SKILTE LAG MED BRANN: Steinar Nilsen måtte gi seg som Brann-trener like etter 0-1-tapet mot 3. divisjonslaget Fyllingen i cupen. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SKILTE LAG MED BRANN: Steinar Nilsen måtte gi seg som Brann-trener like etter 0-1-tapet mot 3. divisjonslaget Fyllingen i cupen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Forskerne: - Det hjelper ikke å sparke treneren

Lagene gjør det oftere dårligere etterpå, viser analysen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Fotballklubber som beholder treneren etter en tung periode gjør det like bra, og faktisk bedre på sikt enn klubber som velger å sparke sjefen.

Det viser ny forskning utført ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

- Det sparkes altfor mange trenere i eliteserien. Vår analyse viser ingen synlig effekt av å tvinge gjennom et trenerskifte for å oppnå bedre resultater som fotballag. Men vi bestrider ikke at det finnes gode og mindre gode trenere, og at det i noen tilfeller kan være riktig å kvitte seg med en trener, sier førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf ved Handelshøgskolen BI, til www.forskning.no.

På litt lengre sikt gjør lagene som sparker treneren det faktisk dårligere enn de som holder fast ved sjefen. Over en periode på 15 kamper fikk klubbene som beholdt treneren 2,87 flere poeng enn de som ga ham avskjed, viser studien.

I perioden 1995 til 2006 måtte 86 hovedtrenere forlate jobbene sine i den norske eliteserien. Det gir et snitt på mer enn sju sparkede trenere per sesong. 23 trenere har samtidig gått av «frivillig».

- Fordelen med å la en trener få tid, er at han kan opparbeide stor troverdighet. Han kan rekruttere sine medarbeidere og prege laget på en helt annen måte, sier Arnulf.

Molde har nylig fått et løft etter at de byttet ut fjorårets sølvtrener Kjell Jonevret med Uwe Rösler. Østtyskeren har ledet MFK til to strake seirer.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer