Først ble han historisk. Så gikk han til krig

Henrik Kristoffersen nominert til Folkets Idrettspris.

KITZBÜHEL, ØSTERRIKE 20160124.
Kitzbühel slalåm World Cup
Marcel Hirscher tar kvelertak på Henrik Kristoffersen ette at Henrik vant slalåmrennet i Kitzbühel søndag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KITZBÜHEL, ØSTERRIKE 20160124. Kitzbühel slalåm World Cup Marcel Hirscher tar kvelertak på Henrik Kristoffersen ette at Henrik vant slalåmrennet i Kitzbühel søndag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Det har vært et hendelsesrikt år for Henrik Kristoffersen.

2016 ble året hvor 22-åringen ble Norges mestvinnende slalåmkjører gjennom tidene, og det ble året hvor han som første alpinist i historien kunne klatre øverst på pallen i klassikerne i Adelboden, Wengen og Kitzbühel i én og samme sesong.

- Alt er mulig

Men etter at den første omgangen var unnagjort i Kitzbühel, var det lite som tydet på at unggutten skulle bli historisk.

Han kom i mål åtte tideler bak teten, og alle andre enn Kristoffersen selv så på det hele som relativt håpløst. Selv hadde han troa.

- Utgangspunktet mitt før finaleomgangen er ikke så halvgærent. Alt er mulig, sa han i pausen.

Og som sagt så gjort.

Historisk

Supertalentet kjørte en forrykende andreomgang, og én etter én måtte konkurrentene gi tapt. Storfavoritt Marcel Hirscher kom i mål tre hundredeler bak nordmannen, og seieren var et faktum.

- Det er helt sykt å være den eneste som har tatt alle tre klassikerne, lød det fra Kristoffersen etter at blomstene var delt ut.

Som om ikke det var nok, han gikk også forbi Finn-Christian Jagge på lista over nordmenn med slalåmseiere.

Viraken, lovordene og rekordene ville ingen ende ta. Alpinverden lå for Kristoffersens føtter, men da årets sesong startet var det ikke fullt fokus på det sportslige.

2016 ble nemlig også året hvor Kristoffersen gikk til krig mot Skiforbundet.

Hjelmbråk

Roten til uenigheten, som siden utviklet seg til å bli en krangel og til slutt en rettslig tvist, ligger i hodeplagget som skal redde liv for alpinistene som suser ned fjellsiden i et halsbrekkende tempo.

Hjelmen. Og mer spesifikt; hvordan denne dekoreres.

Aksel Lund Svindal har i en årrekke kjørt med logoen til sin private sponsor på fronten av sin hjelm. Det vil Kristoffersen også gjøre.

Men det vil ikke Skiforbundet gå med på.

Tilbake på topp

Så sent som etter lørdagens storslalåmrenn i Val d'Isere raste Kristoffersen mot det han omtaler som et forbund som bare er opptatt av «makt og langrenn».

- Det er politikk, og jeg liker ikke politikk. I mitt hode, i sportsverden, er det «bullshit», smalt det i pressesonen i de franske alpene.

Skiforbundet avsto fra å kommentere utspillet, og kanskje var det akkurat en slik lufting all frustrasjon og alt sinne som skulle til. Søndag var det duket for slalåm i den samme skråningen, og da skyggene begynte å bli lange var det et velkjent glis som igjen kunne skues øverst på seierspallen.

Kristoffersen kan fortsatt. Og i februar er det VM.