Forslag vekker oppsikt: - Spenstig

Neste sesong kan det bli testet en ny sprintprolog, inspirert av Formel 1, i langrenn. Norgescup kan bli prøvekaninen.

TESTET VM-LØYPENE: Pål Golberg, Johannes Høsflot Klæbo og Håvard Solås Taugbøl kan møte en ny prolog i framtida. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TESTET VM-LØYPENE: Pål Golberg, Johannes Høsflot Klæbo og Håvard Solås Taugbøl kan møte en ny prolog i framtida. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Hvis Italia får det som de vil, blir sprintprologen i langrenn forandret i framtida.

Landet kom med forslaget under et komitémøte i regi av Det internasjonale skiforbundet (FIS) tidligere i mai.

Italia har hentet inspirasjonen fra Formel 1. Der arrangeres kvaliken dagen før løpet, og sjåførene får tre sjanser i løpet av kvaliken. Bare den beste tida teller.

I Italias forslag - som Dagbladet har fått tilsendt - ønsker de at sprinten skal gå over to dager.

I forslaget står det:

Forslag vekker oppsikt: - Spenstig

* Den første dagen blir brukt til prologen. Utøverne har én time (eller mer) på å sette en kvaliktid.

* Utøverne har tre forsøk på å sette en bestetid for heatene. 30 menn og kvinner går videre.

* De tre forsøkene går med 20 minutters mellomrom. Er det 80 løpere, får de 80 løperne tre oppsatte tidspunkt. Utøverne startet med intervaller på 15 sekunder, men de er ikke pålagt å starte alle tre forsøkene. Utøverne er selv ansvarlig for sin starttid.

- Forslaget kommer ikke fordi utøverne er misfornøyde med dagens prolog, men det handler om å gjøre øvelsen mer TV-vennlig. Per dags dato sendes ikke prologen på TV i Italia, og det tror jeg skjer i mange andre land også, sier Anna Rosa, som representerer Det italienske skiforbundet, til Dagbladet.

KAN BLI FORANDRING: Kristine Stavås Skistad og Jonna Sundling (til høyre) kan måtte forholde seg til en annen sprintprolog i framtida. I første omgang skal den testes i Norgescup - om det blir godkjente på vårmøtet. Foto: NTB
KAN BLI FORANDRING: Kristine Stavås Skistad og Jonna Sundling (til høyre) kan måtte forholde seg til en annen sprintprolog i framtida. I første omgang skal den testes i Norgescup - om det blir godkjente på vårmøtet. Foto: NTB Vis mer

Norge har tatt på seg ansvaret for å teste en versjon av Italias forslag i Norgescupen neste sesong - hvis det blir vedtatt på vårmøtet i midten av juni.

Selve ideen er fortsatt på tegnebrettet, men landslagskoordinator i Norges Skiforbund, Ulf Morten Aune, forteller at de kommer til å ha prolog og heat på samme dag:

- Ideen er at utøverne skal få flere sjanser til å gå prologen, innenfor en viss tidsramme. Du kan selv velge når du vil starte. Hvor mange forsøk utøverne skal få er ikke bestemt, og vi diskuterer også om kvinner og menn skal gå hver for seg, eller om det skjer samtidig, forklarer Aune.

Han fortsetter:

- Vi ser ingen grunn til at vi ikke kan teste det ut på i Norgescup, men nå må Ski-Norge få bestemme. Det å skaffe oss erfaring er det viktige nå.

- Har det vært mye kritikk mot dagens prolog som gjør at dere må gjøre forandringer?

- Nei, det er for å teste, se nye muligheter og gjøre langrenn attraktivt. Vi har muligheten til å teste i Norge og komme med tilbakemeldinger.

VIL TESTE NY PROLOG: Ulf Morten Aune. Foto: Terje Pedersen / NTB
VIL TESTE NY PROLOG: Ulf Morten Aune. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Storbritannias trener Jostein Vinjerui var også på plass i Kroatia. Han mener at forslaget er spennende:

- Jeg liker ideen. Samtidig er det lurt å teste det ut, så det ikke ender opp med å gjøre rennene dyrere og mer krevende for støtteapparatet, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Også de to norske sprintprofilene Ane Appelkvist Stenseth og Håvard Solås Taugbøl er nysgjerrige:

- Jeg syns prologen vi har nå fungerer bra, så jeg vet ikke om dette gjør det bedre. Det kan gi mer forskjell i heatene om noen går én prolog, mens andre går tre. Dagen er allerede hard og lang. Men jeg kan ikke si noe før vi har forsøkt det, sier Stenseth til Dagbladet.

SPENT: Ane Appelkvist Stenseth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPENT: Ane Appelkvist Stenseth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Taugbøl fortsetter:

- Det var nytt for meg, men det høres jo spenstig ut. Veldig vanskelig å si noe om hvordan det ville fungert i praksis, men jeg tenker i utgangspunktet at det hadde vært kult å teste. Hvis man har tre muligheter til å kvalifisere seg til heatene, så tviler jeg på at så mange klarer å forbedre tida på det tredje forsøket, sier Taugbøl til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer