CONFEDERATIONS CUP: Confederations Cup, også kjent som prøve-VM i fotball, er i gang. Her bommer Tysklands Sandro Wagner på mål under dagens kamp mot Australia. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix
CONFEDERATIONS CUP: Confederations Cup, også kjent som prøve-VM i fotball, er i gang. Her bommer Tysklands Sandro Wagner på mål under dagens kamp mot Australia. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB ScanpixVis mer

Prøve-VM i Russland

Forsøkte å segregere tilskuere etter utseende. Frykter nazi-symboler under prøve-VM

Mesterskapet i Russland er godt i gang. Der må myndighetene gardere seg mot alternative former for rasisme, ifølge FARE.

(Dagbladet): Russland har gjort framskritt med tanke på å bekjempe fotballrasisme. Apeskrik, nazi-flagg og åpenlyse overtamp er det blitt mindre av.

Det konkluderer Football Against Racism in Europe (FARE) i en rapport om prøve-VM i Russland, ifølge AFP.

Rapporten inneholder imidlertid også advarsler. FARE frykter, ifølge Haaretz, bruk av runer og tallsekvenser forbundet med nazismen.

Nazi-symboler

Russiske myndigheter har tidligere slått ned på slik symbolbruk, men har ikke forfulgt lignende saker under årets sesong. Dette til tross for at Spartak Moskva-fans viftet med antisemittiske bannere da de møtte rivalen CSKVA Moskva.

Den manglende straffen får FARE til å slå alarm.

De advarer om at liknende symboler kan bli forsøkt smuglet inn på tribunene under prøve-VM.

Skandale i Krasnoyarsk

Samtidig viser FARE til noen andre kontroversielle hendelser under fjorårets sesong i russisk toppfotball. En av disse fant sted under en kvalifiseringskamp om spill i landets øverste divisjon på kvinnesiden.

Haaretz skriver at en ytterliggående tilhengergruppe av Yenisei Krasnoyarsk forsøkte å reservere en tribuneseksjon for folk med «slavisk utseende».

Gruppa sendte i forrige måned et påbud om dette, noe som førte til massiv omtale i lokale medier.

UBLIDT MØTE: Det gikk hardt for seg da svenske og danske hooligans møttes til slåsskamp i Sør-Sverige nylig. Video: CasualUltraOfficial/www.casualultra.com Vis mer

- Stemmer ikke

Det fikk de som sto bak påfunnet til å reagere.

- Mye av det som er blitt skrevet, stemmer ikke. Vi er lojale til alle russiske borgere, sier Artyom Kirillov, et medlem av gruppa, til AP.

Nyhetsbyrået beskriver også hvordan tilhengere av klubber basert i det nordlige Kaukasus skal ha frontet en svært voldelig hooliganisme - særlig rettet mot fans av Moskva-baserte lag.

Ronaldo-magi

Dette er en kultur som i mindre grad har gjort seg gjeldende i Russlands storbyer. Prøve-VM foregår i fire av disse: Moskva, Sankt Petersburg, Kazan og Sotsji, og mesterskapet er allerede godt i gang.

I går viste Cristiano Ronaldo, verdens kanskje største fotballstjerne, fram sine ekstreme ferdigheter mot Mexico.

På lekkert vis spilte Real Madrid-spilleren gjennom Ricardo Quaresma. Han satte inn 1-0-målet i kampen som til sist endte 2-2.