JUKSER: Dominika Novotna (t.h.) bryr seg ikke om suspensjonen etter at hun testet positivt før kampen mot Valgerdur Gudsteinsdottir. Foto: NTB Scanpix
JUKSER: Dominika Novotna (t.h.) bryr seg ikke om suspensjonen etter at hun testet positivt før kampen mot Valgerdur Gudsteinsdottir. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dominika Novotna bokser etter positiv dopingprøve

Først bokset hun dopet i Brækhus-stevne. Da hun ble utestengt, bare fortsatte hun

- Systemet fungerer ikke, tordner NIF-topp.

Tsjekkiske Dominika Novotna (29) var dopet og bokset på stevnet til Cecilia Brækhus 21. oktober i fjor da Brækhus forsvarte tittelbeltene mot svenske Mikaela Laurén.

Novotna ble testet i forkant av kampen 18. oktober og etter kampen. Begge testene var positive. Hun testet positivt for det anabole steroidet Stanozolol.

Det er forøvrig det samme stoffet som sprinteren Ben Johnson ble avslørt for å ha benyttet i OL i Seoul i 1988.

Testene ble foretatt av Antidoping Norge i fjor.

Det er selskapet First Lady Promotion, der Brækhus er medeier og styremedlem, som har innvilget sanksjonsrett i eventuelle dopingtilfeller på boksestevner i Norge arrangert av selskapet.

Novotna godtok en frivillig suspensjon fra boksingen 27. november i fjor.

DOPET: Her står Dominika Novotna på vekta kvelden før kampen i Stokke, der hun ble avslørt som jukser. Foto: NTB Scanpix
DOPET: Her står Dominika Novotna på vekta kvelden før kampen i Stokke, der hun ble avslørt som jukser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi har fulgt opp saken i henhold til regelverket til First Lady Promotion. Saken ble påtalebegjært og oversendt FLP for domsbehandling 20. april. Antidoping Norge er ikke domsorgan, så spørsmål knyttet til sanksjonen må rettes til FLP, og vi er kjent med at de er opptatt av å følge opp saken, sier Anders Solheim i Antidoping Norge til Dagbladet.

Men det har ikke hindret den tsjekkiske kvinnen fra å fortsette å bokse.

Novotna har ikke tatt noe hensyn til suspensjonen og har bokset tre proffkamper etter at hun testet positivt. Den siste kampen var 1. september i Aberdeen i Skottland.

DÅRLIG STEMNING: Proffbokserne Cecilia Brækhus og Mikaela Laurén kom i munnhuggeri under et besøk hos Fredrik Skavlan. Foto: NRK / Monkberry. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/kultur/kranglet-pa-skavlan-matte-stoppe-munnhuggeri/68698289 Vis mer

- Dette viser med all tydelighet at systemet ikke fungerer, tordner idrettspolitisk rådgiver Per Tøien i Norges idrettsforbund.

Han begrunner det med at en suspensjon ilagt i Norge av et privat selskap ikke har noen betydning i andre land, fordi det ikke er forankret i en verdensomspennende organisasjon.

Anders Solheim sier dette:

- Vi har registrert at det er utfordringer knyttet til antidopingarbeidet i profesjonell boksing. Dette er naturlig nok et uttrykk for det.

- Kan bare fortsette

Proffboksingen er fragmentert mellom diverse forskjellige internasjonale forbund.

- En dopet utøver i en organisert idrett kan ikke bedrive sin idrett noe sted i hele verden. Mens en proffbokser tilsynelatende står fritt fram til å fortsette i alle andre land enn der stevner blir arrangert av First Lady Promotion, sier Tøien.

Han fortsetter:

- Hvordan kan man da beskytte utøvere? Når en jukser møter en ren utøver i bokseringen, så finnes det ingen beskyttelse for denne utøveren i dette systemet, sier Per Tøien.

Han ønsker å presisere at Norges idrettsforbund i utgangspunktet ikke hadde noe imot at proffbokseforbudet ble opphevet i 2014.

- Vi var tilfreds med innføringen av knockoutloven som skulle ivareta interessen for utøverne. Men det er antidopingsystemet vi uttrykte stor bekymring for. Nå ser vi at vi hadde rett, sier Per Tøien.

Ingen suspensjonsnotering

Det britiske selskapet British Boxing Board Of Control var arrangør for de to kampene til Novotna i Skottland. Dennis Gilmartin bekrefter i en mail til Dagbladet at det ikke forelå noen suspensjonsnotering fra EBU (European Boxing Union) på Dominika Novotna i forkant av de to kampene.

«Vi har stilt spørsmålet på nytt og mottatt bekreftende svar i en ny henvendelse til EBU om denne saken», skriver Dennis Gilmartin i BBOC i mailen til Dagbladet.

- Gjorde alt riktig

Advokat Hugo Rolf Hansen er engasjert av First Lady Promotion for å koordinere denne saken. Han understreker at alt er utført etter regelverket.

- First Lady Promotion har fulgt alle prosedyrer og gjort alt riktig. WBC ble informert om suspensjonen 8. desember i fjor. FLP kan ikke lastes for noe. Dette var veldig overraskende nyheter. Etter opplysningene Dagbladet kommer med, har vi tatt kontakt med WBC (World Boxing Council) igjen, som var ansvarlig for kampene under Stokke-stevnet, sier Hugo Rolf Hansen.

Han avslutter:

- Vi har bedt WBC om å følge opp saken.