Flugstad Østberg om mulig kvotekutt: - Veldig synd

Forslag splitter langrennsverden: Rammer Norge

Et nytt forslag kan ramme flere norske langrennsstjerner. Det får Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga til å reagere, mens Emil Iversen støtter initiativet, selv om det kan skape problemer for ham.

NORSK DOMINANS: Therese Johaug, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og de norske langrennsstjernene har herjet denne vinteren. Det har flere konkurrerende skinasjoner fått nok av. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NORSK DOMINANS: Therese Johaug, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og de norske langrennsstjernene har herjet denne vinteren. Det har flere konkurrerende skinasjoner fått nok av. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet vet at flere av de mindre langrennsnasjonene ønsker endringer i verdenscupen som kan få drastiske konsekvenser for norske langrennsstjerner.

Til våren kommer etter alt å dømme et forslag om at verdenscupkvotene skal reduseres ytterligere.

- Veldig synd, sier Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet.

- En defensiv holdning, mener Ragnhild Haga.

- Det er kanskje dette som er nødvendig, kontrer Emil Iversen.

Det er ikke lenge siden Norge gikk fra åtte til seks plasser for hvert kjønn i verdenscupen.

Nå kan antallet bli redusert fra seks til fem, om de mindre langrennsnasjonene får det som de vil. Hvis forslaget går gjennom, vil det ramme Norge spesielt hardt.

HERJING: Pål Golberg vant Ski Tour 2020 foran Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund. Krüger er likevel usikker på om han støtter ytterligere kvotekutt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HERJING: Pål Golberg vant Ski Tour 2020 foran Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund. Krüger er likevel usikker på om han støtter ytterligere kvotekutt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

For å illustrere hvor prekær situasjonen kan bli for norske ess: Verken Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Erik Valnes, Martin Løwstrøm Nyenget eller Sindre Bjørnestad Skar er blant de fem beste norske herrene på verdenscuplista sammenlagt per i dag. Det er heller ikke olympisk mester Ragnhild Haga på kvinnesiden.

Forslaget om ytterligere reduserte kvoter, får flere norske langrennsprofiler til å reagere. Samtidig er perspektivene mange.

Dette er spørsmålet som splitter langrennsverden.

Østberg: - Veldig synd

Til Dagbladet sier Ingvild Flugstad Østberg at hun synes det er svært uheldig om verdenscupkvotene kuttes ytterligere.

- Jeg er ikke så fan av det. Klart vi dominerer, er godt trent og presterer veldig bra. Men å kutte flere verdenscupplasser, synes jeg er veldig synd. Det er ekstremt mange som går fort i Norge og som har et høyt nivå, sier Flugstad Østberg til Dagbladet.

MOTSTANDER: Ingvild Flugstad Østberg mener det blir feil å kutte kvotene ytterligere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MOTSTANDER: Ingvild Flugstad Østberg mener det blir feil å kutte kvotene ytterligere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror vi heller må prøve å dele så mye vi kan av erfaringen og kunnskapen vi har om trening - og prøve å hjelpe andre nasjoner til å ta steg og bli enda bedre. Jeg mener seks utøvere av hvert kjønn i verdenscupen er et minimum, konkluderer Gjøvik-jenta.

Iversen uenig med Østberg

Emil Iversen erkjenner imidlertid at ytterligere kvotekutt kanskje er veien å gå, selv om det kan ramme ham selv.

- Det er kanskje dette som er nødvendig. Det går kanskje bra for meg om jeg er i toppform, men om jeg presterer som jeg har gjort deler av denne vinteren, havner jeg utenfor og blir vraket om kvotene reduseres enda mer, sier Emil Iversen til Dagbladet.

Meråker-gutten tror det er kritisk for sporten om vi får servert mange resultatlister som i Ski Tour 2020 med seksdobbelt norsk på herresiden.

FORSTÅR FORSLAGET: 
Emil Iversen erkjenner at kvotekutt kan være positivt for langrennssporten, selv om det kan være negativt for ham.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORSTÅR FORSLAGET: Emil Iversen erkjenner at kvotekutt kan være positivt for langrennssporten, selv om det kan være negativt for ham. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Personlig tror jeg ikke at det er så farlig om en nordmann vinner eller om det blir dobbelt norsk. Problemet er hvis de seks-sju-åtte første er nordmenn. Tar vi vekk en del av dem, har vi noen andre land som kan kjempe om en pallplass. Det er ikke noe problem at vi vinner, men at vi er for mange som tar bort de andre nasjonenes mulighet for å komme på pallen, mener Iversen.

