STANSALL/NTB Scanpix
I KJENT STIL: Bolt poserte som vanlig med signaturposituren sin etter å vunnet 100 meteren i London fredag. Foto: AFP PHOTO/BEN STANSALL/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Friidrettsstjernen Usain Bolt er tidenes raskeste mann, og innehar verdensrekordene på både 100 og 200 meter, i tillegg til 4 x 100 meter.  Fredag vant han enkelt i London på tida 9,85, som er årsbeste i verden.

Men hva er det som gjør at jamaicaneren er så mye raskere enn alle andre mennesker i verden?

Onde tunger mener det er doping, som Tyson Gay og Asafa Powell nylig har blitt tatt for, men nå har forskere stukket hodene sammen for å finne en mer vitenskapelig forklaring. De har analysert Bolts verdensrekordløp fra Berlin i 2009, og det viser seg at han faktisk er kjapp på tross av, snarere enn på grunn av, fysikken sin.

- Den store kroppen hans gjør at Bolt får større luftmotstand enn sine konkurrenter, og dermed må utvinne mer kraft for å løpe fort, sier Jorge Hernandez fra Mexicos største universitet, Universidad Nacional Autónoma de México, ifølge BBC.

Treg i starten Luftmotstand er avhengig av flere ting, blant annet kroppsmasse, høydemeter og lufttemperatur. Det er altså det første som gjør at Bolt må trykke til enda litt mer enn gjennomsnittspersonen for å overkomme luftmotstanden, som har mer å si enn man skulle tro.

- Analysene våre viser at Bolt utvinner mest kraft i løpet av det første sekundet på en 100 meter. Dette viser hvor umiddelbart en sprinter blir påvirket av de fysiske forutsetningene på jorda, sier Hernandez.

Dessuten er det sånn at jo større fart et objekt har, jo større er luftmotstanden. Det som skiller Bolt fra de andre sprinterne i verdenstoppen er derfor at den 1,95 høye og 95 kilo tunge jamaicaneren rett og slett klarer å utvinne mer kraft i hvert eneste steg. I tillegg er hvert av disse stegene lengre, påpeker John Barrow fra Cambridge University.

REKORDHOLDER: Usain Bolt har løpt den raskeste 100-meteren noen sinne, et løp som nå har blitt studert og analysert av forskere. Foto: AFP PHOTO DDP / MICHAEL KAPPELER / NTB Scanpix
REKORDHOLDER: Usain Bolt har løpt den raskeste 100-meteren noen sinne, et løp som nå har blitt studert og analysert av forskere. Foto: AFP PHOTO DDP / MICHAEL KAPPELER / NTB Scanpix Vis mer

- Bolt er faktisk ganske treg i starten. Men han har mange raske muskelfibre som reagerer raskt. Det er det, kombinert med de raske, lange skrittene, som gir ham en så utrolig rask tid, sier Barrow ifølge BBC.

Må ha medvind Men er det fysisk mulig å løpe raskere enn 9,58? Ja, mener forskerne. Reagerer han raskere på startskuddet, samtidig som han løper i høyden, hvor det er mindre luftmotstand, er det ingenting i veien med å løpe fortere.

- I tillegg må vi huske at verdensrekorden ble satt i 0,9 sekundmeter medvind. Det meste som er tillatt for å få godkjent en rekord er 2,0 sekundmeter. Det betyr at Bolt kan løpe på en ganske mye bedre tid, uten egentlig å bli raskere, sier Barrow.

Så gjenstår det å se om jamaicaneren klarer å bedre sin egen rekord når sesongens store mål, VM i Moskva, går av stabelen i august. 

HAR BLITT ANALYSERT: Her parkerer Bolt resten av verdenstoppen på 100 meter-finalen under VM i Berlin i 2009. Det er dete løpet forskere nå har studert til punkt og prikke. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix
HAR BLITT ANALYSERT: Her parkerer Bolt resten av verdenstoppen på 100 meter-finalen under VM i Berlin i 2009. Det er dete løpet forskere nå har studert til punkt og prikke. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix Vis mer