Forskning: Etter tre straffer til venstre, vil de fleste keepere gå til høyre

- Selvsagt gambler keeperen når han skal velge retning, sier Thorstvedt.

REN GAMBLING: En forskning gjort av University College London konstaterer at hvilken vei keeperne går i en straffekonkurranse, er ren gambling. - Det er klart det blir det, uansett hvordan man vrir og vender på det, sier Erik Thorstvedt, som i sin tid var keeper i blant annet Tottenham. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
REN GAMBLING: En forskning gjort av University College London konstaterer at hvilken vei keeperne går i en straffekonkurranse, er ren gambling. - Det er klart det blir det, uansett hvordan man vrir og vender på det, sier Erik Thorstvedt, som i sin tid var keeper i blant annet Tottenham. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINIVis mer

(Dagbladet): Det har vært mye forsket på straffekonkurranser i fotball. De fleste retter seg mot skytterne.

Nå er det også gjort en forskning på keepere og deres valg av retning når straffene tas.

Forskninga som er gjort med fokus på straffekonkurranser i VM og EM fra 1976 til 2006, har kommet ut at det hele baserer seg på gambling. Det er University College London som har gjort forskningen, som BBC har tatt for seg.

Forskerne sammenligner det med mynt og kron. Dersom det blir kron den ene gangen, blir det gjerne mynt den neste, tror vi. Forskninga viste at etter tre skudd som hadde gått i samme retning, ville keeperen bytte retning. Dermed ble keeperne mer forutsigbare.

I forskninga kommer det fram at 69 % vil gå motsatt vei fra der den forrige ballen kom. 31 % går samme vei.

Bli stående midt i mål Erik Thorstvedt, som blant annet har vært målmann i Tottenham og Viking, mener det ikke er noe overraskende at keeperne gambler når de skal velge hvilken vei de skal gå.

- Det er klart at det alltid blir gambling fra keeperen, uansett hvordan man vrir og vender på det, sier Thorstvedt til Dagbladet

Forskninga har tatt for seg om keeperen velger å gå mot det høyre eller venstre hjørnet - men ikke å bli stående midt i mål. Forskninga viste at dette skjedde svært sjelden, og er noe skytterne kunne benytte seg av oftere.

KEEPER: TV2-ekspert og -programleder Erik Thorstvedt var i sin karriere blant annet i Tottenham. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KEEPER: TV2-ekspert og -programleder Erik Thorstvedt var i sin karriere blant annet i Tottenham. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Ja, det er selvsagt mulig å bli stående. Det viser seg jo at i løpet av en straffespark-konkurranse på fem straffer, så er det så å si alltid noen som dunker ballen knallhardt midt i mål, sier Thorstvedt til Dagbladet.

Keeperens makt Man har sett keepere lage seg en plan på forhånd. Man kan finne et mønster i hvor straffeskytterne pleier å skyte. Thorstvedt, derimot, mener at keepernes påvirkning på spillerne er undervurdert.

- Jeg er stor tilhenger av det å spille litt på å vri og rote litt med hjernen til skytterne, at man gjør ting som påvirker hvor de velger å skyte. Da tvinger man skytteren til å tenke at hva i alle dager, hva vil han gjøre nå. Jeg synes generelt at keepere ikke bruker akkurat det godt nok. Man har jo lov til å flytte seg på streken, men de fleste velger å stå i ro, sier fotballeksperten.

Mange bet seg merke i Tim Kruls måte å opptre på da Nederland vant mot Costa Rica på straffer i VM. Krul reddet da to av Costa Rica-straffene. En slik oppførsel mener Thorstvedt er å dra det for langt.

- Her mener jeg at man bør sette klarere regler på hva man kan si, gjøre og hvor man kan gå som keeper. Dette kan fort produsere mye drittsekker rundt omkring, sier han.