Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Først knuste hun hjemme­håpets gulldrøm. Nå jakter hun den «umulige» rekorden til Lasse Kjus

- Selvsagt er det noe jeg tenker på.

DRONNING?: Tina Maze er godt på vei til å bli VM-dronning med en sølv- og en gullmedalje etter de to første rennene. Foto Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
DRONNING?: Tina Maze er godt på vei til å bli VM-dronning med en sølv- og en gullmedalje etter de to første rennene. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

BEAVER CREEK (Dagbladet): Før mesterskapet trodde de fleste at Lindsey Vonn skulle gjøre rent bord i fartsøvelsene hjemme i bakkene i Beaver Creek.

Men slik skulle det ikke gå. I stedet er det en annen kvinne som er i ferd med å bli VM-dronning.

Jakter rekord På tirsdag måtte Vonn se seg slått av østerikske Anna Fenninger og slovenske Tina Maze i super-G, og fredag var de samme kvinnene i tillegg til Lara Gut fra Sveits og Nicole Schmidhofer fra Østerrike foran henne på resultatlista.

Både Fenninger og Maze har dermed tatt to medaljer på like mange forsøk, men der østerrikeren har sin styrke i fart, akter Maze å kjøre samtlige øvelser. Hun kan dermed bli den første kvinnelige alpinisten som tar fem medaljer i samme mesterskap.

Det høres kanskje umulig ut med tanke på at den klassiske allround-løperen som Kjetil Andre Aamodt og Lasse Kjus er i ferd med å forsvinne fra verdenseliten, men Maze har det som skal til.

MAZE-RUNNER: Tina Maze ble for sterk for konkurrentene, og vant fredagens utfor i Beaver Creek. Foto Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
MAZE-RUNNER: Tina Maze ble for sterk for konkurrentene, og vant fredagens utfor i Beaver Creek. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

De gjenværende øvelsene er kombinasjonen, storslalåm og slalåm. Bare denne sesongen har hun kommet på pallen i slalåm og storslalåm, og med tanke på at hun allerede har et utforgull i bagasjen bør også kombinasjonen være innenfor rekkevidde.

- Selvsagt er det noe jeg tenker på. Jeg må bare ta øvelse for øvelse og sving for sving, men forhåpentligvis kan jeg klare det, sa den slovenske jenta på pressekonferansen etter rennet.

1999 Det å ta medalje i samtlige fem disipliner er ikke på noen måte hverdagskost. Faktisk er det bare en alpinist som tidligere har klart det mesterstykket - Lasse Kjus.

Den gang, i 1999, vant Kjus VM-gull i super-G og storslalåm, mens det ble sølv i kombinasjonen, utfor og slalåm. En bragd ingen har klart hverken før eller siden.

Men nå er Tina Maze godt på vei, og kanskje er det skjebnebestemt at det er i år rekorden til Kjus skal tangeres. Den gang ble nemlig også mesterskapet arrangert her i Vail og Beaver Creek.

FEMTEPLASS: Lindsey Vonns kjøring holdt ikke til pallplass på fredag. Foto Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
FEMTEPLASS: Lindsey Vonns kjøring holdt ikke til pallplass på fredag. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Neste hinder for den slovenske jenta er kombinasjonen på mandag.

På det jevne Ragnhild Mowinckel og Maria Tviberg representerte de norske flaggene i gårsdagens renn, men fra startnummer 29 og 30 sleit de norske jentene med å hevde seg.

Ragnhild Mowinckel kjørte ned til en foreløpig 25. plass fra startnummer 29. Den norske utøveren så ikke akkurat fornøyd ut i målområdet.

- Jeg hadde håpet at det var mye bedre. Det blir litt småfeil som ødelegger hele veien, og da går det dessverre ikke fort nok. Jeg hadde følelsen av at jeg prøvde mitt beste - forholdene var ikke helt det som passer meg i dag,sier Mowinckel til Dagbladet.

- Likevel, det var ikke 25.-plass jeg håpet på så jeg er skuffa over resultatet.

FORNØYD: Maria Tviberg innfridde egne forventninger. Nå satser hun på en plass blant de 15 beste i kombinasjonen. Foto Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
FORNØYD: Maria Tviberg innfridde egne forventninger. Nå satser hun på en plass blant de 15 beste i kombinasjonen. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Maria Tviberg kjørte litt saktere, og lå som nummer 27 da 30 utøvere hadde kjørt. Likevel var hun hakket mer fornøyd enn sin lagvenninne. Hun klarte nemlig målet hun hadde satt seg om å kjøre raskere enn 1,48.

- Det klarer jeg. Jeg kan ikke si meg noe annet enn fornøyd. Hadde jeg klart en topp 15 i kombinasjonen hadde det vært veldig kult. Nå skal vi analysere videoen for å se hvor vi kan kneppe inn litt til, sier Tviberg.

SKUFFA: - Likevel, det var ikke 25.-plass jeg håpet på så jeg er skuffa over resultatet, sier Ragnhild Mowinckel. Foto Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
SKUFFA: - Likevel, det var ikke 25.-plass jeg håpet på så jeg er skuffa over resultatet, sier Ragnhild Mowinckel. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media