Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Først da Rosenborg spilte som Brasil på 70-tallet ble de gode nok til å true Odd

Dag Eilev Fagermo (49) har vunnet mange fotballkamper med Odd siden 2008. Nå har han endelig slått Rosenborg også.

NY FORMASJON: Rosenborg la om til en slags 4-2-4-formasjon og hevet seg mange hakk. Likevel tapte de serieåpningen mot odd.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
NY FORMASJON: Rosenborg la om til en slags 4-2-4-formasjon og hevet seg mange hakk. Likevel tapte de serieåpningen mot odd. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

Odd-Rosenborg 1-0 (1-0)

SKIEN (Dagbladet.no): Odd og Dag Eilev Fagermo tar ikke av etter klubbens første ligaseier over Rosenborg siden 2004. De vet bare å nyte triumfen. For det var ikke en godt gjennomført kamp som tilførste Tippeligaen ekstra spenning fra avspark.

Det var en strålende første omgang.

JEG VET IKKE hva Rosenborg tenkte før pause ut over det faktum at de var i alvorlig trøbbel. Nesten hele tida.  De hadde i hvert fall ikke et eneste mottrekk mot en høyreside som herjet med dem i 45 minutter. Og så kan vi selvfølgelig diskutere om bestemann på den Odd-flanken, Espen Ruud, burde vært utvist før ti minutter var spilt og dermed aldri fått sjansen til å skape så mye ugang som han gjorde.

Uten at det hjelper Rosenborgs forsvarsevne et dugg.

ALLE I NORSK fotball vet at Espen Ruud kan ødelegge alle lag om han får slå upressede innlegg fra Odds høyreside. Så god er foten hans. Og når Olivier Occean satser utseendet sitt i alle dueller og Fredrik Nordkvelle timer løpene sine inn i motstanderens boks blir det målsjanser.

Det var gjennom den kraften og viljen Occean bare var en kjemperedning unna å gi Odd 1-0.

Og det var på et av sine stadig mer velkjente løp Nordkvelle gjorde det.

- SPILLER VI SÅNN blir vi vanskelige å slå, summerer Fagermo stolt. Det kan ingen være uenige i. Når Odd er gode er de veldig gode fordi rollene er så tydelige og kollektivet så sterkt. Men et kollektiv blir bare godt i målprotokollen - alle lag som skal vinne noe trenger en målscorer som løfter seg opp og ut av det laget får til og jobber fram gjennom rutiner og innøvd samhandling.

Og der synes ikke Occean å være.

Stor, sterk og ekstremt viktig for laget, ja.

Men mellom 15 og 20 mål, nei.

DERFOR HADDE ODD også et problem da de var på sitt beste mot Rosenborg. De evnet ikke å gjøre 2-0. De hadde sjanser til det, men de klarte det ikke. Og når jeg hører Dag Eilev Fagermo si "men Rosenborg hadde gjort 2-0 om det var de som hadde kjørt oss på samme måte", så er jeg enig i det også.

Og det er den dimensjonen Odd trenger for å bli enda vanskeligere å slå.

NÅ ER DET ingen fare med Rosenborg selv om de ikke var på fra start i Skien. Laget er godt, stallen er bred og treneren fortsatt en av de klokeste. Men paradokset i en kamp der Odd var enorme før pause og Rosenborg det klart beste laget i andre omgang, er at trønderne først ble gode da Kåre Ingebrigtsen var nødt til å røske opp 4-3-3 med rota.

Og legge om til en variant av 4-4-2 og 4-2-4.

4-4-2 ER EN direkte mislikt formasjon på Lerkendal. 4-2-4 har vel ingen spilt siden Brasil gjorde det på 70-tallet. Men det var en blanding av de to som ga Rosenborg trøkket og kommandoen i kampen. Og det skyldes at Anders Konradsen trengte en makker midt i banen, og at Christian Gytkjær trengte en kamerat på topp.

Eller for å si det på en annen måte, det så ut som om Rosenborg ikke klarte å være Rosenborg uten Alex Søderlund og Ole Selnæs.

- JEG GJORDE DET fordi vi trengte mer trøkk inn i Odd-boksen, sier Kåre Ingebrigtsen. Og det var klokt. Gytkjær er etter mine begreper bedre når han har en kamerat rundt seg. Men at det kan bli en regel vil ikke RBK-treneren høre snakk om.

Skal Rosenborg bryte opp 4-3-3 formasjonen må det være krise som i Skien.

DET HJALP IKKE Rosenborg at Pål Andre Helland ble skadet på oppvarming. Sammenliknet med det laget som vant dobbelt i fjor var plutselig 37 scoringer og 15 målgivende pasninger ute av lagoppstillingen. Og når han som skal styre spillet ikke er vant til å styre spill, og han som skal score målene a) helst vil ha en makker, og b) ikke får mulighetene til å score, da er ikke Rosenborg seg sjøl.

Uansett om de spiller 4-3-3 til krampa tar dem.

SKUFFET: Kåre Ingebrigtsen var skuffet over hva RBK presterte før pause.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
SKUFFET: Kåre Ingebrigtsen var skuffet over hva RBK presterte før pause. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer