Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Forsket på hjerneskader hos NFL-spillere - resultatet er rystende

Fant tegn på hjerneskade hos 43 prosent av eksspillerne.

TØFFE TAK: At det går hardt for seg i amerikansk fotball kommer ikke som en overraskelse, men antallet hodeskader ser ut til å være enda verre enn tidligere fryktet. Her kaster Peyton Manning seg mot seier i årets Super Bowl. Foto: Thearon W. Henderson / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
TØFFE TAK: At det går hardt for seg i amerikansk fotball kommer ikke som en overraskelse, men antallet hodeskader ser ut til å være enda verre enn tidligere fryktet. Her kaster Peyton Manning seg mot seier i årets Super Bowl. Foto: Thearon W. Henderson / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forskere fant tegn på hjerneskade hos 43 prosent da de testet tidligere NFL-spillere med avansert skanningteknologi.

Studien avdekker at forekomsten av traumatiske hjerneskader, såkalt TBI, hos personer som har spilt amerikansk fotball er langt høyere enn hos den øvrige befolkningen.

Studiene er en av de første som gir «objektivt bevis» på hjerneskade hos NFL-veteraner mens de fortsatt er i live, ifølge nevrolog Francis X. Conidi.

Conidi forteller at hjerneskadene som ble påvist i studien ofte kan være en forløper til CTE, en hjernesykdom som kan føre til hukommelsestap, aggresjon, demens og depresjoner.

Med dagens teknologi kan CTE kun påvises etter at en person er død. Tidligere er CTE påvist hos 62 avdøde NFL-spillere, og sykdommen er blitt koblet til selvmord blant flere eksspillere, deriblant Hall of Fame-medlemmet Junior Seau.

- Ingen har noensinne studert et så høyt antall levende eksspillere, sier Conidi.

Betydelige avvik Forskergruppen testet 40 tidligere spillere, som gjennomgikk tanke- og hukommelsestester i tillegg til hjerneskanning.

De pensjonerte spillerne varierte i alder fra 27 til 56 år og har i gjennomsnitt spilt i den amerikanske fotballigaen i sju år. I gjennomsnitt opplyste de å ha hatt åtte hjernerystelser i løpet av karrieren.

Den avanserte skanningen målte bevegelsene til vannmolekylene i den delen av hjernen som kontrollerer hjernens funksjoner. På denne måten kunne forskerne avdekke skadegraden hos hver enkelt.

- 17 spillere, eller 43 prosent, hadde et avvik i bevegelsene på minst 2,5 standardenheter sammenlignet med friske mennesker på samme alder. Dette vurderes som bevis på hjerneskade med mindre enn én prosents feilmargin, heter det i rapporten.

I de andre testene som ble gjennomført i studien, hadde 45 prosent betydelige vansker med læring eller hukommelse, mens 42 slet med oppmerksomhet og konsentrasjon.

Framskritt Forskerne har gjennom studien funnet ut at risikoen for traumatisk hjerneskade er høyere desto lenger en spillers karriere varer. Men de har ikke klart å etablere en kobling mellom hjerneskader og antallet hjernerystelser.

Samtidig sier de at funnene kan føre til økt forståelse av CTE.

- Forskningen på levende spillere kaster lys over de mulige patologiske endringene som foregår i utviklingen av CTE, sier Conidi.

Junior Seaus død i 2012 bidro til at det ble satt søkelys på hodeskader i amerikansk fotball. Antall hjernerystelser har gått ned de siste årene som følge av tiltakene, men fortsatt gjenstår mye forskning på området.

(NTB)

Hele Norges coronakart