Først jubel, så taushet

Med stjernene ute og fem mann under 20 år på banen prøvde Lyn å feire seieren over serieleder Tromsø. Det gikk dårlig fordi alle fra media ville vite hvorfor Tommy Berntsen har trukket seg som kaptein.

ULLEVAAL (Dagbladet): Ingen-røyk-uten-ild-teorien stemmer stort sett i 10 av 10 tilfeller når en fotballklubb prøver å feie det man kaller en personalsak under teppet. Sjøl etter at Lyn slo Tromsø 2- 1 og kortet avstanden til tabelltoppen ned til fattige fire poeng, ble Tommy Berntsens kastede kapteinsbind liggende der. Og der skal det også bli liggende - ifølge Lyn.

En personalsak er en personalsak er en personalsak.

Spekulasjonene TV2 lanserte under journaliststreiken er at Tommy Berntsen sa fra seg kapteinsvervet i Lyn fordi han er på kant med trenerne Espen Olafsen og Hans Knutsen.

I Lyn blir dette avfeid som tøv. Men hvorfor Tommy Berntsen sa fra seg kapteinsvervet er og skal forbli en godt bevart Lyn-hemmelighet.

Fordi det altså er en personalsak.

KAMPFAKTA

Tippeligaen

FC Lyn Oslo- Tromsø 2- 1 (0- 1). Mål: 0- 1 Morten Gamst Pedersen (1) 1- 1 Peter Markstedt (54), 2- 1 Ole Bjørn Sundgot (87). Dommer: Per Ivar Staberg, Harstad. Gult kort: Jonny Hanssen, Lyn Oslo, Steinar Nilsen, Tromsø. Tilskuere: 4428.

Spillerne vet ingen ting

- Det er bare fire mann i klubben utover meg som vet årsaken, sier Tommy Berntsen til Dagbladet. - Ut over det har jeg ingen flere kommentarer.

Fire mann betyr etter all sannsynlighet de to trenerne, klubbdirektør Morgan Andersen og klubbeier Atle Brynestad. Med andre ord: Det er ikke en eneste Lyn-spiller ut over Tommy Berntsen som vet hvorfor Øivind Leonhardsen har overtatt kapteinsbindet. Og ikke skal de få vite det heller, ifølge Tommy Berntsen, Morgan Andersen og trener Espen Olafsen.

Fordi det er sånn i Lyn.

- I Lyn har vi en kommunikasjonsstrategi som er lagt for klubben. Og den forholder vi oss til, sier Espen Olafsen til Dagbladet.

Saken som ikke dør

Dermed må Lyn forvente at spørsmålene og spekulasjonene rundt Tommy Berntsens påståtte problemer med trenerduoen vil fortsette. Så lenge ingen svarer annet enn at det er en personalsak - og bare det er jo en prestasjon, ordet personalsak er negativt ladet og oser av problemer - vill denne ballen fortsette å sprette. Og Espen Olafsen så det da jeg snakket med ham i går kveld. Og svaret hans:

- Jeg kan ikke gjøre noe med det.

- Men ønsker du at du kunne gjort noe med det?

- Jeg har ikke mer å si, vi har drøftet saken. Han (Tommy Berntsen) har tatt ansvar, dette er en personalsak og mer enn det vil vi ikke si.

En stor prestasjon

Espen Olafsen og resten av Lyn prøvde å glede seg stort i går kveld. Det hadde de også all mulig grunn til. Men de fikk liksom ikke lov. Fordi personalsaken lå der som en hemmelig verkebyll.

- Vi har slått serielederen med to juniorer og fem mann under 20 år, sier Lyn-treneren. - Det er en fantastisk prestasjon. Og det gleder vi oss over i Lyn. Alt det andre er skapt av TV2.

Tromsøs tidlige ledermål på Ullevaal ble derimot skapt av Lyn. En grusom forsvarsmiss sendte serielederen til tet allerede etter ett minutt og fire sekunder. Men Tromsø klarte ikke å bygge videre på den gaven de fikk.

De orket rett og slett ikke.

Lyn utliknet greit nok gjennom banens bestemann Peter Markstedt. Og så vant de da de egentlig skulle ha tapt. For Ole Martin Årst brant det straffespark Tromsø fikk seks minutter før slutt etter en uforskyldt hands av Øyvind Leonhardsen.

Ole Bjørn Sundgot, som vi knapt hadde sett etter at han kom inn 21 minutter før slutt, scoret på den ene sjansen han fikk.

Stjerner i sivil

De etablerte Lyn-gutta som gikk rundt i sivil var Jo Tessem (tre gule kort), Steven Lüstu (skadet mot Glimt) og Jan Derek Sørensen (strekk på lørdagens trening). Jonny Hanssen kom inn og fikk fire minutter. Og sånn sett var det mer enn bare seieren å glede seg over for Lyn.

Om det ikke hadde vært for den godt sprettende personalsaken.

KAPTEIN-NEKT: Tommy Berntsen vil ikke lenger være Lyn-kaptein, men vil ikke si hvorfor.
MATCHVINNEREN: Tre minutter før slutt viste Ole Bjørn Sundgot fram godfoten og løftet ballen over TIL-keeper Knut Borch og i mål. Med tre poeng tok Lyn et godt steg mot Tippeliga-toppen.