Forskere fastslår at dommersprayen er giftig

Vil forby den i Tyskland.

VIL SETTE STREK: Sprayen er blitt brukt i Tyskland allerede - som her, under Borussia Dortmund-Arsenal i Champions League. Nå advarer forskere mot videre bruk. Foto: Patrik Stollarz / AFP / NTB Scanpix
VIL SETTE STREK: Sprayen er blitt brukt i Tyskland allerede - som her, under Borussia Dortmund-Arsenal i Champions League. Nå advarer forskere mot videre bruk. Foto: Patrik Stollarz / AFP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet:) Dommersprayen er benyttet i brasiliansk fotball i flere år, men den fikk et større publikum under sommerens VM. Hjelpemiddelet for å holde motspillere de regelfestede 9,15 meter unna på dødball, er nå i bruk i blant annet England, Frankrike, Italia og Spania - pluss i Champions League.

Flere ligaer har signalisert at de vil følge etter. I Tyskland var planen å ta i bruk sprayen for første gang i runde 8, som spilles 18.-19. oktober. Men da bør de finne en annen spray enn den markedsledende «9-15 Fair Play Limit». I hvert fall ifølge den tyske avisa Bild, som har bedt forskerne i TÜV (Technischer Überwachungsverein) vurdere innholdet i sprayboksen.

Rapporten konkluderer med strykkarakter og anbefalinger om forbud.

Mangler flammesymbol - Dette må ikke brukes i Tyskland eller i EU for øvrig. Det er ikke tillatt. I sin nåværende form kan det ikke tillates, sier forsker Greta Dau til Bild.

Etter ni dagers testing konkluderer TÜV med at det finnes parabener i sprayen - som attpåtil «står i mistanke for å være hormonelt aktive». I tillegg mangler boksen egnet flammesymbol, slik brannfarlige produkter skal ha.

- Vil bli forbudt Ifølge Bild kan TÜV komme til å gripe inn hvis sprayen når en tysk Bundesliga-gressflekk:

- Fortsatt bruk vil bli forbudt, sier doktor Greta Dau.

I Norge ble nyvinningen brukt for første gang denne uka, under cupsemifinalene i Bærum og Skien.

- Vi har tatt i bruk sprayen i de to semifinalene for herrer i NM, og sprayen vil også bli brukt i de to semifinalene i NM for kvinner til helga, samt i cupfinalene for kvinner og menn. Tanken er at dette skal videreføres på toppnivå for sesongen 2015, men det er naturlig å ta en evaluering før endelig beslutning tas, sier fungerende kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund, Yngve Haavik.

Om de giftige opplysningene fra Tyskland sier han følgende:

- Dette er vi ikke kjent med, og det er som nevnt ikke tatt noen endelig beslutning på om sprayen skal benyttes for sesongen 2015. Dette er opplysninger som vi må få sjekke ut nærmere.

• Det tyske fotballforbundet har foreløpig ikke kommentert saken.