Forslag om regelendring: - Vil straffe meg

Kombinertutøver Espen Bjørnstad mener han vil bli straffet dersom vektreglene i hopping skjerpes.

KRITISK: Kombinertutøver Espen Dalhaug Bjørnstad er kritisk til regelendringer når det gjelder BMI i hopping. Her er han i forbindelse med NM på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRITISK: Kombinertutøver Espen Dalhaug Bjørnstad er kritisk til regelendringer når det gjelder BMI i hopping. Her er han i forbindelse med NM på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Det har vært en debatt om vektreglene i hopping etter at Maren Lundby sto fram og fortalte om sine problemer tidligere denne måneden.

I kjølvannet av dette har flere tatt til orde for regelendringer i hopping. I dag er kravet til BMI for å konkurrere i hoppbakken 21. NIH-professor Jorunn Sundgot-Borgen uttalte blant annet til Dagbladet at hun har vært en del av et utvalg som så på måling av fettprosent som et alternativ til BMI.

Den tidligere skihopperen Anders Jacobsen uttalte til NRK at Det internasjonale skiforbundet burde innføre regelendringer for å få bukt med slankeproblematikken i sporten.

Kombinertutøver Espen Bjørnstad (27) har fått med seg den løpende debatten.

- Jeg har uttalt meg litt på Twitter om den saken der. Jeg så at Anders Jacobsen meldte at det burde komme en regelendring, men en regelendring der vil straffe en utøver som meg da, sier Bjørnstad til Dagbladet og fortsetter:

- Fordi jeg er veldig naturlig tynn. Jeg sliter kanskje med å gå opp i vekt, og går heller ned i vekt når jeg ikke trener, og så slutter jeg å spise egentlig, og da forsvinner vekta ned. Så mitt problem er heller motsatt, jeg må gå opp i vekt.

- Veldig vanskelig

Bjørnstad vil ikke bruke ordet «gunstig» om dagens regelverk for sin egen del, men sier følgende:

- Det er jo slik i hopp at det er en spisskompetanse å være liten og lett. Og det er jo dessverre for noen, og bra for andre. Jeg tror det er vanskelig hvis du da skal komme på en regelendring som da ikke straffer meg, eller at du straffer de som er i den andre enden av skalaen.

Han forstår samtidig at saken er komplisert.

- Det er veldig vanskelig å få til en endring på de reglene som gjør at ingen av partene på en måte blir straffet for det. Det er det som er de fysiske kravene i skihopping dessverre, så jeg skjønner at det er tøft for noen.

Kombinertutøverne Dagbladet har snakket med forteller at det er en åpenhetskultur innad i laget når det gjelder spørsmål rundt vekt.

- Jeg føler at både for jentene og laget vårt så er det lett å snakke om. For oss er det ikke noe problem, det er ingen av oss som har hatt trøbbel på de områdene på laget nå. Jeg vet at tidligere utøvere har slitt med det, sier Bjørnstad.

- Vanskelig

Lagkamerat Jarl Magnus Riiber (24) ønsker debatten velkommen.

- Det er en vanskelig debatt, fordi innen toppidrett og kropp så er det så mange individuelle forskjeller. Laget vårt er også veldig splittet på hvordan kroppen er sammensatt. Så jeg syns det er fint at det skal være åpenhet om kropp. Det er fint å begynne å diskutere om vekttabellen kan justeres i hopp og kombinert, sier Riiber til Dagbladet.

I 2018 ble det bestemt at utøverne ikke lenger skulle veie seg med sko og hjelm. Dermed måtte hopperne bli 1,5 kg tyngre for å fortsatt ha en BMI på 21.

- Det skaper iallfall en fin åpenhet og spørsmål om noe kan justeres og gjøres enda bedre. Men slik som i dag, så opplever vi på laget at tabellen funker helt greit, iallfall i kombinertsammenheng. For det er veldig vanskelig - det går mye genetikk og kroppssammensetninger her. Noen sliter med å komme seg opp i vekt, mens andre sliter med å gå ned i vekt, så det er like mye av begge deler, sier Riiber.

PRESSETREFF I OSLO: Kombinertutøver Jarl Magnus Riiber under kombinertlandslagets pressetreff. Foto: Erik Johansen / NTB
PRESSETREFF I OSLO: Kombinertutøver Jarl Magnus Riiber under kombinertlandslagets pressetreff. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

Landslagskollega Jørgen Graabak (30) kjenner Maren Lundby og har fulgt debatten i norsk presse.

- Det er slik i de fleste idretter, at fysiske lover gjelder. Om du løper maraton, hopper høyde, eller driver med skihopping eller langrenn, så er det en faktor og du kommer ikke unna det, sier Graabak til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg syns det er veldig bra at det blir snakket om, og kanskje burde det bli snakket om i tidligere alder også. Og snakkes om på riktig måte og en velinformert måte, noe som utfordrende. Spesielt i den verden vi lever i, med Instagram og alt mulig slags påvirkning der folk legger ut bilder som er retusjert og ordnet på i hue og ræva. Du blir veldig foret med et bilde av en kropp som kanskje til dels er usunn, og da blir det veldig skummelt om man ikke skal snakke om det. Så derfor syns jeg det er kjempebra at det kommer opp så vi får pratet om det.

ETTERLYSER GRUNDIG DEBATT: Kombinertutøver Jørgen Graabak. Foto: Erik Johansen / NTB
ETTERLYSER GRUNDIG DEBATT: Kombinertutøver Jørgen Graabak. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

Graabak ønsker en god og grundig debatt som ikke er «tabloid» rundt det viktige temaet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer