Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballjentene i Algarve Cup

Forskjellen på et norsk EM-lag og et norsk EM-vinnende lag heter Caroline Graham Hansen

Norge er ubeseiret i elleve kamper på rad, tre av dem under fotballjentenes nye landslagstrener Martin Sjögren. Mye viktigere er imidlertid Caroline Graham Hansens comeback og hennes 21 første minutter i 2017.

EN AV VERDENS BESTE: Caroline Graham Hansen har parkert Islands Thelma Björk Einarsdottir (t.h.) og er klar for å sette opp Ingrid Moe Wold til en av sjansene som burde gitt norsk seier i åpningskampen i Algarve Cup. Men det er ikke så viktig. Det som betyr noe er at Caro er tilbake og har spilt sine første 21 minutter i 2017. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
EN AV VERDENS BESTE: Caroline Graham Hansen har parkert Islands Thelma Björk Einarsdottir (t.h.) og er klar for å sette opp Ingrid Moe Wold til en av sjansene som burde gitt norsk seier i åpningskampen i Algarve Cup. Men det er ikke så viktig. Det som betyr noe er at Caro er tilbake og har spilt sine første 21 minutter i 2017. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Norge-Island 1-1 (1-1)

RYKK, BLIKK, TEKNIKK, pasningsferdigheter og en iboende forståelse for spillet - you name it, Caroline Graham Hansen har det. Og derfor er det ikke bare litt viktig at skademarerittet hennes nå er over.

Skal fotballjentene lykkes i sommerens EM-sluttspill er det helt avgjørende at Wolfsburg-spilleren holder seg frisk.

16. JULI EM-ÅPNER fotballjentene mot Nederland i Utrecht. Så langt i 2017 - etter 1-0 over England (slo oss ut av VM 2015), 2-1 over Sverige (slo oss i OL-kvalifiseringen til Rio der de tok sølv) og 1-1 mot Island i åpningskampen av Algarve Cup er Norge fortsatt på stø kurs. Det er både oppmuntrende og betryggende. Men i analysen av årets tre første landskamper ligger det også en del klare mangler.

Det er utfordringen.

UNDER MARTIN SJÖGREN skal Norge ha ro med ballen i laget. Ingen norske fotballjenter, om noen fotballjenter overhodet, har større ro enn Caroline Graham Hansen. Og selv om jeg har stor forståelse for Martin Sjögrens påminnelse om at at alle spillerne er biter i et puslespill, er for meg Caroline Graham Hansen den desidert største biten.

Eller halve laget om du vil.

Når Norge angriper.

DET SISTE KVARTERET mot Island styrker påstanden. Da Caro kom inn gikk Norge fra å være et offensivt hanglete lag, der balltempoet og presisjonen var det vi sleit mest med, til å bli et lag med offensivt tempo, kreativitet og alt så nær som et strøkent sluttprodukt. Alt fordi en enkelt spiller, Caroline Graham Hansen, orienterte seg i rommet bak spissene, fikk ballen, brukte den til å skape ubalanse og satt opp Ingrid Moe Wold og Ada Hegerberg til hver sin store målsjanse. Hvilket betyr at det de neste fire månedene handler om er å krysse fingerne.

Med Martin Sjögrens vilje til å bruke ballen vil Caroline Graham Hansen endelig komme til sin rett i 10'er-rollen.

Med Caro i form vil Norge være en reell utfordrer til EM-tittelen.

ADA HEGERBERG SYNES alltid å være i form og scorer sine mål på bestilling. Den biten er det ingen grunn til å være redd for. Gitt gode muligheter vil Europas giftigste kvinnelige fotballspiller score mange mål i Nederland til sommeren. For den var ikke veldig god den sjansen hun fikk da hun ga Norge 1-0 etter tre minutter, men med Ada er det bare en ting som gjelder.

Ballen skal i mål.

Og inn føyk den.

AVSLUTNINGEN VAR DET vi før i verden ville kalt en klassisk tanksenter-scoring. Etter god norsk offensiv samhandling, der jentene evnet å sette sammen tempo, følelse, presisjon og kraft i ett og samme angrep - ble Adas fryktløshet i den avgjørende duellen selve prikken over i'en. For det var ikke bare å blåse den ballen i goal, det var trafikk i Islands straffefelt i form av flere motstanderbein. Men Ada Hegerberg ser ikke den typen hindringer, hun ser bare mål.

Det er derfor hun scorer mest i Europa.

NORGES DEFENSIVE PLAN og struktur er grei nok, men i duellspillet må jentene opp flere hakk. Både i eget straffefelt, som ved 1-1 på den eneste sjansen Island hadde, og ute i banen blir det litt for puslete. Og når duellene vinnes gunstig vil også flere overganger komme av seg selv, overganger de gode offensive spillerne kan utnytte.

Det er med andre ord mye å jobbe med.

Med fire måneder og Caroline Graham Hansen tilbake er det også nok av tid til å gjøre Norge tryggere, sterkere og bedre til EM.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media