Først åtte min. før VM-starten ble sykkelen godkjent

Start-drama for Fostervold.

Først åtte minutter før VM-starten ble Knut Anders Fostervolds (35) temposykkel godkjent av UCI.

Det endte uten suksess. Norges eneste deltaker i temporittet torsdag endte på 51. plass av 69 startende. Han var 5.17 minutter bak vinneren, Fabian Cancellara fra Sveits. 

- Ikke akkurat optimalt, men det ødela ikke så mye. Jeg ble sittende i en annen stilling enn den jeg har trent på i hele år, mindre aerodynamisk. Men hadde løypa vært helt flat og gått rett fram, ville det vært annerledes. Her var det heller motbakkene som avgjorde, sa Fostervold til NTB.

Temperaturen steg betraktelig i det norske depotet da Fostervolds sykkel fikk startnekt av det internasjonale sykkelforbundet (UCI) første gang to timer og ti minutter før start.

Ikke tillatt

Disputten handlet om tempobøylen på styret. 190 cm lange Fostervold hadde for lengst justert denne oppover og nærmere overkroppen.

Det tillot ikke UCI.

Da startet dramaet. Flere mekanikere gikk til verks på nordmannens sykkel for å løse problemet, snu og korte inn bøylen.

SUVEREN: Fabian Cancellara var overlegen i dagens temporitt. Foto: AP
SUVEREN: Fabian Cancellara var overlegen i dagens temporitt. Foto: AP Vis mer

• Kl. 12.00: Fostervold ankom det norske depotet ved start.

• 12.10: Sykkelen til kontroll, ikke godkjent.

• 12.40: Ny kontroll etter mekaniske justeringer, godkjent.

• 13.00: Oppvarming.

• 14.00: Fostervold til start.

• 14.06: Ny kontroll av sykkelen, ikke godkjent.

• 14.12: Ny kontroll etter mekaniske justeringer, godkjent.

• 14.20: VM-start.

Først åtte min. før VM-starten ble sykkelen godkjent

– Vi forsøkte å undersøke dette med UCI i sommer, og vi tolket reglene da slik at sykkelen var godkjent. Selvfølgelig skal ikke slikt skje i VM, men nå skal det også sies at UCI-dommerne gjorde dette veldig vanskelig og firkantet. Jeg kommer til å ta dette opp med UCI i etterkant av VM, sa sportssjef Steffen Kjærgaard i Norges Cykleforbund til NTB.

Landis-stil

Dopingdømte Floyd Landis var mannen som for alvor innførte den spesielle tempostillingen storvokste Fostervold adopterte etter å ha testet den i vindtunnel. UCI mente posisjonen på sykkelen ga fordeler for rytteren og forbød den i år.

– Det ble mye fram og tilbake. Jeg ble usikker før start på hvordan det ville bli å forandre på sittestillingen, men kunne ikke gjøre annet enn å ta det som det kom. Jeg tror ikke UCI-folkene heller vet helt hvordan reglene skal tolkes, så det blir nesten opp til hver enkelt dommer, mente Knut Anders Fostervold.

Han var passe fornøyd med rittet selv om plasseringen ble dårligere enn fjorårets 43.-plass. Da var han 6.40 minutter bak Cancellara - som ble verdensmester i temposykling for andre år på rad.

I år var avstanden mindre.

(NTB)

LANG VENTE TID: Rett før start ble sykkelen til Fostervold godkjent.
NED NOEN PLASSER: Knut Anders Fostervold hadde håpet å forbedre fjorårsplasseringen (43. plass), men endte på 51. plass.