- Samtidig skal de beste løperne være på start. Kvotekuttene må ikke bli for ille heller. Ingen vil vinne verdenscup om det er tre hjemme som kunne ha slått deg. Det er litt kinkig dette.

- Defensiv holdning

Ragnhild Haga reagerer på tankegangen og mener dette forslaget er en feil måte å løse den norske dominansen på.

- Jeg synes det er en defensiv holdning hos de andre nasjonene. De bør heller tenke på hva de kan gjøre for å bli bedre. Jeg skjønner jo at de synes det er håpløst å konkurrere mot mange nordmenn, men det finnes enda flere nordmenn som de potensielt kunne gått mot. Å bare begrense og ta bort noen nordmenn foran dem på resultatlista, er I hvert fall ikke en offensiv tankegang i mitt hode, sier Haga til Dagbladet.

STIKK: Emil Iversen er full av selvtillit etter en strålende sesongstart i skiløypa, og sender et stikk i retning Petter Northug og Bjørn Dæhlie. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg synes heller FIS bør se på hvordan de kan hjelpe mindre nasjoner økonomisk og hjelpe de med å bygge en bedre kultur eller hva de trenger. De må gjerne komme på samling og se på hva vi gjør. Vi har prøvd å invitere flere før. Jessica Diggins har vært med litt. Det tror jeg er lærerikt for både oss og dem. Jeg tror heller det er veien å gå, sier den doble olympiske mesteren fra Pyeongchang.

- Det er det sportslige som teller. Vi kunne levd enkelt vi også. Vi lever ikke noe luksus hele tiden, selv om mange kanskje tror det. Vi tar i et tak, bærer bager og utstyr. Vi står på vi også vi utøverne, selv om vi har et bra støtteapparat og er heldig som har dem. Det er ikke sånn at vi ligger høyt med beina i en massasjestol, tydeliggjør Haga.

Jacobsens kontraforslag

- HVEM ER DET?: Johannes Høsflot Klæbo har ikke kontroll på hvem de svenske konkurrentene er. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er litt mer delt i sitt syn. Heming-jenta skulle gjerne ønske at femkilometeren kommer tilbake på verdenscupprogrammet.

- Det er alltid mange sider av en sak. Jeg må sette meg litt inn i argumentene for og imot. Det er viktig at vi har en internasjonal bredde. Jeg tror det viktigste grepet vi gjør, er å utvikle oss så mye vi kan og samtidig være åpen for å dele kunnskapen vi har for å være med å løfte opp andre nasjoner, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Så må vi finne ut hva de riktige grepene er for å få flere til å være med og ha troen på at de kan få det til. En av de øvelsene som har blitt kuttet og kunne bidra til det, er fem kilometer for kvinner. Der var det mye tettere og større tro hos flere for å komme på pallen eller hva som var den enkelte utøvernes milepæl. Fem kilometer er en øvelse som er savnet av veldig mange, forteller Heming-jenta.

- Stort dilemma

Simen Hegstad Krüger synes ikke det er riktig å kutte verdenscupkvotene ytterligere.

- Dette er et stort dilemma. Skitouren ble mer dominert av nordmenn enn det som er gjennomsnittet. Vi ønsker jo å ha sterke utlendinger som gir oss kamp. Men om det er riktig å kutte kvotene, er jeg usikker på, sier Krüger til Dagbladet.

- Jeg vet hvor mange gode norske langrennsløpere som sitter hjemme og som kunne ha hatt noe i toppen å gjøre. Selv om det er litt mange nordmenn i toppen, synes jeg det skal være slik at de be beste får gå. Vi kan ikke ha det slik at flere av de beste må sitte hjemme, mener OL-helten fra Pyeongchang.

Vegard Ulvang, langrennssjef i Det internasjonale skiforbundet (FIS), opplyser til Dagbladet at det foreløpig ikke har kommet noen forslag om ytterligere kvotekutt, men Dagbladet er kjent med at dette trolig vil komme til våren.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer