KOPIEN: Frankrike-fansen utfører det kjente viking-klappet. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
KOPIEN: Frankrike-fansen utfører det kjente viking-klappet. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Først knuste de EM-drømmen til Island, så «stjal» de viking-klappet: - Flaut

Island-spiller Alfreð Finnbogason tar det med et smil.

(Dagbladet): Sjansen er stor for at du har hørt Islands «viking-klapp» i løpet av EM i Frankrike. For du som ikke kjenner til det, er det er et fryktinngytende synkronisert klapp som blir etterfulgt av et massivt «hooh».

Da Island ble hyllet på torget i Reykjavik etter EM-exiten kunne du få en skikkelig gåsehudopplevelse da flere tusen mennesker utførte klappet sammen.

Island måtte reise hjem etter 2-5-tapet for Frankrike i kvartfinalen, men det er tydelig at hjemmenasjonen ikke helt har glemt islendingene. For etter 2-0-seieren over Tyskland i går, utførte både fansen og spillerne det mektige klappet på tribunen - i regi av UEFA.

Det var det ikke alle som likte.

Flere tok til sosiale medier for å uttrykke misnøye over at Frankrike «stjal» det som Island ble så kjent for under EM.

«Herregud Frankrike.. Dere slo oss, finn deres egen måte å feire seieren på! Flaut», skriver blant annet brukeren Icelandic Football.

Ikke fra Island

ORIGINALEN: Iallfall under EM. Det var skotske Motherwell som visstnok var først ute. Foto: EPA/PETER POWELL/NTB Scanpix
ORIGINALEN: Iallfall under EM. Det var skotske Motherwell som visstnok var først ute. Foto: EPA/PETER POWELL/NTB Scanpix Vis mer

Island-spiller Alfreð Finnbogason tok det derimot med et smil, og skrev følgende på Twitter da han fikk se klappet under semifinalen:

«Det er ikke snilt å stjele... Men hvis dere vinner EM kan dere låne feiringen vår».

Flere påpekte at Frankrike stjal feiringen til Island, men som Dagbladet tidligere har skrevet er ikke dette viking-klappet islandsk i det hele tatt. Det islandske laget Stjarnan plukket det opp da de spilte kvalifisering til Europa League mot skotske Motherwell i 2014.

- Stjarnan har en veldig bra fanskare etter islandske standarder, så i bortekampen mot Motherwell hørte de at skottene brukte et sånt klapp på tribunen. Så tok de det hjem, og begynte med det på landskampene også, sier sportsjournalist Sindri Sverrisson i den islandske avisa Morgunbladid.

Delte meninger

Blant journalister var det delte meninger på Twitter i går:

«Frankrike utfører den kjente Motherwell/Island-klappingen. Det er fantastisk, men det er en fare for at det blir VELDIG mainstream», skriver The Times-journalist Oliver Kay.

«Franske og tyske fans utfører Island-klappet sammen- Det var bedre da det ble gjort av Island-fansen», skriver BBC-journalist Phil McNulty.

«Franske spillere står nå foran tribunen og tar viking-klappet. Gutter, gi opp, dere vil aldri bli Island», skriver fotballskribent Jonathan Wilson.

«Frankrike gjør Island-feiringen over hele stadion. Nå skal dere aldri bli fjernet fra fotballkartet, Island. Det er arven deres!», skriver Tancredi Palmeri.

Det er uansett mye som tyder på at feiringen har kommet for å bli.

EM-finalen mellom Portugal og Frankrike spiller søndag 21.00 på NRK.

Les også: Hett i Tysklands garderobe: - Alle var sjokkerte. Jeg måtte roe dem ned.

VIKING_KLAPP: De franske spillerne var også med på feiringen. Her med Patrice Evra i spissen. Foto: Lukasz Skwiot / Foto Olimpik/NTB Scanpix
VIKING_KLAPP: De franske spillerne var også med på feiringen. Her med Patrice Evra i spissen. Foto: Lukasz Skwiot / Foto Olimpik/NTB Scanpix Vis mer